Duona su ciberžolėmis ir dar du receptai, kurie šiemet karaliaus namų virtuvėse

Praėję metai visam laikui įsirašys į istoriją ne tik kaip pandemijos, bet ir virtuvės renesanso pradžia. Staiga kilusi kepimo banga tiesiog šlavė iš lentynų mieles ir miltus. Prognozuojama, kad naujasis hobis niekur nedings ir šiemet – miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o naujų skonių ir patirčių išsiilgę vartotojai skumba ieškoti vis kitokių receptų.

Miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o naujų skonių ir patirčių išsiilgę vartotojai skumba ieškoti vis kitokių receptų.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o naujų skonių ir patirčių išsiilgę vartotojai skumba ieškoti vis kitokių receptų.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai su irisais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Krafinai.
 Krafinai.
 Krafinai.
 Krafinai.
 Krafinai.
 Krafinai.
 Duona su ciberžolėmis.
 Duona su ciberžolėmis.
 Duona su ciberžolėmis.
 Duona su ciberžolėmis.
 Duona su ciberžolėmis.
 Duona su ciberžolėmis.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 28, 2021, 8:08 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 5:09 PM

Tad kokios kepinių tendencijos dominuos šiemet?

„Pernai miltų ir miltinių mišinių pardavimai augo, o su jais – ir naujų kepėjų gretos. Kepimas tapo savotiška savirealizacijos forma ar pramoga. Tačiau ir šiemet situacija nesikeičia: pati sulaukiu vis daugiau užklausų ir patarimų prašymų iš pradedančiųjų kepėjų – panašu, kad kepimo įgūdžiai liks su mumis ilgam“, – tikina „Malsenos“ konditerė Sonata Šalkauskaitė.

Mieliniai kepiniai – 2021-ųjų žvaigždė

Per pirmąją pandemijos bangą mielės tapo deficitu – jos buvo tiesiog iššluotos iš parduotuvių lentynų. Panašu, kad tai buvo tik pradžia – minkštų, sodrių ir purių kepinių bumas tęsiasi ir šiemet. Tiek Lietuvos, tiek ir viso pasaulio kulinarai, „Instagram“ žvaigždės, didžiosios ir nišinės kepyklėlės – visi nori išbandyti cinamoninius suktinukus, babkas ir kitus minkštus bei purius kepinius.

„Manau, kad artimiausiu metu ypač populiarės etniniai mieliniai kepiniai kaip žydiškoji chala arba slaviškoji babka. Chala – tai pynutė, praturtinta kiaušiniais ir alyvuogių aliejumi, todėl kepinys yra drėgnas, minkštas ir tirpsta burnoje. Populiarumo susilauks ir babkos – šokolado ar cinamono „sūkuriais“ pagardintos mielinės pynės. Pastebiu, kad šių kepinių jau dabar daugėja lietuviškuose socialiniuose tinkluose“, – sako konditerė.

Kita aktuali tendencija – kepinių hibridai. Štai JAV dar 2013 prasidėjusi krafinų kepimų tendencija atkeliavo ir į Lietuvą: madingiausios kepyklos jau siūlo savo „cruffin“ (kruasano ir keksiuko hibrido) versijas, o kepėjai atranda šį receptą ir namuose.

„Kadangi šie kepiniai primena garsiąsias cinamono bandeles, manau, kad šių skanėstų kepimas gali tapti itin populiariu“, – prognozuoja ekspertė.

Nauja duonos kepėjų era – paprasčiau ir maistingiau

Duonos kepimas – neabejotinai aktualiausia praėjusių metų kepimo tendencija – šiemet bus kitokia. Anot S.Šalkauskaitės, kepėjai ieškos greitesnių galimybių mėgautis šviežiai kepta duona namuose.

„Pastebima, kad pastaruoju metu auga miltinių mišinių duonai populiarumas. Duoną kepti nori ir tie, kurie neturi įgūdžių ar daug kantrybės. Vakarų pasaulyje miltinių mišinių rastume kone kiekvienuose namuose, tai visiškai įprastas kasdienis produktas, o štai Lietuvoje jie gerokai išpopuliarėjo dėl pandemijos. Panašu, kad jų populiarumas tik augs“, – teigia ekspertė.

Duonos kepimas namuose auga ir dėl to, kad vartotojai nori suteikti daugiau maistingumo savo kasdien vartojamiems produktams.

„Šiemet kepiniuose ims dominuoti tokie skoniai kaip imbieras, ciberžolė, medus, citrusiniai vaisiai. Jie pasižymi sveikatai palankiomis savybėmis, todėl bus naudojami tiek saldžių kepinių, tiek ir duonos kepimo procese. Be to, tai ir natūralūs dažikliai, kurie ne tik suteikia išraiškingą skonį, bet ir patrauklią bei „instagramišką“ išvaizdą“, – sako konditerė.

Pagrindinis skonio herojus – sūdyta karamelė

Šiemet kepėjai išbandys ne tik tokius tradicinius prieskonius kaip cinamonas, vanilė ar šokoladas. Sūrių ir saldžių skonių derinys – tai viena aktualiausių šių metų skonio tendencijų.

