Obuolių pyragas su varške ir trupiniais namus iškvėpins jaukiausiais kvapais

Odė saldumynams. Taip pristatoma kaunietės Astos Černės, populiaraus maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, nauja knyga „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“ (išleido BALTO leidybos namai). 

 Obuolių pyragas su varške ir trupiniais pagal Astos Černės receptą.<br> G.Juodžiukynaitės ir A.Černės nuotr.
 Obuolių pyragas su varške ir trupiniais pagal Astos Černės receptą.<br> G.Juodžiukynaitės ir A.Černės nuotr.
 Obuolių pyragas su varške ir trupiniais.<br> A.Černės nuotr.
 Obuolių pyragas su varške ir trupiniais.<br> A.Černės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 3:28 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 8:45 AM

„Beveik visi receptai – nauji, nepublikuoti tinklaraštyje ar socialiniuose tinkluose. Knygą ruošiau beveik dvejus metus – išbandžiau galybę receptų, norėjau atrinkti tuos, kurie patiktų žmonėms“, – pabrėžia Asta, knygoje publikuojanti daugiau nei šimtą receptų šventėms ir kasdienai: pyragų, pyragaičių, keksų, bandelių, tortų ir kitų kepinių bei desertų. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Dalijamės Astos receptu iš naujosios knygos.

Obuolių pyragas su varške ir trupiniais

Tyliai ir lėtai, nejučiomis... Taip kasmet ateina ruduo. Kojas paslėpę šiltesnėse kojinėse, užsiplikę mėtų arbatos, atsivertę knygą ir atsipjovę po nekuklų gabalėlį obuolių pyrago – taip mes jį pasitinkame.

Šis kepinys – kažkas tarp obuolių pyrago ir sūrio torto, gal net geresnis už juos abu kartu sudėjus. 

Cinamonu kvepiančios minkštos tešlos krepšelis pripildomas kreminės varškės įdaro, ant viršaus pirmiausia lygiai paskirstomi obuoliai, o ant jų užbarstomi sviestinės tešlos trupiniai. Patariu jį valgyti gerai atšaldytą (toks – skaniausias), su šviežiomis uogomis ir sūdyta karamele.

Ne paslaptis, kad obuoliai labai dera su riešutais, todėl į trupinius galite įberti saują stambiai sukapotų lazdynų ar graikinių riešutų – jie suteiks malonų skonį ir dar daugiau traškumo. Vietoje kreminės varškės galite naudoti ir įprastą, tik labai gerai ją sutrinkite, kad neliktų nė menkiausių gumuliukų.

12 porcijų

Kepimo formos skersmuo – 22 cm

Paruošite per 30 min.

Kepsite 50–60 min.

Pagrindui reikės:

  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 1/4 stiklinės (50 g) cukraus
  • 1 šaukštelis malto cinamono
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 200 g minkšto sviesto

Varškės sluoksniui:

  • 500 g kreminės varškės
  • 3 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės (100 g) cukraus
  • 3 šaukštų (30 g) kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Obuolių sluoksniui:

  • 5 vidutinio dydžio obuolių
  • 1/4 stiklinės (50 g) cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio malto cinamono

Trupiniams:

  • 1/4 stiklinės (35 g) miltų
  • 1/4 stiklinės (25 g) stambių visų grūdo dalių avižinių dribsnių
  • 1/4 stiklinės (25 g) kokosų drožlių
  • 1/4 stiklinės (50 g) rudojo cukraus
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • žiupsnio druskos
  • 50 g minkšto sviesto

Patiekti:

  • sūdytos karamelės
  • vanilinių ledų
  • šviežių uogų

Pagaminkite pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir viską trinkite pirštais, kol susidarys lipnūs trupiniai.

Paruoškite varškės sluoksnį. Dubenyje iki vientisos masės išsukite varškę su kiaušiniais, cukrumi, kukurūzų krakmolu ir vaniliniu cukrumi.

Paruoškite obuolių sluoksnį. Nuluptus obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į dubenį, sumaišykite su cukrumi, citrinos sultimis ir cinamonu.

Paruoškite trupinius. Dubenyje pirmiausia sumaišykite visus sausus ingredientus. Tada sudėkite sviestą ir viską trinkitepirštais, kol susidarys lipnūs trupiniai.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (iš viršaus ir iš apačios). Formą išklokite kepimo popieriumi.

Kepkite pyragą. Pagrindui paruoštus lipnius trupinius suberkite į kepimo formą, tada delnais gerai prispauskite prie dugno ir šonų. Supilkite varškės masę, ant jos pirmiausia tolygiai paskleiskite obuolių kubelius, paskui užberkite trupinius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 min., kol pyragas sutvirtės ir gražiai apskrus. Patiekite gerai atvėsintą. Galite pagardinti sūdyta karamele, vaniliniais ledais arba šviežiomis uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.