Sultingi šonkauliukai: ne kartą išbandytas receptas, kuriuo verta dalintis

Teko daug eksperimentuoti, kol pagaliau „nugludinau“ BBQ šonkaulių receptą. Kad jie būtų sultingi, reikia ne tik tinkamai juos iškepti, bet svarbu ir teisingai pasirinkti šonkaulius. 

Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Sultingi BBQ šonkauliukai.<br>„Riebus katinas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

„Riebus katinas“

Feb 4, 2021, 3:56 PM, atnaujinta Jan 30, 2023, 12:56 PM

Jei pasirinksime kaulėtus su mažai mėsos, teks juos graužti, o ne mėgauti šonkauliais. Jei pasirinksime su didesne mėsos paltimi, gausis nebe šonkauliai, o šoninė su kaulais. 

Šoninė – irgi labai skanus patiekalas, bet daug riebesnis nei šonkauliukai. Tad aš šį kartą kepsiu optimaliausią variantą iš tų, kuriuos galėjau rasti turguje. 

Šonkaulius iš vakaro ištriname BBQ Kanzaso sausuoju prieskonių mišiniu, prieš tai juos aptepę aliejumi. 

Prieskonių mišiniui reikės: 

  • 10 v. š. rudojo cukraus (180 g); 
  • 4 v. š. stambios druskos (120 g); 
  • 4 v. š. saldžiųjų paprikų miltelių (45 g);
  • 4 v. š. rūkytos paprikos miltelių (45 g); 
  • 1 v. š. stambiai maltų pipirų (11 g); 
  • 1 v. š. česnako miltelių (12 g); 
  • 1 v. š. stambiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų (8 g); 
  • 1 a. š. Kajeno paprikų (5 g). 

Sudėtines dalis galite keisti nelygu kaip mėgstate – saldžiau ar aitriau. Keisdami proporcijas susikursite savo mišinį.

Jei tai būtų iberiniai šonkauliai, juos kepti galėtume jau po 30 min., bet lietuviškai ar lenkiškai kiaulaitei teks per naktį pagulėti šaldytuve, įvyniotai į maistinę plėvelę – taip prieskoniai geriau susigers. 

Na, o kitą dieną kepame. 

Tokiems šonkauliams, kokius ruošiau, pakaks pirmo apkepimo 130 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Tada mėsą įvyniosime į foliją.

Prieš suvyniodami galite šonkaulius dar apibarstyti tais pačiais prieskoniais ir įpilti į foliją garstyčių ir obuolių sulčių mišinio (santykiu: 1 v. š. garstyčių – 200-300 ml obuolių sulčių).

Kepsime dar apie dvi valandas panašioje temperatūroje, bet ne žemesnėje kaip 130 laipsnių. 

Po dviejų valandų šonkaulius išimsime iš folijos ir, padėję ant grotelių, aptepsime BBQ Kanzaso glajumi.

Tai padažas, be kurio daugelis net neįsivaizduojame BBQ šonkauliukų. Jo receptas gali keistis pagal jūsų skonį. Aš jums pateikiu savo versiją, o jūs galėsite ją pasitobulinti pagal save. 

Padažui reikės: 

  • 150 ml tamsaus sojų padažo;
  • 30 ml Vorčesterio padažo; 
  • 3 skiltelių česnako;
  • 100 g medaus;
  • 300 ml pomidorų pastos;
  • 1 a. š. maltų džiovintų kalendrų;
  • 1 a. š. džiovintų bazilikų;
  • 1 a. š. Kanzaso prieskonių mišinio;
  • 100 g abrikosų džemo.

Ingredientus sudedame į puodą, turiniui užvirus, verdame 20-30 min. Viso virimo metu būtina kaskart pamaišyti masę.

Padažo ant šonkaulių tepkite nei per daug, nei per mažai. Jei užtepsite per mažai – apkepdami šonkauliai išsausės, jei užtepsite per daug – šonkauliai jo viso nesugers, ir tai ne tik gadins skonį, bet ir valgant padažas varvės nuo šonkaulių. Geriau tepkite per kelis kartus kas 10 min. 

Svarbu suprasti, kad kepimo laikas ir prieskonių bei padažo kiekis priklauso nuo šonkaulių storio. Kuo stambesni gabalai, tuo visko prireiks daugiau – ir prieskonių, ir padažo, ir kantrybės, kol jie iškeps. 

O jau tada mėgaukitės puikiu rezultatu.

„Riebus katinas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.