Šis sumuštinis atsirado Amerikoje, kaip prancūziško sumuštinio variacija.
„Monte Cristo“ sumuštinis kartais yra patiekiamas su džemu ar uogiene ir apibarstytas cukraus pudra. Net neabejoju, kad su džemu ir cukraus pudra sumuštinis įgauna dar geresnį skonį, bet man buvo super skanus ir be jokių papildomų priedų.
Sumuštiniui pagaminti naudokite mėgstamą kumpį (tiks tiek kiauliena, kalakutiena ar vištiena) ir mėgstamą šviesų sūrį (tačiau paprasčiausia ir turbūt skaniausia su sūriu, skirtu sumuštiniams).
Sumuštinis „Monte Cristo“
2 porcijoms reikės:
- 6 baltos keturkampės duonos riekių
- 4 riekelių virto kumpio
- 4 riekelių sūrio (geriausia sūrio sumuštiniams)
- 7 arb. š. majonezo
- 3,5 arb. š. garstyčių su grūdeliais
- 2 kiaušinių
- 4 valg. š. pieno
- 2 valg. š. sviesto
Gaminimas
Majonezą ir garstyčias sumaišome viename indelyje.
Ant vienos batono riekės pusės užtepame majonezo ir garstyčių padažo. Uždedame vieną kumpio riekę ir vieną sūrio riekę. Ant kitos batono riekės taip pat užtepame majonezo ir garstyčių padažo, dedame batono riekę (puse su padažu) ant sūrio, tada vėl užtepame majonezo, vėl dedame kumpio ir sūrio riekeles.
Užtepame padažu dar vieną batono riekę ir dedame (puse su padažu) ant sūrio. Jeigu kumpio ar sūrio krašteliai išlindę, tuomet juos nupjaukite. Tokiu pat būdu sutepame antrąjį sumuštinį.
Viename dubenėlyje suplakame kiaušinius su pienu.
Keptuvėje ant silpnos ugnies įkaitiname 1 valg. š. sviesto.
Imame vieną sumuštinį, pamirkome visas puses kiaušinių-pieno plakinyje. Dedame sumuštinį į keptuvę ir kepiname, kol gražiai apskrunda. Tada atsargiai apverčiame ant kitos pusės ir kepiname, kol apskrunda.
Pabaigoje prilaikydami sumuštinį, trumpai pakepiname sumuštinio šonus. Taip pat iškepame ir antrąjį sumuštinį. Iškart patiekiame. Skanaus!
Jeigu kumpio riekelės labai plonos, tuomet dėkite po dvi.
Vietoj garstyčių su grūdeliais galite naudoti paprastas garstyčias.