Varškės ir slyvų pyragą jau visi spėjote pamėgti, tad šįkart kviečiu išmėginti šį gražuolį.
Tikrai nesudėtingai pagaminamas. Pyragas gaunasi nemažas, puikiai tiks didesnei kompanijai ar į svečius.
Pyrago pagrindas kietesnis, įdaras – kreminis, o obuolių ir slyvų rūgštelė tobulai atskleidžia pyrago skonį.
Slyvų, obuolių ir migdolų kremo pyragas
Pyrago pagrindui reikės:
- 300 g miltų
- 200 g šalto kubeliais supjaustyto sviesto
- 75 g miltelinio cukraus
- žiupsnelio druskos
Migdolų kremui:
- 175 g minkšto sviesto
- 160 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 25 g miltų
- 180 g migdolų miltų
- 2 v. š. grietinės
- trupučio vanilės
- trupučio druskos
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 8–10 didelių slyvų
- 3–4 obuolių
- mėgstamo džemo, uogienės
Trupiniams reikės:
- 30 g lydyto sviesto
- 40 g migdolų drožlių
- 50 g rudojo cukraus
- 50 g miltų
Kaip gaminti
Pyrago pagrindui visus produktus sudedame į indą ir rankomis arba maišytuvu padarome birius trupinius.
Aš rinkausi kvadratinę kepimo formą atsegamais kraštais. Formos pagrindą išklojame kepimo popieriumi, suberiame trupinius ir lengvai paspausdami pirštais suformuojame tešlos pagrindą. Formą dedama į šaldytuvą 20 min.
Kol tešla šaldytuve, gaminame migdolinį įdarą. Sausus produktus – miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską – beriame į indą ir išmaišome.
Kitame inde minkštą sviestą ir cukrų išsukame iki vientisos kreminės masės. Tada po vieną mušame kiaušinius ir kiekvieną iš jų gerai įmaišome. Pilame vanilę, dedame grietinę ir sausų produktų mišinį. Viską vėl gerai išmaišome.
Traukiame pyrago tešlą iš šaldytuvo, dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 min., kol lengvai paruduos.
Kol tešla kepa, susipjaustome obuolius skitelėmis, slyvas pjauname per pusę (jei labai didelės, dar per pusę).
Lengvai apkeptą pyrago pagrindą ištraukiame. Tepame ant viršaus ploną sluoksnį mėgstamo džemo (atsargiai, forma karšta).
Kai užtepame džemo sluoksnį, dedame migdolų kremą, ant viršaus – obuolius ir slyvas (kaip fantazija leidžia) ir apibarstome trupiniais.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 50–60 min.
Pyragui iškepus leidžiame visiškai atvėsti. Prieš pjaustant gerai būtų palaikyti šaldytuve.
Skanaus!
Pastabos
- Šiam pyragui tinka ir abrikosai, persikai, kriaušės... Slyvos būtinos!
- Rekomenduoju gerai atvėsinti prieš pjaustant
Ačiū, jei pasidalinsi receptu!