3 sumuštinių receptai, kurie paprastą patiekalą pavers tikra stalo pažiba

Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje nuo Azijos iki Amerikos. Tačiau kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Sumuštinis.<br>123rf nuotr.
Sumuštinis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 12:05 PM

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruošiant sumuštinius itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.

„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu  bei dešra, bet ir  įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgonzolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves“, – sako V.Juodkazienė.

Išpopuliarėjo Anglijoje

Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo.

Vieną dieną J.Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų.

Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J.Montagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.

Tiek kasdienai, tiek šventėms

Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai keisti  įvairiausią mėsą, daržoves ar sūrius. Pavyzdžiui, ant sumuštinio galima lengvai sluoksniuoti keptos vištos gabalėlius. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus keptuvėje ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą.

Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duonele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį.

Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.

Skirtingose šalyse – skirtingi receptai

V.Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotų lapais ir pomidorais. Dar vieni, valgomi su popiečio arbatėle Anglijoje, – baltos duonos sumuštiniai, pertepti sviestu, pagardinti plonai pjaustytais ir druska apibarstytais agurkais.

Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, „Croque Monsieur“ vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa.

Ikoniškas italų sumuštinis paninis kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadelos kumpis, saliamis bei sūris. O pastaruoju metu paniniai gaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu.

O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio.

Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Ji siūlo neapsiriboti tradiciniais ingredientais ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų.

Itališkas čiabatos sumuštinis

Reikės:

  • itališkos čiabatos duonos
  • 1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šaukšto balzaminio kremo
  • kelių šviežių baziliko lapelių
  • kelių gabalėlių mėgstamo kumpio
  • kelių gabalėlio saliamio
  • kelių griežinėlių mocarelos sūrio
  • kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos
  • kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos
  • saujos gražgarsčių

Kaip gaminti

Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu kremu. Ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu dėkite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.

Klasikinis amerikietiškas sumuštinis

Reikės:

  • kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos
  • šaukštelio garstyčių
  • kelių salotų lapų
  • kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės
  • kelių griežinėlių čederio sūrio
  • šaukštelio majonezo
  • kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų
  • kelių gabalėlių keptos šoninės

Kaip gaminti

Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku.

Ispaniško stiliaus sumuštiniai

Reikės:

  • pusės prancūziško batono
  • kelių gabalėlių paprikos
  • kelių gabalėlių keptos kiaulienos
  • kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio
  • kelių griežinėlių pomidorų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • kelių šaukštelių česnakinio majonezo

Kaip gaminti

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.