12 patiekalų Kūčių stalui: išbandykite ir tradicinius, ir dar neragautus valgius

Iki Kūčių likus lygiai savaitei – geriausias laikas pradėti planuoti šventinio stalo meniu. O tiems, kuriems nenusišypsojo sėkmė sėstis prie tėvų ar senelių paruošto šventinio stalo, tai gali virsti tikru galvos skausmu. Bet kuriuo atveju – pasisemti kulinarinių idėjų ir paįvairinti Kūčių stalą visuomet verta.

Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu ir sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu ir sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Druskoje kepta žuvis.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Druskoje kepta žuvis.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 19, 2021, 3:57 PM, atnaujinta Dec 19, 2021, 3:58 PM

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad šventinio stalo meniu ji mėgsta planuoti iš anksto, o galvodama, ką padės ant Kūčių stalo, ji nepamiršta ir tradicijų.

Populiarėja ir įmantresni produktai

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Kūčių vakarienei tinklo pirkėjai ištikimi išlieka tradiciniams patiekalams, tačiau šventėms artėjant, populiarūs tampa ir gurmaniški produktai.

„Duomenys rodo, kad visą gruodžio mėnesį trečdaliu išauga žuvies ir įvairiausių jūros gėrybių pardavimai, kurie yra neatsiejama Kūčių stalo dalis. Gyventojai iš anksto perka ilgiau negendančius produktus: cukrų, miltus, konservuotus ir marinuotus gaminius. Kepa ir įvairiausius kepinius, todėl šventiniu laikotarpiu ieško įvairiausių džiovintų vaisių, uogų, riešutų, prieskonių. Be to, prieš šventes išauga ir brangesnių, įmantresnių produktų: sūrių, paštetų paklausa“, – sako V.Budrienė.

Laikosi tradicijų, tačiau prideda ir savitumo

Tinklaraštininkė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad Kūčių patiekalams galioja daug įvairių taisyklių ir tradicijų. Ir nors kurdama šventinį meniu į jas atsižvelgia, visgi, savo patiekalų iki galo pavadinti tradiciniais ji negali.

„Nors mano patiekaluose nerasite ne tik mėsos, bet ir kiaušinių, pieno produktų – visi jie pagaminti su lengvu „Ant medinės lentelės“ stiliaus prieskoniu“, – teigia ji.

Be to, specialus jos Kūčių meniu sukurtas taip, kad išlaidos produktams būtų protingos, neliktų daug nepanaudotų produktų, nebūtų nei maisto, nei finansų švaistymo.

„Receptuose aprašyti produktų kiekiai skirti 4 asmenims. Galite juos mažinti ar didinti atsižvelgdami į  svečių kiekį. O patiekalai pagaminami itin lengvai ir gana greitai: išskyrus kelis išankstinius pasiruošimo darbus, šį šventinį meniu vienas žmogus gali pagaminti per maždaug per 3–4 valandas“, – sako tinklaraštininkė ir dalijasi net 12 patiekalų receptais, kurie praturtins jūsų Kūčių stalo meniu.

1 patiekalas: „Gravlax“ – su burokėliais sūdyta lašiša

Pastaba: ruoškite 3–4 dienas prieš Kūčias!

Reikės: 

  • 1 kg šviežios lašišos filė
  • 400 g šviežių burokėlių
  • 100 g druskos
  • 100 g cukraus
  • patiekti reikės šviežių krapų

Kaip gaminti

Į maisto smulkintuvą dedame kubeliais pjaustytus burokėlius, druską, cukrų. Viską sutriname iki vientisos masės.

Lašišą nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.

Lašišai reikės indo – idealiausia, kad jis būtų panašaus dydžio kaip marinuojamas lašišos gabalas ir su dangteliu. Į indą patiesiame maistinę plėvelę (paliekame ilgesnius jos kraštus, nes lašišą reikės susukti į plėvelę).

Ant inde patiestos maistinės plėvelės supilame burokėlių masę ir paguldome lašišą oda aukštyn. Lašišą tvirtai susukame į maistinę plėvelę.

Uždengiame indą dangčiu, dedame į šaldytuvą ir ten laikome tris paras, nieko papildomai daryti nereikia.

