Tradicijomis apipinta kūčia puikuodavosi ir ant bajorų ar grafų stalo: šefas pasidalijo receptu

Kūčių vakarienė – bene jaukiausia ir laukiamiausia šventė metuose, apipinta šeimos vertybėmis, religiniais papročiais, išskirtiniais senųjų lietuvių pasaulėjautą puoselėjančiais burtais bei gardžiu maistu. Prieš kelis šimtus metų mūsų proseneliai Kūčias šventė kiek kitaip, tačiau nemaža dalis tradicijų išliko ir iki šių dienų. 

 Kūčia ant stalo.<br>„Kuchmistrų“ nuotr.
 Kūčia ant stalo.<br>„Kuchmistrų“ nuotr.
 M.Daraškevičius.<br> Linos Fisheye nuotr.
 M.Daraškevičius.<br> Linos Fisheye nuotr.
 Kūčia ant stalo.<br>„Kuchmistrų“ nuotr.
 Kūčia ant stalo.<br>„Kuchmistrų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2020, 8:12 AM

Kūčių stalas XIX a. spinduliavo kuklumu

Dvarų paveldo tyrinėtojas Marius Daraškevičius pasakoja, kad XIX a. Kūčios buvo laikomos metų kulminacija. Tą dieną griežtai laikytasi sauso pasninko, o vakarienė spinduliuodavo ramybe, geru žodžiu būdavo prisimenami Anapilin išėję artimieji. 

„Didžiuosiuose dvaruose prie Kūčių stalo susėdavo ne tik bajorų šeima, bet ir tie, kurie jos neturėjo, buvo vieniši. Dažniausiai tai būdavo kelios dešimtys įvairios kilmės bei finansinės padėties asmenų. Šios šventės vertybėmis buvo laikoma rimtis, supratingumas bei dalinimasis“, – aiškina dvarų paveldo tyrinėtojas. 

Šventinio stalo estetika XIX a. nepasižymėjo prabanga – ant jo nebūdavo nei kolekcinio sidabro, nei porceliano.

Visgi, pasak M.Daraškevičiaus, Kūčių vakarą kartais buvo ruošiamas atskiras stalas, prie kurio susėsdavo tik ponų šeima, prieš tai atlikę dvaro šeimininkų pareigą ir pabuvę su šventės svečiais.

Toks stalas jau galėjo būti padengtas brangiais, iš ankstesnių kartų paveldėtais indais ar sidabriniais stalo įrankiais. 

Kūčių vakarienė buvo kukli net ir turtinguose dvaruose. Išskyrus prieskonius, silkę, džiovintus vaisus ar riešutus, ant jo dažniausiai būdavo patiekiamos paties dvaro gėrybės iš sodų, daržų, miškų bei laukų. 

Ant stalo taip pat būdavo patiekiama karštai paruošta žuvis, barščiai, kūčiukai, kūčia, kompotas, kisielius, gira, vynas. M.Daraškevičius pasakoja, kad panašius valgius, kuriuos ant Kūčių stalo galime rasti ir šiandien, tuomet ragaudavo ne tik bajorai, bet ir grafai, mat ši šventė nebuvo skirta pasipuikavimui. 

Istorinės kūčios receptas

Istorinę dvarų kultūrą ir gastronominį palikimą puoselėjantis senojoje Zyplių dvaro virtuvėje įsikūręs restoranas „Kuchmistrai“ teikia ypatingą reikšmę lietuvių virtuvės tradicijoms ir nuolat skatina maisto mylėtojus nusikelti į XIX a. bei susipažinti su gurmaniškais mūsų protėvių patiekalais. 

Kadangi Kūčių vakarienė yra neatsiejama lietuvių kultūrinio paveldo dalis, restorano virtuvės šefas-kuchmistras paruošė išskirtinį šventinį meniu būtent šiam vakarui. Jame maisto mylėtojai atras ne tik modernių, dvaro dvasia alsuojančių patiekalų, pavyzdžiui, lašišos teriną su pistacijomis ar šiene rūkytą silkę, bet ir visų mėgiamų tradicinių patiekalų, tokių, kaip kūčia. 

Restorano kuchmistras dalijasi ypatingu kūčios receptu, padėsiančiu atnešti į pandemijos sujauktas Kūčias šiek tiek senųjų lietuvių tradicijomis kvepiančių skonių. 

Kūčia

Reikės: 

  • 50 g avižų kruopų, 
  • 50 g kviečių kruopų, 
  • 50 g miežių kruopų, 
  • 90 g džiovintų spanguolių, 
  • 20 g pistacijų branduolių, 
  • 20 g lazdyno riešutų, 
  • 70 g medaus, 
  • 20 g aguonų.

Gaminimo eiga 

Aguonas užpilame vandeniu ir bent 24 val. jas mirkome, perkošiame ir sutriname kavamale. 

Į atskirus du puodus pilame vandens, žiupsnelį druskos ir užverdame. Miežius verdame 15 min., kviečius ir avižas kartu – 20 min. Išvirtas kruopas perkošiame ir perplauname šaltu vandeniu.

Riešutus sutriname plokščia peilio dalimi, medų pašildome, kad būtų skystesnis. Dedame visus ingredientus į didesnį indą ir gerai sumaišome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.