Konditeris pasidalijo Trijų karalių pyrago receptu – išsikepkite ir pasimėgaukite

Sausio 6-ąją švenčiama graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis. Prisimenama evangelinė legenda apie tris išminčius, kurie atėjo pasveikinti gimusio Kūdikėlio Jėzaus. 

 Tradicinis Trijų karalių pyragas.<br> TV nuotr.
 Tradicinis Trijų karalių pyragas.<br> TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 6:14 AM, atnaujinta Jan 6, 2021, 6:14 AM

Tą dieną bažnyčioje pašventinta kreida ant namų durų užrašomos pirmosios išminčių Kasparo, Melchioro, Baltazaro vardų raidės K+M+B, kad saugotų namus nuo piktųjų dvasių, niekadėjų, vagių. Tokias tradicijas turime Lietuvoje. O prancūzai, pasirodo, kepa Trijų karalių pyragą.

Trijų karalių pyragas yra sena tradicija Prancūzijoje. Tai yra migdolinis pyragas „Galette de Rois“. Svarbiausia, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. 

Pyragas lygiomis dalimis supjaustomas ir padedamas ant stalo, o jauniausias šeimos narys palenda po stalu ir sako vardą to, kam duoti pyrago gabalėlį. Taip kepinys yra išdalinamas šeimos nariams.

Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ir gauna tai dienai privilegijų.  

Būtent tokį pyragą ir siūlo išsikepti TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Ali Gadžijevas – jis paruošė patobulintą receptą su pistacijų įdaru. 

Tradicinis Trijų karalių pyragas

Trapiai tešlai reikės:

  • 250 g sviesto
  • 220 g rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 310 g miltų
  • 150 g migdolų miltų
  • ½ šaukštelio kepimo miltelių
  • ½ šaukštelio druskos

Pistacijų kremui:

  • 200  g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 30 g pistacijų pastos
  • 3 kiaušinių
  • 50 g migdolų miltų
  • 50 g miltų

Aviečių džemui reikės:

  • 70 g aviečių tyrės
  • 50 g šaldytų aviečių
  • 2 g pektino
  • 70 g cukraus
  • ¼ citrinos sulčių

Kaip gaminti

Gamybą pradedame nuo tešlos. Sviestą išplakti su cukrumi. Plakant po vieną įmušti du kiaušinius. Plakti iki vientisos masės.

Atskirame inde sumaišyti visus birius ingredientus ir sumaišyti kartu su išplakta mase. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kol atvės. 

Pistacijų kremui virtuviniu kombainu susmulkinti sviestą su cukrumi. Įdėti pistacijų pastos ir toliau malti. Bemalant po vieną įmušti kiaušinius. Tuomet supilti migdolų miltus ir miltus. Permalti iki vientisos masės. Supilti į konditerinį maišelį ir pasidėti, kol išsivirsime aviečių džemą.

Liko pasiruošti aviečių džemą. Aviečių tyre su šaldytomis avietėmis supilti į prikaistuvį. Cukrų sumaišyti su pektinu, kad geriau pasiskirstytų džeme. Supilti į aviečių tyrę, išmaišyti ir užvirti. Užvirus pavirti apie 1 min. Įspausti šiek tiek citrinos sulčių, permaišyti ir džemas paruoštas. 

Tešlą iškočioti apie 4 mm storio. Iš jos su kepimo žiedu išspausti 2 apskritimus ir juosteles formelės šonams padengti. 

Į formos dugną dėti vieną apskritimą ir pilnai padengti šonus tešla. Supilti pistacijų kremą. Ant jo supilti aviečių džemą. Viršų uždengti likusiu tešlos apskritimu. Paviršių nelabai giliai išraižyti norimu raštu ir patepti kiaušinio plakiniu.

Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min.

Iškepus palaukite, kol pravės, kad įdaras būtų tvirtesnis.

Skanaus! 

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.