Po 3 parų lašiša jau turėtų būti tinkamo sūrumo – paragaukite ir jei dar trūksta, palikite sūdytis šaldytuve dar parai.

Sūdytą lašišą nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

Lašišos viršų gausiai apibarstykite smulkintais krapais.

Su taip paruošta lašiša galite gaminti įvairius užkandžius arba tiesiog supjaustyti plonomis juostelėmis ir patiekti.

2 patiekalas: česnakiniai juodos duonos skrebučiai su avokadų kremu ir sūdyta lašiša

Reikės:

  • 6 riekelių juodos duonos
  • alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 gerai prinokusio avokado
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • druskos, pipirų
  • 100 g sūdytos lašišos (1 patiekalo – „Gravlax“ arba pirktinės)
  • marinuotų grybų asorti

Kaip gaminti

Supjaustome duoną norimo dydžio gabalėliais (aš išpjoviau apskritimus taurelėmis).

Duoną dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Apskrudusią duoną įtriname česnaku.

Į maisto smulkintuvą dedame avokadą, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. citrinos sulčių, beriame druskos ir pipirų ir sutriname iki vientisos masės.

Ant kiekvienos duonos skrebučio tepame avokadų kremo, dedame lašišos ir marinuotų grybų.

3 patiekalas: baltųjų pupelių salotos su česnaku ir saulėje džiovintais pomidorais

Pastaba: tinklaraštininkė rekomenduoja pupeles 3 ir 4 patiekalui išsivirti dieną prieš Kūčias.

Reikės:

  • 2 stiklinių virtų baltųjų pupelių
  • 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
  • 2 skiltelių česnako
  • geros saujos įvairių šviežių žolelių – krapų, petražolių, čiobrelių
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. obuolių sidro acto
  • 1 v. š. skysto medaus arba klevų sirupo
  • druskos, pipirų
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių

Kaip gaminti

Mirkome pupeles vandenyje 12 valandų.

Verdame pupeles gausiai pasūdytame vandenyje. Į vandenį dar galima įmesti svogūno, česnako, lauro lapų, pipirų – tuomet pupelės išvirs aromatingesnės, o vandenį bus galima panaudoti kaip sultinį sriubos gamybai. Pupelės verda apie 1–1,5 valandos, tad po valandos pradedame ragauti ir tikrinti – geriausia, kad pupelės būtų nei per kietos, nei per minkštos – nepervirusios.

Į dubenį dedame virtas pupeles, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, įtarkuojame česnaką, suberiame smulkintas žoleles, supilame aliejų, actą, medų, beriame druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų dribsnių. Išmaišome.

4 patiekalas: šprotų renesansas – brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais

Pastaba: rekomenduojama marinuotus svogūnus gaminti dieną prieš Kūčias, jais galite gardinti ir kitus Kūčių patiekalus ar tiesiog patiekti vienus kaip ryškų ir pikantišką priedą prie patiekalų.

Marinuotiems svogūnams reikės:

  • 3 raudonųjų svogūnų
  • 1/4 stiklinės vandens
  • 1 a. š. druskos
  • 1 v. š. cukraus
  • 3/4 stiklinės obuolių acto

Pupelių užtepėlei reikės:

  • 100 g virtų arba konservuotų baltųjų pupelių
  • 1 v. š. vandens
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinos sulčių
  • 1 skiltelės česnako
  • druskos, pipirų
  • 1/4 a. š. maltos rūkytos paprikos
  • 1/4 a. š. malto kumino

Brusketoms reikės:

  • 8 riekių šviežios čiabatos duonos
  • pupelių užtepėlės
  • 16 vnt. šprotų aliejuje
  • marinuotų svogūnų
  • kapario uogų arba kaparėlių
  • šviežių krapų

Kaip gaminti

Dieną prieš gamybą ruošiame marinuotus svogūnus: į stiklainį pilame verdantį vandenį, beriame druską, cukrų ir išmaišome, kol ištirpsta. Tuomet sudedame plonomis juostelėmis pjaustytus svogūnus. Užpilame actu. Palaikome kambario temperatūroje kelias valandas, tuomet siunčiame į šaldytuvą per naktį.

