Moliūgų vyniotinis su varške: rudeniška, gaivu, sveika ir gardu

Moliūgai – viena didžiausių ir ryškiausių rudens sezono daržovių. Nors darže užauginti ar parduotuvėje įsigyti moliūgai dažnai naudojami dekoracijų gaminimui ar namų puošimui, išskaptuoto moliūgo minkštimas ir sėklos gali tapti nuostabių receptų ingredientu.

Moliūgų vyniotinis su varške.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Moliūgų vyniotinis su varške.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 4:49 PM, atnaujinta Nov 8, 2022, 10:24 AM

Moliūgų panaudojimo galimybės virtuvėje – išties beribės. Jie tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams, tiek kvapniems kepiniams ir desertams. Anot gydytojos dr. Editos Gavelienės, moliūgai yra puiki mitybos racioną praturtinanti daržovė, kurioje gausu naudingų mineralų ir vitaminų. Todėl „Rimi“ kviečia išbandyti naują receptą ir dalijasi patarimais, kaip moliūgus namuose ilgiau išlaikyti šviežius.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, dėl naudos sveikatai moliūgai dažnai vadinami superdaržove, tad jie įvairiais pavidalais turėtų rasti savo vietą žmogaus mitybos racione. Moliūgai puikiai tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms ar tiems, kurie turi įvairių lėtinių ligų.

„Moliūguose yra praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų. Ši daržovė taip pat turtinga skaidulomis ir antioksidantais. Be to, moliūgai yra nekaloringi, todėl puikiai tinka sergantiems nutukimu, turintiems padidintą širdies ar kraujagyslių, cukrinio diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką. Moliūgai privalo būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną“, – teigia gydytoja dietologė.

Renkantis moliūgus specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų spalvą. Kuo daržovė ryškesnė – tuo joje bus ir daugiau naudingų maistinių medžiagų. Be to, svarbu įsitikinti ar moliūgas yra nepagedęs ir nepapuvęs. Tai nesunku padaryti tiek vizualiai apžiūrėjus daržovę iš išorės, tiek ją prapjovus iš vidaus.

„Moliūgas turėtų būti tvirtas, nesuglebęs, ant jo neturėtų būti pažeidimo ar puvimo požymių. Jei moliūgas yra minkštas iš išorės – tai pirmas ženklas, kad daržovė nėra šviežia ir negali būti vartojama. Prapjovus moliūgą jo konsistencija taip pat turėtų būti tvirta, o spalva ir kvapas – nepakitę, būdingi moliūgui“, – sako E.Gavelienė.

Rudenį darže užaugintus ar parduotuvėje įsigytus moliūgus norisi kuo ilgiau išlaikyti šviežius. Todėl geriausia juos laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo šalčio ir tiesioginių saulės spindulių. Nors ilgiausiai moliūgus išlaikyti pavyks rūsyje, šias daržoves galima laikyti ir bute – balkone, tamsesniame kambaryje ar sandėliuke. Tačiau tokiu atveju svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat juos rekomenduojama apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos.

Jei namuose trūksta vietos, nėra rūsio ar balkono, kuriame moliūgas galėtų rasti sau vietą ar dalį moliūgo jau spėjote panaudoti – likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę ir jį toliau bus galima naudoti įvairiuose patiekaluose.

Tačiau įprastai viso moliūgo suvartoti iš karto nepavyksta, o šaldytuve jam rasti vietos taip pat nepavyksta, todėl E.Gavelienė rekomenduoja nepanaudoto moliūgo likučius tiesiog užšaldyti. „Nors moliūgai yra sezoninis produktas, juos valgyti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai tiesiog nėra vietos, kurioje būtų galima laikyti ir saugiai padėti moliūgą. Tik reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena gydytoja dietologė.

Iš moliūgo galima paruošti įvairiausių patiekalų, tad išmesti šios daržovės minkštimo ar sėklų pasibaigus rudens šventėms tikrai nereikėtų. Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose.

Atraskite netikėtus receptus ir iš moliūgų tyrės išsikepkite kvapnų biskvitą bei pagardinkite jį gaiviu varškės kremo įdaru.

Moliūgų vyniotinis

Reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • 150 g moliūgų tyrės
  • 1 šaukštelio su kaupu meduolių prieskonių
  • 100 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių

Varškės kremo įdarui reikės:

  • 300 g varškės kremo „Cream cheese“
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 200 g 36 proc. grietinėlės

Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus.

2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius iki lengvų putų, tada sumaišykite su moliūgų tyre. Sausus produktus suberkite į kiaušinio plakinį ir lėtai išmaišykite, kol gausite tolygią masę.

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą paskirstykite tolygiai plonai apie 0,5 cm storio ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Iškeptą biskvitą uždenkite kepimo popieriumi ir, kol dar yra šiltas, susukite. Palikite atvėsti.

4. Pasiruoškite įdarą.

5. Kremą „Cream cheese“ sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę suplakite su cukraus pudra iki standumo ir sujunkite abi mases. Biskvitą atsargiai išsukite, nuimkite kepimo popierių ir sutepkite pasigamintu kremu. Tada biskvitą susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent dviem valandoms.

6. Paruoštą vyniotinį galite apibarstyti milteliniu cukrumi. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.