Šį užkandį pamėgau azijiečių restoranuose, bet visada norėjau pabandyti pasigaminti namuose. Ir pagaliau atradau puikų skonių derinį.
Keletas patarimų gaminant šiuos laivelius. Jeigu nemėgstate ar negalite valgyti aštresnio maisto, aštraus padažo dėkite labai minimaliai. Sojų padažo kiekį taip pat galite reguliuoti pagal savo skonį. Mano naudotas sojų padažas buvo sumažinto sūrumo, tad jo dėjau tiek, kiek nurodyta recepte, bet jeigu naudojate tradicinį sojų padažą, tuomet kiekį sumažinkite pagal savo skonį (kad nebūtų per sūru).
Taip pat būtinai nepamirškite vieno svarbiausių ingredientų – pekaninių karijų. Jos vištienos faršui suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir skanaus traškumo.
Salotų laiveliams rinkitės ‘Romaine’ arba ‘Iceberg’ salotas, nes jų lapai yra vieni traškiausių. Dar tiktų vadinamosios sviestinės salotos, tik jų lapeliai nebus tokie traškūs.
Salotų laiveliai su vištiena
5 porcijoms reikės:
- 450 g vištienos faršo
- 1 geros saujos susmulkintų svogūnų laiškų (geriausia baltosios dalies)
- 1 morkos
- 1 saujos pekaninių karijų
- 1 gabalėlio šviežios imbiero šaknies
- 3 skiltelių česnako
- 0,5 a. š. kepintų sezamų aliejaus
- salotų lapų, pvz., ‘Iceberg’ arba ‘Romaine’ (patiekti)
- 1 saujelės susmulkintų svogūnų laiškų (patiekti)
- alyvuogių aliejaus (kepti)
- sezamų sėklų (nebūtina)
Padažui reikės:
- 60 ml medaus
- 60 ml sojų padažo
- 2 v. š. aštraus skysto padažo
- 1 v. š. baltojo vyno acto
Kaip gaminti
Didelėje keptuvėje ant vidutiniškai stiprios ugnies įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite vištienos faršą ir nuolat maišykite, kad faršas nesukeptų į didelius gabalus. Kepkite, kol išgaruoja nuo faršo susidaręs skystis ir faršas gražiai apskrunda. Po to faršą sudėkite į dubenį.
Morką nuskuskite, sutarkuokite stambia tarka. Imbiero gabalėlį ir česnako skilteles nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Riešutus sukapokite.
Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite morką, 1 gerą saują susmulkintų svogūnų laiškų ir pakepkite apie minutę. Tada sudėkite imbierą, česnaką ir riešutus, gerai išmaišykite ir pakepinkite apie minutę. Daržoves sudėkite į indą su vištiena.
Mažame puode sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol padažas užvirs, tada sumažinkite ugnį ir kaitinkite vis pamaišydami, kol padažas šiek tiek sutirštės (maždaug 5–7 min.). Supilkite padažą į tą pačią didelę keptuvę, kurioje kepėte vištieną ir daržoves, pakaitinkite apie porą minučių ant silpnos ugnies, sudėkite vištieną, daržoves, įpilkite sezamų aliejaus, gerai išmaišykite ir pakaitinkite 30 sekundžių.
Patiekdami salotų lapus sudėkite ant lėkštės, į kiekvieno lapo vidurį dėkite po 2–3 šaukštus kepto faršo (nelygu salotos lapo dydis), apibarstykite svogūnų laiškais, sezamų sėklomis ir patiekite.