Ruošiame pupelių užtepėlę: visus užtepėlės ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Ruošiame brusketas: ant duonos riekių tepame pupelių užtepėlę, gražiai išdėliojame šprotus, marinuotus svogūnus, kapario uogas ir krapų šakeles.

5 patiekalas: sluoksniuotos tešlos pyragas su džiovintais grybais

Reikės:

  • 1 didesnio sluoksniuotos tešlos lakšto (kai pakuotėje būna 2 lakštai)
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelio svogūno (jei nemėgstate – praleiskite)
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 morkos
  • 50 g saulėgrąžų
  • 1/2 a. š. kmynų
  • 20 g džiovintų baravykų
  • 20 g džiovintų voveraičių
  • druskos, pipirų

Patiekti:

  • lukštentų kanapių sėklų
  • šviežių petražolių

Kaip gaminti

Džiovintus grybus užmerkiame į vandenį bent 2 valandas prieš gamybą.

Ruošiame tešlą: sluoksniuotos tešlos lakštą dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Paliekame 1 cm kraštelius, o visą kitą tešlos plotą subadome šakute, kad ten tešla kiek mažiau kiltų. Paliktą kraštelį patepame vandeniu arba aliejumi. Dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 20 min.

Ruošiame įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais smulkintą svogūną ir kepiname kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę. Įtarkuojame morką, beriame saulėgrąžas ir kmynus, kepiname viską dar kelias minutes. Tuomet sudedame išmirkytus grybus, beriame druskos ir pipirų.

Ant iškepusios tešlos tolygiai paskirstome įdarą.

Pabarstome lukštentomis kanapėmis ir smulkintomis petražolėmis.

6 patiekalas: bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio bulvių
  • 150 g silkės
  • 1 obuolio
  • 1 didesnio virto burokėlio
  • 4 vidutinio dydžio marinuotų agurkėlių
  • 2 skiltelių česnako
  • alyvuogių aliejaus
  • citrinos sulčių
  • druskos, pipirų

Patiekti:

  • marinuotų kelmučių
  • lukštentų kanapių sėklų
  • šviežių krapų

Kaip gaminti

Bulves švariai nuplauname, supjaustome maždaug 1 cm pločio griežinėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais.

Bulvių griežinėlius dedame į kepimo skardą taip, kad bulvės tarpusavyje nesiliestų ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 30 min.

Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome panašaus dydžio nedideliais kubeliais. Beriame į dubenį ir sumaišome su šaukštu alyvuogių aliejaus, šlakeliu citrinos sulčių, druska ir pipirais.

Ant bulvių skrebučių dedame silkės kapotinio, papuošiame marinuotais kelmučiais, lukštentomis kanapių sėklomis ir krapų šakelėmis.

7 patiekalas: krostinai (crostini) su alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle ir česnakinėmis krevetėmis

Reikės:

  • 1/2 prancūziško batono
  • 100 g alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlės
  • 16 tigrinių krevečių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos, pipirų

Patiekti:

  • citrinos
  • kaparėlių
  • šviežių krapų

Kaip gaminti

Atpjauname 8 panašaus dydžio prancūziško batono gabalėlius. Dedame į kepimo formą ir apskrudiname 5 minutes 180 laipsnių orkaitėje.

Kepame krevetes: keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, dedame krevetes ir kepiname po 2 minutes iš abiejų pusių. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų, ir maišydami pakepiname dar minutę.

Kiekvieną duonos gabalėlį aptepame užtepėle, uždedame po dvi krevetes, papuošiame citrinos gabalėliais, kaparėliais ir krapų šakelėmis.

8 patiekalas: raudonųjų ryžių salotos su keptomis morkomis, razinomis ir kedro riešutais

Gali būti kaip patiekalas arba garnyras prie karšto patiekalo.

Reikės:

  • 100 g raudonųjų ryžių
  • 2 vidutinio dydžio morkų
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. „za’atar“ prieskonių mišinio
  • 50 g auksinių razinų
  • 50 g kedro riešutų

Patiekti:

  • granato sėklų
  • šviežių petražolių

Padažui reikės:

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. obuolių sidro acto
  • 1 a. š. citrinos sulčių
  • 1 a. š. medaus arba klevų sirupo
  • 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių

Kaip gaminti

Išverdame ryžius.

