Vytaras Radzevičius patarė, kaip ruošti daržoves, kad jas valgytų visi Receptas

Daržovių turėtume valgyti daugiau, o ypač – pavasarį. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja į savo lėkštę per dieną įsidėti bent 5 daržoves ar vaisius, o tai – nemenkas iššūkis net žurnalistui, keliautojui Vytarui Radzevičiui.

 V.Radzevičius dalijasi daržovių kario receptu.<br> lrytas.lt koliažas
 V.Radzevičius dalijasi daržovių kario receptu.<br> lrytas.lt koliažas
 V.Radzevičius.
 V.Radzevičius.
 Daržovių karis.
 Daržovių karis.
 Produktai daržovių kariui.
 Produktai daržovių kariui.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 5:09 PM

„Aš labiausiai mėgstu tris daržoves: pomidorus, svogūnus ir česnakus. Nors pirmenybę visada teikiu sezoninėms lietuviškoms daržovėms, pomidorai – išimtis: be jų žiemą niekaip neapsieičiau“, – prisipažino jis.

Balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva pastebi, kad daugiausia pomidorų ir nuperkama pavasarį, kai pirkėjai daugiau dėmesio skiria sveikesnei, vitaminais praturtintai mitybai.

Ta proga Vytaras dalijasi daržovių kario receptu, kurį pagaminti – paprasta, o ingredientų sąraše – vien daržovės ir prieskoniai.

Pomidoras – ant aukščiausiojo garbės pakylos laiptelio

Žurnalistas V.Radzevičius domisi ne tik šiuolaikine gastronomine kultūra, bet ir kulinarijos istorija: „Man visada įdomu pavartyti tarpukario Lietuvos spaudą ir knygas, kur buvo aiškinama apie daržovių naudą, paruošimo būdus, populiarinami receptai.

Tai, kad daržovės nebuvo visiškai įprasta lietuvių raciono dalis, liudija net kai kurie pavadinimai. Antai pomidoras kai kuriose knygose vadintas pamadoru, marinuotos daržovės – pikliais, artišokas – kardonu, cikorijos – endivijomis, gelteklės – skorconieromis. Taigi, atsidūręs smetoniškoje virtuvėje ne viską ir suprastum.“

Nors daugelis žiemą pasigenda ryškesnio pomidorų skonio, V.Radzevičius tikina, kad skaniai paruošti galima bet kokius pomidorus.

„Pomidoras man – karalių karalius. Ir nesvarbu, žiema ar vasara, sunokęs jis lietuviškame lauke ar atvežtinis, sultingas ar „medinis“ – tokius irgi su pasimėgavimu valgau. Pasikepu ant gero itališko alyvuogių aliejaus, truputį pabarstau rozmarino prieskoniais, druska, ir jie įgauna visai kitokį skonį. Ypač tinka prie kiaušinienės“, – pataria V.Radzevičius.

Pasak vaisių ir daržovių ekspertės O.Suchočevos, pastaruoju metu sparčiai auga mažųjų pomidoriukų pardavimai – pirkėjai juos pamėgo dėl išraiškingesnio skonio visus metus bei patogaus pateikimo užkandžiams.

„Lietuviški pomidorai prekybos centrų lentynose atsiranda jau balandį ir jais prekiaujama iki pat spalio mėnesio. Tik parsinešus juos iš parduotuvės namo, verta nepamiršti vienos taisyklės – pomidorus laikykite kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, nes šaldytuve jie pasidarys vandeningi ir praras skonį“, – teigia specialistė.

Išbandykime įvairius skonius

Ne ką mažiau nei pomidorus Vytaras vertina svogūnus: „Sunku net įsivaizduoti gyvenimą be svogūnų, kiek žinau, tai labiausiai pasaulyje paplitusi daržovė – įvairių šalių virtuvės be jų neišsiverčia. Taip pat neabejingas visą gyvenimą esu ir česnakams.“

Nors yra žmonių, kurie nemėgsta aitroko šių daržovių skonio, dėl tos pačios priežasties vengia net ir pavasarinių ridikėlių, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, žmogui ne šiaip sau gamtos duota skonio paletė – kiekvienas skonis turi sąsajų su tam tikrų medžiagų gamyba organizme ir intensyvesne virškinimo liaukų sekrecija: „Aitraus, kartaus skonio daržovėse gausu antioksidantų – saponinų, susijusių su cholesterolio mažinimo efektu. Pavasaris ir žavus tuo, kad įneša įvairovę į mūsų lėkštes.“

V.Radzevičius pasakoja, kad malonus atradimas jam buvo ir saldžiosios bulvės, kitaip dar vadinamos batatais.

„Stengiuosi įprastas bulves keisti saldžiosiomis – jos palankesnės sveikatai, tačiau kaip tikras lietuvis vis tiek vertinu tai, kas užauga pas mus. Pavyzdžiui, per kiekvienas Velykas su malonumu valgau žmonos Laisvės ruošiamas kopūstų salotas, kurias itin paprasta pasigaminti: supjaustome šviežią kopūstą, užberiame truputį cukraus, druskos, įspaudžiame citrinos sulčių, viską sumaigome rankomis, o tada užpilame saulėgražų aliejaus, užbarstome krapų ir valgome“, – trumpu žmonos kopūstų salotų receptu pasidalijo V.Radzevičius. Jas jis rekomenduoja valgyti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Na, o jei kam daržovėse trūksta skonio, Vytaras siūlo pasigaminti kvapnų ir turtingą skoniais bei kvapais indišką daržovių karį. Jis valgomas kaip pagrindinis patiekalas arba patiekiamas kaip garnyras: „Tai bazinis receptas, kuriame galima naudoti pačias įvairiausias daržoves pagal sezoną, o geroji dalis ta, kad išsivirę jį pietums, suvartosite visą daržovių dienos normą.“

Daržovių kario receptas

4 valgytojams reikės:

  • 1–2 šaukštų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio garstyčių grūdelių
  • 0,5 šaukštelio kuminų sėklų
  • 1 pusžiedžiais plonai supjaustyto svogūno
  • 1 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
  • pusės piršto ilgio trintos imbiero šaknies
  • 2 šaukštelių raudonojo kario pastos
  • 1 nedidelio sulaužyto gabalėliais žiedinio kopūsto
  • 1 didelės žiedeliais supjaustytos morkos
  • 1 stiklinės per pusę supjaustytų cukrinių žirnių ankščių
  • 0,25 šaukštelio ciberžolės miltelių
  • 0,25 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • 0,5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • 2 skiltelėmis supjaustytų pomidorų
  • 1 stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 1 stiklinės daržovių sultinio arba vandens

Kaip gaminti

Storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Suberkite garstyčių grūdelius ir kuminų sėklas, pakaitinkite iki spragsėjimo.

Sudėkite svogūnus ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.

Dėkite smulkintą aitriąją papriką ir trintą imbierą. Sumaišykite su kario pasta ir pamaišydami pakepinkite kelias minutes.

Dėkite į puodą žiedinį kopūstą, morkas, žirnių ankštis, pakepinkite 4–5 minutes., ten pat berkite ciberžolių ir aitriųjų paprikų miltelius, druską, sudėkite pomidorus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes.

Sudėkite šaldytus žirnius ir pakaitinkite kelias minutes.

Supilkite sultinį arba vandenį ir patroškinkite uždengę ant nedidelio karščio 10–15 minučių, kol daržovės suminkštės.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.