Lengvai paruošiamas desertas su uogomis: vasara be jo neįsivaizduojama

Vasaros pradžią skelbia braškės ir žemuogės, pabaigą – bruknės ir spanguolės, o tarp jų rikiuojasi serbentai, agrastai, mėlynės, avietės, vyšnios, gervuogės, šilauogės ir kitos spalvingos uogos. 

 Tiramisu su uogomis.
 Tiramisu su uogomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 1:48 PM, atnaujinta Jul 9, 2023, 4:54 PM

Kadangi uogų sezonas trumpas, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria jomis mėgautis tinkamai – laiku suvalgyti, o likusias užšaldyti ar kitaip konservuoti. 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad į mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, o geriausia, kad kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis. 

Pirmenybė – mūsų krašto uogoms 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu. „Jos žmogaus organizmą aprūpina eile biologiškai aktyvių medžiagų, tarp kurių labai svarbūs polifenoliai, taip pat  skaidulinės medžiagos, jos yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. 

Uogų nauda sveikatai siejama ir su jų sudėtyje aptinkamomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Vienos iš pagrindinių – fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai. Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C“, – primena E.Gavelienė.

Uogos sveikatai palankaus maitinimosi piramidėje yra vienoje lentynėlėje su vaisiais. 

„Dienos vaisių norma yra maždaug 2–3 porcijos. Dauguma uogų nekaloringos, viena uogų porcija – tai maždaug 6 braškės ar 16 aviečių, bet per uogų sezoną galima dienos vaisių normą gauti pasirenkant uogas. Nors visos jos yra naudingos, pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės. 

Renkantis uogas pirmenybė turėtų būti teikiama mūsų kraštuose augančioms uogoms, ypač atkreipkime dėmesį į mėlynes dėl jų antioksidacinio, priešuždegiminio, antivirusinio poveikio“, – pataria gydytoja dietologė. 

Šviežios ar šaldytos, bet ne virtos

Anot kulinarijos technologės L.Barčaitės, reikėtų šviežias uogas suvalgyti daugiausia per tris dienas, jas laikyti šaldytuve atviruose induose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers drėgmės perteklių. „Jei matote, kad nespėsite suvartoti prinokusių uogų, galite jas užšaldyti – užšalusios jos puikiai tiks gaminti ledams, plakti kokteiliams, kepti pyragams ar virti košėms“, – sako maisto technologė.

Šviežios uogos, žinoma, daug kartų naudingesnės nei uogienė. Geriau likusias nesuvalgytas uogas ne virti, o sutrinti su cukrumi ar medumi ir laikyti nedideliuose indeliuose šaldytuve. 

Gerokai sveikatai palankesnis būdas – šaldymas. Be visiems įprasto šaldymo būdo, L.Barčaitė siūlo ir kitokį: „Uogas sudėliokite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Galite jas pamaišyti su prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis. Bazilikais, čiobreliais. Tokie ledukai labai tinkami gardinti stalo vandenį, juos galima naudoti vasariniams gėrimams ir kokteiliams.“

„Rimi“ siūlo pasigaminti vasarišką „Tiramisu“ variantą – su uogomis.

Reikės:

  • 600 g sausainių („damų pirštelių“);
  • 400 g kreminio sūrio;
  • 1 kg uogų (pasirinktinai);
  • 4 vnt. žaliųjų citrinų;
  • 4 šaukštų cukraus;
  • 1 saujos pipirmėčių;
  • 100 ml vandens;
  • 500 ml grietinėlės;
  • 200 g miltelinio cukraus;
  • 500 g maskarponės sūrio.

Kaip gaminti

Išspauskite citrinų sultis. Dubenyje sumaišykite uogas su vandeniu, cukrumi, pipirmėtėmis ir puse turimų sulčių. Palikite 10 minučių.

Kitame dubenyje sudėkite grietinėlę, cukraus pudrą, maskarponės sūrį ir likusias sultis. Viską kruopščiai išmaišykite.

Susidariusį sirupą iš sumaišytų uogų, vandens, cukraus, pipirmėčių ir žaliųjų citrinų sulčių supilkite į atskirą indą, kuriame bus patogu mirkyti sausainius.

Pamerkite sausainius į sirupą ir suformuokite pirmąjį torto sluoksnį. Antras sluoksnis – sūrio kremas, kurį apibarstykite uogomis.

Pakartokite kelis sluoksnius tokia pačia eiga, kad viršuje liktų sūrio kremas.

Desertą nakčiai palikite šaldytuve.

Papuoškite migdolų drožlėmis, pirpirmėtėmis ir uogomis. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.