Išsikepkite sveikesnių bulvinių blynų – dietistė pasidalijo receptu

Kūno linijas puoselėjantys žmonės dažnai vengia bulvinių patiekalų. Siūlau neatsisakyti šių daržovių, tik valgyti saikingai ir tinkamai paruoštas. Bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra 74–78 kcal), tad ribotais kiekiais jos tinka ir lieknėjantiems žmonėms.

 Bulviniai blynai vaflinėje.<br> K.Valaitienė.
 Bulviniai blynai vaflinėje.<br> K.Valaitienė.
 V. Kurpienė.
 V. Kurpienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė, dietistė, sulieknek.lt autorė

Oct 6, 2022, 12:37 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 9:58 AM

Pasirinkę tinkamą paruošimo būdą iš šių šakninių daržovių gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Bulvės – organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, P, folio rūgšties, karotino šaltinis. Beje, 100 g bulvių yra 20 mg vitamino C, t.y. beveik trečdalis dienos normos. Kuo bulvės šviežesnės, tuo daugiau jose šio vitamino. Jose yra ir šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos.

Šviežių bulvių neskuskite, o vėliau – tik plonai skuskite, nes po lupena yra daugiausia vertingų medžiagų. Taigi tik nušveitę bulves šepetėliu ir nuplovę išsaugosime jų naudingąsias savybes. Jei bulves verdate skustas, nors geriau virti su lupena, nelaikykite jų šaltame vandenyje, nes jame tirpsta vitaminai ir taip netenkama didelės dalies šios daržovės naudos.

Svarbu bulvių nepervirti, turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo ilgiau verdame, tuo jos greičiau pasisavinamos, norisi suvalgyti daugiau ir trumpiau trunka sotumo jausmas.

Virtose bulvėse, palyginti su šviežiomis, padaugėja kalorijų – nuo 77 kcal iki 87 kcal (100 g), nes šiek tiek sumažėja jų tūris. Be to, didėja jų glikeminis indeksas (GI), kuris rodo angliavandenių pasisavinimo greitį. Kuo indeksas didesnis, tuo greičiau reikia išnaudoti gautas kalorijas ir tuo greičiau išalksite.

Jei bulves kepate orkaitėje ant grotelių, temperatūra neturėtų viršyti 175 °C, nes krakmolas, kurio daug šiose daržovėse, apie 180 °C temperatūroje sparčiai skyla ir dalis susidariusių medžiagų yra kenksmingos, pavyzdžiui, kancerogeninė medžiaga akrilamidai.

Bulves rekomenduoju valgyti pirmoje dienos pusėje, įskaitant ir pietus, kaip ir daugumą kitų produktų, kuriuose gausu angliavandenių. Išimtis – vaikai, jiems bulvės vakarienei puikiai tinka, nes ir naktį jų organizmas intensyviai dirba, vaikai miegodami auga. O jei vakare pritrūks angliavandenių, organizmo kuro, naktį vaikai gali prabusti.

Siūlau pasigaminti bulvinių blynų, tačiau kepti juos ne įprastoje keptuvėje, o sveikiau – su mažiau riebalų – vaflinių blynų keptuvėje.

Vaflinių blynų keptuvėje kepti bulviniai blynai

Reikės:

  • 5–6 bulvių
  • 1 kiaušinio
  • 1 saujos svogūnų laiškų
  • 3–4 v. š. žirnių miltų
  • mėgstamų prieskonių
  • lydyto sviesto kepti, bet tinka ir lašiniais keptuvę patepti kaip vaikystėje
  • natūralaus jogurto ar grietinės

Bulves sutarkuojame burokine tarka, nuspaudžiame skystį. Sumaišome su kiaušiniu, smulkintais svogūnų laiškais, žirnių miltais ir prieskoniais.

Vaflinę įkaitiname, patepame lydytu sviestu ir pilame tešlą. Kepame, kol gražiai pagelsta. Venkite tamsiai rudos spalvos – ji kenksminga. O auksinės spalvos blynai bus traškūs ir sveikesni.

Skanu valgyti su natūraliu jogurtu, sumaišytu su varške ar grietine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.