Nekeptas šokoladinis tortas taps tikru stalo karalium

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas. 227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

 Jurgitos Skridulienės pagamintas tortas „Druskininkai – kurortų karalius“.<br> Pranešimo nuotr.
 Jurgitos Skridulienės pagamintas tortas „Druskininkai – kurortų karalius“.<br> Pranešimo nuotr.
 Jurgitos Skridulienės pagamintas tortas „Druskininkai – kurortų karalius“.<br> Pranešimo nuotr.
 Jurgitos Skridulienės pagamintas tortas „Druskininkai – kurortų karalius“.<br> Pranešimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 1:07 PM, atnaujinta Jun 15, 2021, 1:07 PM

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena jų – Jurgita Skridulienė, kuri Druskininkų gimtadieniui sukūrė klasikinį šokolado skonio veganišką tortą.

Tortui „Druskininkai – kurortų karalius“ reikalingi ingredientai (18 cm skersmens formai):

Pagrindui:

  • 90 g graikinių riešutų
  • 90 g pekaninių karijų
  • 100 g džiovintų abrikosų (brinkintų)
  • 80 g „Medjoul“ datulių, išbrinkintų, be kauliukų ir odelių (brinkinti apie 100 g)

Kremo sluoksniui:

  • 300 g išbrinkintų anakardžių riešutų
  • 150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 150 ml kokosų aliejaus, pašildyto iki suskystėjimo
  • 110 ml agavų sirupo
  • 30 g kakavos miltelių (99 proc.)
  • žiupsnelio druskos.

Įdaro sluoksniui:

  • 250 ml šaltalankių tyrės
  • pagal skonį (~100 g) saldiklio eritritolio (tinka ir kitos saldinimo priemonės)
  • 1 a. š. (kupino) pektino miltelių 

Kaip gaminti

Gaminame pagrindą.

Graikinius ir pekano riešutus sumalame elektriniu smulkintuvu (naudojame S formos peiliuką) iki trupinių (nepermalame, kad neišsiskirtų per daug aliejų). Tuomet sudedame datules su abrikosais ir dar kartą permalame, kol gausis vientisa karamelinė masė. Gautą masę sukrečiame į formą (išklotą kepimo popieriumi) ir dedame į šaldytuvą.

Paruošiame šaltalankių įdarą.

Supilame šaltalankių tyrę į nedidelį puodą. Sumaišome saldiklį su pektino milteliais ir, nuolat maišant konditerine šluotele, suberiame į tyrę. Nuolat maišant, kaitiname iki užvirimo ir paverdame apie vieną minutę. Nukaičiame ir pravėsusią, jau sutirštėjusią masę supilame į paruoštą formelę ir dedame į kamerą sustingti iki kietos tekstūros.

Gaminame kremą.

Visus kremo masės ingredientus sudedame į smulkintuvą ir sumalame iki vientisos masės. Malame iš lėto, kad masė neužkaistų. Dalį kremo užpilame ant pagrindo, tuomet dedame jau sustingusį šaltalankių sluoksnį ir užpilame likusį kremą. Paruoštą kremą dedame į kamerą 8–10 val. sustingti.

Patiekiame tortą.

Prieš patiekdami tortą apie 2 val. palaikykite šaldytuve, kad atitirptų ir įgautų minkštą tekstūrą.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. Kulinarinės olimpiados IKA/Culinary Olympics komandos nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas. Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai atrandamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu.

Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime. Įkėlę torto nuotrauką į socialinį tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.