Spanguolių ir apelsinų padažas pagal D. Mikutienės receptą – puikiai tiks ir vaišėms, ir dovanoms

Trakų ligoninės vadovė Dangutė Mikutienė (56 m.) nekart įsitikino, kad geriausia dovana draugams ištisus metus yra stiklainis jos pačios pagamintų rudens gėrybių. Įteikusi tokią dovaną ji visada prašo tuščius stiklainius ne išmesti, o grąžinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 2:26 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 4:33 PM

Valgomos dovanos yra išskirtinės, o virtuvė – vieta, kurioje buvusi Seimo narė pailsi geriausiai. Trakuose gyvenanti D.Mikutienė anksčiau užsiaugindavo daržovių, bet dabar dėl didelio krūvio darbe neturi kada pasidžiaugti tokiu pomėgiu.

Padažai ir pagardai – dar viena sritis, kur galima eksperimentuoti. Susižavėjusi moliūgais D.Mikutienė atrado ir pikantišką derinį – moliūgų ir razinų pagardą, tinkantį prie paukštienos, sūrio.

Pro moters akis neprasprūsta ir kaukazinės slyvos. Nukritusių geltonų slyvų daug kas nerenka, nes jos būna aitraus skonio. Tačiau tokios slyvos puikiai tinka adžikai. Jei kas nori tirštesnio pagardo, D.Mikutienė patarė įdėti į puodą ir tarkuotų morkų.

Tinka ir kietesni obuoliai. Kad būtų traškūs, prieš verdant reikėtų supjaustytus obuolius kelias valandas pamirkyti sūdytame vandenyje.

D.Mikutienė džiaugėsi atradusi moliūgą kaip rudens karalių. Nors daug kam atrodo, kad ši daržovė greit atsibosta, sumanios šeimininkės virtuvėje moliūgų patiekalai gali tapti gardumynu.

Geriausio įvertinimo ji sulaukė iš sutuoktinio Juliaus, kuris iki tol šių daržovių nevalgydavo.

Spanguolių ir apelsinų padažas

Reikės:

  • 2 litrų spanguolių
  • 10 apelsinų
  • 2 kg rudojo cukraus
  • po pusę arbatinio šaukštelio maltų kardamonų, imbiero miltelių, trinto muskato riešuto, galima įdėti gvazdikėlių
  • 40 g džiovintų raugerškių uogų

Nuplaukite apelsinus, skustuku nulupkite žievelę, ją susmulkinkite trintuvu, išspauskite apelsinų sulčių, kurių bus apie 2 litrus.

Supilkite sultis į puodą, užvirkite, tada suberkite spanguoles, virkite apie 20 minučių – nuolat maišomos spanguolės sproginėja. Kai jos aprims, įdėkite į puodą trintų apelsinų žievelių, įberkite cukraus, dar virkite apie 15 minučių, tada suberkite prieskonius ir raugerškių uogas.

Dar virkite 10–15 minučių, tada palikite padažą per naktį atvėsti, o kitą rytą paragaukite, įsitikinkite, ar ko nors netrūksta. Jei viskas gerai, dar kartą puodą užvirkite ir supilstykite į stiklainius.

Pagardas būna tirštas, kvepiantis prieskoniais, todėl tinka dovanoti ir per Kalėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.