„Saldaus ir sūraus skonio kombinacija yra konditerijos šefų slaptas ginklas: žiupsnelis druskos visada pakelia saldžius patiekalus į kitą lygmenį. Ne veltui daugelis prekinių ženklų į saldžius desertus deda krekerių, sūrių riestainiukų, jūros druskos ar sūdytų riešutų. Šiemet tokių eksperimentų matysime ir savo namų virtuvėse“, – teigia konditerė.

Karameliškumui ir gilesniam skoniui išgauti naudosime dar vieną elementą, kurį skonio prognozuotojai įvardija kaip svarbią 2021 m. tendenciją – degintą sviestą. „Nenuostabu, kad prancūzai degintą sviestą vadina „beurre noisette“ arba lazdyno riešutų sviestu, nes kaip tik taip ir kvepės jūsų virtuvė, kai jį gaminsite“, – teigia S.Šalkauskaitė.

Sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu

Reikės:

  • 287 g „Karališkų“ miltų,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 1 a. š. druskos,
  • 175 g rudojo cukraus,
  • 112 g deginto sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 200 g juodojo šokolado,
  • 9 irisinių saldainių (minkštos karamelės),
  • stambios druskos kristalų.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir kaitinkite jį ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės, rusvos spalvos. Atvėsinkite. Įmaišykite rudąjį cukrų iki kreminės konsistencijos. Įmuškite kiaušinį ir plakite iki vientisos masės.

Į kitą dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius bei druską. Išmaišykite. Supilkite sviesto ir cukraus masę, maišykite, kol susijungs. Tuomet įmaišykite susmulkintą šokoladą ir formuokite rutuliukus.

Sudėkite rutuliukus ant kepimo skardos ir kepkite apie 12-13 minučių. Kai sausainiai baigs kepti, ištraukite ir iškart įspauskite supjaustytų irisinių saldainių gabalėlius. Pabarstykite sausainius stambiais druskos kristalais. Perkelkite ant vėsinimo grotelių.

Kruasanų ir keksiukų hibridai – krafinai (angl. cruffins)

Reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 235 g šilto pieno,
  • 100 g cukraus,
  • 150 g lydyto sviesto,
  • 1 apelsino žievelės,
  • 2 g druskos,
  • 8 g sausų mielių,
  • 520 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
  • cinamono bei cukraus įdarui.

Kaip gaminti

Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, 60 g lydyto atvėsinto sviesto. Įtarkuokite apelsino žievelę, įdėkite druską, įsijokite miltus bei mieles. Šią tešlą minkykite keletą minučių.

Pabarstykite tešlos paviršių miltais, apdenkite dubenį maistine plėvele bei rankšluosčiu. Palaikykite tešlą šiltoje namų vietoje apie 4 valandas arba kol tešlos tūris padvigubės. Po kildinimo pamiltuokite stalo paviršių miltais ir išverskite tešlą ant jo. Suminkykite tešlą ir padalinkite ją į 6 lygias dalis.

Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną stačiakampį. Kiekvieną stačiakampį ištepkite lydytu sviestu bei pabarstykite cukrumi, cinamonu. Tvirtai susukite stačiakampį į pailgus ragelius. Susuktą ragelį, pjaudmai išilgai, padalinkite į dvi lygias dalis. Turite gauti ilgas tešlos juosteles. Šias tešlos juosteles susukite taip, kad gautumėte sraigės namelio raštą. Likusį kraštelį pakiškite po susuktu gaminiu. Dėkite į riebalais pateptą skardą, skirtą keksiukams. Iš paruoštos tešlos turėtumėte gauti 12 krufinų. Leiskite jiems pakilti dar apie 30-60 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite apie 15-18 minučių vidurinėje orkaitės lentynoje. Dar šiltus ištraukite iš formelių ir pavoliokite cukruje.

Duona su ciberžolėmis

Reikės:

  • 5 g sausų mielių,
  • 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
  • 100 g visagrūdžių ruginių miltų,
  • 50 g cukraus,
  • 5 g druskos,
  • 200 g vandens

Vietoje šių ingredientų galite naudoti ir baltos duonos mišinį.

  • Pagardinti reikės 1 v. š. ciberžolės miltelių.

Kaip gaminti

Sumaišykite ingredientus ir minkykite tešlą rankomis apie 5 min., kol ši taps vientisa. Sukrėskite tešlą į aliejumi arba sviestu pateptą stačiakampę metalinę kepimo formą (apie 1,5 l talpos). Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite kildintis apie 5-6 valandas, priklausomai nuo namų temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir įdėkite kepimo formą su pakilusia duona (ant grotelių, viduriniame stalčiuje). Kepkite apie 40–45 min., kol įgaus gražiai rusvą spalvą.

Iškeptą duoną išimkite iš kepimo formos ir padėkite ant lininio rankšluosčio. Tuomet suvilgykite plutą vandeniu sudrėkintais delnais, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.