Šios tautos atstovai su silke kepdavo sklindžius, ruginius paplotėlius, bulvinius blynus, kiaušinienę ar omletą. Teigiama, kad Lietuvos žydai suvalgydavo bent po vieną silkę kasdien.
Turbūt vienas labiausiai išskirtinių silkės receptų žydiškoje virtuvėje – foršmakas. Jis valgomas kaip užkandis, skirtas skonio receptoriams sužadinti.
Foršmako receptų yra daug. Daugelio jų esmė – kapota silkė su balta duona, obuoliais, svogūnais, kiaušiniais.
Siūlome vieną receptą – taip paruošta silkė puikiai tiks tiek užkandžiui, tiek pusryčiams ar švenčių stalui.
Kapotos silkės užkandis
Reikės:
- 2 tradicinės silkių filė „Viči“ aliejuje
- 1 rūgštaus obuolio
- 1 nedidelio svogūno
- 2 kietai virtų kiaušinių trynių
- 1–2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. obuolių acto ar citrinos sulčių
- žiupsnio cukraus
- druskos, pipirų
Kaip gaminti
Silkės filė sukapokite nedideliais kubeliais. Obuolius nulupkite, supjaustykite ir taip pat sukapokite. Taip pat paruoškite svogūną.
Kiaušinių trynius sutrinkite ir suberkite ant silkės. Pilkite acto ar citrinų sulčių, aliejaus, gardinkite cukrumi, druska ir pipirais, išmaišykite.
Patiekite su juodos duonos riekelėmis.
Papuoškite žalumynais, svogūnų ar obuolių riekelėmis.