Atraskite kitokį lašišos skonį: du receptai, išpopuliarėję visame pasaulyje

Lašiša – viena populiariausių ir Lietuvoje perkamiausių žuvų. Joje gausu baltymų ir gerųjų riebalų, omega–3 rūgščių bei kitų žmogaus organizmui itin naudingų medžiagų. Ši žuvis gali būti valgoma ir termiškai neapdorota – pasūdžius pagal skandinavišką receptą ar užmarinavus citrusinių vaisių sultyse.

Lašišos sevičė. <br>123rf nuotr.
Lašišos sevičė. <br>123rf nuotr.
Lašišos sevičė. <br>123rf nuotr.
Lašišos sevičė. <br>123rf nuotr.
 „Gravlax“ lašiša.
 „Gravlax“ lašiša.
Sūdyta lašiša.<br>123rf nuotr.
Sūdyta lašiša.<br>123rf nuotr.
Lašišos sevičė.
Lašišos sevičė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 5:07 PM, atnaujinta Jan 30, 2023, 12:48 PM

„Vis daugiau žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia šviežią žuvį, o populiariausias pasirinkimas yra lašiša“, – sako prekybos tinklo „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lašišos maistinė vertė yra itin aukšta, o skirtingi jos ruošimo būdai atskleidžia vis kitą šios žuvies skonį. Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė tikina, kad lašišos paruošimas nėra sudėtingas, todėl ją žmonės galima įvairiausiais būdais: rūko, kepa ant grotelių, troškina ar tiesiog sūdo. 

„Lašiša yra riebi žuvis, todėl valgant ją termiškai neapdorojus, gaunama žymiai daugiau būtinųjų omega–3 riebalų rūgščių. Tačiau svarbu, kad žuvis būtų tinkamai paruošta. Lašišos sūdymo ar marinavimo paslapčių galima pasisemti tiek iš Šiaurės Europos, tiek ir Pietų Amerikos šalių tradicinės virtuvės“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B.Baratinskaitė.

Skandinaviškas „Gravlax“ receptas

„Gravlax“ – senovinis žuvies ruošimo būdas, kilęs iš Skandinavijos. Šiauriečiai žvejai dar viduramžiais sugalvojo unikalų metodą, kuris leido šviežią žuvį išlaikyti kaip įmanoma ilgiau. Lašiša būdavo pasūdoma, sudedama į duobę žemėje ir uždengiama beržo žieve. Drėgnoje ir šaltoje aplinkoje, kurioje trūksta deguonies, žuvis nesugesdavo. 

Išvertus pažodžiui, „Gravlax“ reiškia „palaidota“ lašiša. 

„Šiandien gaminant lašišą pagal tą patį receptą užkasti jos žemėje nėra būtina, nes tam yra šaldytuvai. Tačiau žuvies sūdymui naudojami tie patys ingredientai: druska, cukrus, juodieji pipirai ir krapai“, – pasakoja B.Baratinskaitė, siūlydama receptą išmėginti namuose. 

Reikės: 

  • 500 g lašišos filė, 
  • 2 v. š. druskos, 
  • 1 v. š. rudojo cukraus, 
  • 1 v. š. baltojo cukraus, 
  • žiupsnelio maltų pipirų, 
  • didelės saujos smulkintų krapų.

Indelyje sumaišykite druską ir baltąjį bei rudąjį cukrų, maltus pipirus. Lašišą dėkite į didesnį indą, ant viršaus užbarstykite druskos ir cukraus mišiniu, įtrinkite. Tolygiai lašišą apiberkite smulkintais krapais. 

Lašišą uždenkite maistine plėvele ir prislėkite didesne lėkšte su svoriu, pavyzdžiui, buteliu vandens. 

„Taip žuvį šaldytuve laikykite 2 paras, o prieš valgant nuo lašišos nuvalykite sūdymo mišinį ir supjaustykite plonomis riekelėmis, kurias pašlakstykite citrinos sultimis. Mėgaukitės dėdami ant sumuštinių duonos ar valgykite vieną“, – pataria maisto ekspertė. 

Peruietiška sevičė 

Sevičė („ceviche“) – tai žuvies marinavimas citrusinių vaisių sultimis. Toks šviežios žuvies paruošimo būdas yra itin populiarus Pietų Amerikoje.

Šiuo patiekalu garsėja Peru regionas Sevičė, tačiau kai kas mano, kad jis gali būti kilęs ir iš Ekvadoro. Abiejose šalyse yra itin populiari šviežia žuvis ir kitos jūros gėrybės, kurios būtinos šiam patiekalui gaminti. 

Manoma, kad Sevičė atsirado maždaug prieš 2000 metų. Žuviai marinuoti buvo naudojamos fermentuotos bananų ir pasiflorų sultys, nes citrusiniai vaisiai Lotynų Amerikoje dar nebuvo paplitę. Dabartinė sevičės versija, kai žuvis marinuojama citrinos ar žaliosios citrinos sultyse, atsirado po to, kai ispanų kolonistai į žemyną atvežė šių vaisių. 

„Yra daugybė įvairių sevičės gaminimo variantų, kurie priklauso nuo atskirų regionų, tačiau patiekalo pagrindą sudaro ypač šviežia žalia žuvis, žaliosios citrinos sultys ir kelios aitriosios paprikos.

Į populiariausią sevičės rūšį, kurios rasite visoje Peru, dedama svogūnų ir kalendrų. Žuvis marinuojama žaliosios citrinos sulčių ir druskos marinate. Citrusinių vaisių rūgštis reaguoja su druskos šarmu ir tarsi ją iškepa. Dėl to žuvis iš rausvos tampa balta“, – pasakoja B.Baratinskaitė. 

Ji priduria, kad šis patiekalas ne tik skanus ir egzotiškas, tačiau itin lengvai pagaminamas namuose, tad kviečia išbandyti tradicinį receptą. 

Reikės: 

  • 250 g lašišos filė, 
  • 1 v. š. druskos, 
  • 1 žaliosios citrinos sulčių, 
  • 1 apelsino, 
  • pusės raudonojo svogūno, 
  • saujos smulkintų šviežių kalendrų lapelių, 
  • žiupsnelio maltų pipirų.

Į atskirą indą sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą, suberkite druską ir gerai išmaišykite.

Didesniame dubenyje sumaišykite marinatą: citrinos sultis, kubeliais supjaustykite apelsiną, susmulkinkite svogūną ir šviežias kalendras, pagardinkite pipirais. Įdėkite žuvį ir išmaišykite.

„Užmarinuotą žuvį dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 1–2 valandas, tačiau skoniai atsiskleis dar labiau, jeigu ją šaldytuve paliksite per naktį. Kai žuvis pasimarinuos, į mišinį galite įdėti smulkiai pjaustytų avokadų, pomidorų ar agurkų – taip patiekalui suteiksite dar daugiau tekstūros ir skonio. Valgyti galima su virtomis bulvėmis – taip saviče mėgaujasi Peru gyventojai“, – sako B.Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.