Morkas supjaustome pagaliukais, sumaišome su aliejumi ir „za’atar“ prieskoniais. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 30 min.

Paruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

Sausoje keptuvėje paskrudiname kedro riešutus.

Dubenyje sumaišome virtus ryžius, keptas morkas, razinas, skrudintus riešutus ir paruoštą padažą. Ant viršaus užbarstome granato sėklas ir smulkintas petražoles.

9 karštas patiekalas: druskoje kepta žuvis

Taip žuvis iškepa nuostabiai sultinga ir aromatinga.

Reikės:

  • 1 didesnės skrostos dorados (tinka bet kokia žuvis)
  • 1 kg druskos
  • šviežių krapų, petražolių kotelių
  • kelių citrinos griežinėlių

Kaip gaminti

Žuvį švariai nuplauname ir nusausiname.

Beriame druskos į kepimo formos dugną. Beriame tiek, kad pilnai padengtų visą žuvies plotą, neliktų tarpelių be druskos.

Ant druskos dedame žuvį. Į jos vidų įdedame kelis citrinos griežinėlius ir šviežių žolelių kotelius (jų tikrai turėsite likusių nuo kitų patiekalų gamybos ir neteks išmesti, o panaudosite!).

Ant žuvies beriame druskos – druska turi gausiai apkloti visą žuvį, nelikti jokių tarpelių.

Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo naudojamos žuvies ir jos dydžio, mano maždaug 1 kg dorada kepė apie pusvalandį.

Kai žuvis iškepa, atsargiai šaukštu suskaldome sukietėjusią druską, nuvalome druską nuo žuvies.

Nuo taip keptos žuvies odelė nusilupa labai lengvai, ašakos taip pat labai lengvai išsiima, tad galima padėjus ant stalo stebint svečiams atlikti visą gana įspūdingai atrodantį procesą: suskaldyti druską, išimti žuvį iš druskos, nulupti odelę, pašalinti ašakas ir visiems į lėkštes įdėti sultingos ir aromatingos druskoje keptos žuvies.

10 patiekalas – desertas: sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru

Reikės:

  • 1 didesnio sluoksniuotos tešlos lakšto (kai pakuotėje būna 2 lakštai)
  • 3 vidutinio dydžio obuolių
  • saujos auksinių razinų
  • saujos džiovintų spanguolių
  • saujos graikinių riešutų
  • 2 v. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • žiupsnelio vanilės
  • 1 a. š. baltojo cukraus

Kaip gaminti

Sluoksniuotos tešlos lakštą dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos horizontaliai, t.y. kaip horizontalų stačiakampį. Mintyse padaliname tešlą į tris lygias dalis - vidurinėje dalyje dėsime įdarą, o šonines dalis įpjaustome juostelėmis, kurias po to išdėliosime kaip pynę ant įdaro.

Ruošiame įdarą: dubenyje sumaišome kubeliais pjaustytus obuolius, razinas, spanguoles, smulkintus riešutus, rudąjį cukrų, miltus, cinamoną ir vanilę.

Paruoštą įdarą tolygiai paskirstome ant vidurinės tešlos dalies.

Įpjaustytus tešlos šonus dėliojame įstrižai vienas ant kieto kaip pynę.

Paruoštą pyragą aptepame vandeniu arba aliejumi, pabarstome baltuoju cukrumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 20 min.

11 ir 12 patiekalas: kūčiukai ir mandarinai

K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad gamindama Kūčių vakarienę prie 12 patiekalų visuomet priskaičiuoja ir pirktinius kūčiukus bei mandarinus. Na, o jeigu labai norisi gaminti, mandarinų skilteles ji aplieja juoduoju šokoladu ir pabarsto smulkintais riešutais.

„Jeigu dar ir kūčiukus iškepsite patys – tada tikrai būsite sąžiningai pagaminę visus 12 patiekalų. Vis dėlto didžiausia artėjančių švenčių dovana – galimybė ir vėl šventes sutikti kartu su savo artimiausiais žmonėmis, o ar ant stalo visi 12 patiekalų, ar į mišrainę koks šaukštas majonezo ne pagal taisykles nukeliavo – visa tai yra tik detalės. Svarbiausia, kad esame kartu, tuo ir pasimėgaukime“, – sako tinklaraštininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.