2 naminio majonezo receptai: išbandykite tokį, kurį valgant sąžinė negrauš

Daug kam kiaušinis be majonezo – tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai? 

Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 12:42 PM, atnaujinta Apr 12, 2023, 9:31 AM

Visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose – reikia vos kelių ingredientų.

Nėra „blogų“ natūralių produktų 

Majonezo receptūra nuo seniausių laikų keitėsi. Iš pradžių jo sudėtyje nebuvo kiaušinių, o ir pats padažas labiau priminė šaltieną, gaminamą iš sultinio, aliejaus ir acto. Dar 1881 metais lenkų kalba pasirodžiusioje Valentinos Zawadskos knygoje „Kucharka Litewska“ buvo siūloma majonezu skaninti tik mėsos patiekalus. Su kiaušiniais dabartinės majonezo receptūros versija pradėta vartoti daug vėliau. 

Mums jau įprastas padažas – dažnas šeimos švenčių atributas. „Per Velykas majonezas dera ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų. Tradiciškai su juo valgomas virtas liežuvis, kiaušiniai, mišrainės, taip pat su juo gaminamos įvairios užtepėlės“, – vardija „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė.

Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai. Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, šis padažas visuomenėje per daug kritiškai vertinamas. 

„Tai tiesiog riebus padažas, kurio kiekvienas komponentas atlieka savo funkciją. Aliejaus (iki 80 proc.) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynys – kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti. Juk kiekviena šalis turime tradicinių patiekalų, kurie ir turėtų būti ruošiami tradiciškai, tad, pasirinkus tinkamą majonezą, maistas ant velykinio stalo neturėtų būti „baubas“, net ir norintiems gyventi sveikiau, – įsitikinusi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė. – Aišku, toks padažas – tai papildomi riebalai, todėl, kaip ir vartojant visus riebius produktus, pageidautinas saikas. Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys ar turintys polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nes majonezo sudėtyje yra kiaušinių trynių, kurie didina cholesterolio kiekį.“

Kaip išsirinkti majonezą parduotuvėje?

Amžina dilema: rinktis mažiau riebų majonezą ir vartoti jo truputį daugiau, ar riebesnį – bet mažiau? 

„Kalbant iš gydytojos dietologės pozicijos, būtų daug naudingiau saikingai vartoti nepamažinto riebumo produktą, kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų. Išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis. Reikia nepamiršti, kad mažinant produkto riebumą, į jį dedami papildomi komponentai, kurie gali turėti įtakos sveikatai. Be to, pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų, todėl etiketėje reikia pasižiūrėti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų“, – komentuoja gydytoja dietologė. 

Ar sunku pasigaminti majonezą namuose?

Padažų gamyba namuose daugelį gali gąsdinti dėl ruošimo laiko ar paties gaminimo proceso. Ar naminį majonezą nepatyrusiems kulinarams sunku pasigaminti patiems?  L. Barčaitė ramina: „Tikrai verta pabandyti – natūralūs padažai neturi daug ingredientų, jie paprasti ir lengvai gaminami, o juos pasiskaninti galimažolelėmis ir prieskoniais. Svarbu atsiminti, kad pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Toks produktas negali būti ilgai laikomas, todėl tinka tiems, kas vartoja nedaug, retai ir vertina šviežumą bei kokybę.“

Specialistė siūlo majonezui naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio.   

Naminio majonezo receptas 

Padažui reikės:

  • 1 kiaušinio trynio  
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • 200 ml aliejaus (švelnaus skonio)
  • 1 arbatinio šaukštelio garstyčių
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas

Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos. Skanaus! 

Veganiško majonezo iš avokadų receptas

Reikės:

  • 2 vnt. prinokusių avokadų
  • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio garstyčių
  • žiupsnelio druskos ir pipirų 

Gaminimas

Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutriname trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilame aliejų ir dar kartą neilgai paplakame, kad gerai susimaišytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.