Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis bei dar du receptai, kurie tiks Kūčioms ar Kalėdoms

Kūčių vakarienė ir Kalėdų vaišių stalas turi gilias tradicijas, savus simbolius – jų prasmę ir reikšmę dažnas mūsų yra pamiršęs, o gal niekada net ir nežinojęs, tačiau tradicijas tęsiame, simbolius branginame ir atkartojame.

Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių.
Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių.
Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių.
Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių.
Kūčių silkė su marinuotais burokėliais ir slyvomis pagal Alfą Ivanauską.
Kūčių silkė su marinuotais burokėliais ir slyvomis pagal Alfą Ivanauską.
Honorata Lyndo.
Honorata Lyndo.
Šventinis Kūčių suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo.
Šventinis Kūčių suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 10:31 AM

Kūčių silkės ar baltos mišrainės receptai lūpomis keliauja iš kartos į kartą – šio ritualo dėka prie stalo susėda visi: gyvieji ir išėjusieji, proanūkiai, anūkai, vaikai, tėvai, seneliai, močiutės ir promočiutė Pelegrina, kuri galbūt ir buvo pirmoji giminėje, įbėrusi saulėgrąžų į silkę.

Puoselėkime tradicijas nebijodami papildyti jų savais ritualais, skoniais, aromatais, spalvomis – juk kaip tik taip rutuliojasi šeimos ir šeimos vaišių stalo istorijų tęsiniai, taip paliekame savo pėdsaką skoniuose, kvapuose, ateinančių kartų lūpose.

Trys garsūs lietuvos virtuvės šefai – Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai“ ir „MOMO Grill“ įkūrėjęs ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 12 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas dalinasi savo šventinių patiekalų idėjomis.

Galbūt pasiskolinsite idėją, o gal – tik vieną kitą ingredientą, ir jūsų šventė bus tokia, kaip visada, bet ir šiek tiek kitokia.

Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių

Reikės (4 asm.):

  • 200 g lukštentų saulėgrąžų
  • 2 vidutinių morkų (plautų)
  • 50 g rapsų aliejaus
  • 80 g majonezo
  • 500 g „matjes“ silkės filė
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • krapų, svogūnų laiškų ir petražolių (papuošimui)

Kaip gaminti

Saulėgrąžas pakepinkite orkaitėje 200 laipsnių temp. apie 7–10 min. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje aliejuje, kol suminkštės, bet bus dar traškios. Pabarstykite druska ir pipirais.

Į atskirą indą sudėkite morkas, suberkite atvėsintas saulėgrąžas, dėkite majonezą ir viską kartu išmaišykite, įberkite pipirų ir druskos pagal skonį.

Silkės filė susmulkinkite ir dėkite į indą, kuriame patieksite patiekalą. Ant viršaus sudėkite morkų ir saulėgrąžų salotas. Viską papuoškite žalumynais.

Pastaba: jei nenorite naudoti majonezo, galite morkas su saulėgrąžomis maišyti naudodami alyvuogių aliejų.

Šventinis Kūčių suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo

Reikės (4 asm.):

  • 1 avokado
  • šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
  • 3–4 ruginės duonos riekelių
  • 200 g rūkyto paltuso arba ungurio
  • 4 putpelių kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • laiškinių česnakų (papuošti)
  • žirnelių (papuošti)
  • daigų (papuošti)
  • sūdyto ir džiovinto trynio (papuošti)

Kaip gaminti

Sutrinkite avokadą, pagardinkite druska pipirais ir žaliųjų citrinų sultimis.

Paruoštą pagardą tepkite ant duonos. Dėkite paltuso arbo ungugio filė gabaliukus, putpelių kiaušinių puseles.

Papuoškite daigais, žirneliais, laiškiniais česnakais ir džiovintu sūdytu tryniu.

Sūdytas ir džiovintas trynys

Trynius sudėkite ant druskos, užbarstykite ja ir sūdykite apie 8 val.

Tada išimkite iš druskos ir džiovinkite apie 60 laipsnių temp. apie 3 val.

Laikykite sandariame indelyje iki 3 savaičių.

Kūčių silkė su marinuotais burokėliais ir slyvomis pagal Alfą Ivanauską

Reikės (2 asm.):

  • ½ mėlynojo svogūno
  • 1 riekelės juodos duonos su sėklomis
  • 1 vidutinio virto burokėlio
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų vyno acto
  • žiupsnelio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 2 šviežių slyvų
  • 2 silkių filė
  • 2 šaukštų majonezo
  • prieskoninių žolelių (papuošti)

Svogūnų marinatui:

  • 6  šaukštų acto
  • 2 šaukštų cukraus
  • ½ stiklinės vandens
  • mėgstamų prieskonių (aš naudoju laurų lapus, gvazdikėlius, kvapiuosius ir juoduosius pipirus, garstyčių grūdelius)

Kaip gaminti

Svogūną supjaustykite laiveliais (į 6 dalis). Actą sumaišykite su cukrumi, laurų lapais, gvazdikėliais, pipirais ir garstyčių grūdeliais. Viską pakaitinkite apie 5 min., sudėkite pjaustytus svogūnus, nuimkite nuo ugnies ir palaikykite kelias valandas.

Juodą duoną su sėklomis supjaustykite mažais kvadratėliais ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temp. apie 5–7 minutes, kol apskrus.

Burokėlį nulupkite, supjaustykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, vyno actu, berkite cukrų, pabarstykite druska ir pipirais. Palaikykite keletą minučių.

Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, supjaustykite silkių filė.

Į lėkštę dėkite marinuotus burokėlius, silkių filė, majonezą, slyvų skilteles, pamarinuotus svogūnus.  

Galite papuošti įvairiomis žolelėmis. Suberkite iškepusius duonos trupinius.

Skanių Kūčių ir Kalėdų!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.