Lengvai ir iš paprastų produktų paruošiamas citrininis keksas

Šis citrininis keksas yra pagamintas iš paprastų ingredientų. Jo gaminimas irgi nėra sudėtingas. Šis keksas buvo minkštas ir purus. Geltoną atspalvį suteikė ciberžolė. Jos dėjau tik žiupsnelį, nes nenorėjau, kad kekse jaustųsi ciberžolės skonis.

 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
 Citrininis keksas.<br> „Skanauk su Aušra“.
Daugiau nuotraukų (3)

„Skanauk su Aušra“

Nov 17, 2022, 5:26 PM, atnaujinta Nov 25, 2022, 2:53 PM

Keletas patarimų

Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Jeigu sviestas ar kiti ingredientai bus ne kambario temperatūros, kepant sviestas gali išbėgti.

Šiam keksui pagaminti reikės 2–3 citrinų. Jeigu turite galimybę, geriau rinktis mažiau rūgščias, prinokusias citrinas.

Tešla turėtų būti nei skysta, nei per daug tiršta.

Šiam keksui pagaminti reikės elektrinio plakiklio, silikoninės mentelės, dviejų didesnių indų, pailgos kepimo formos (naudojau naudojau 26×10 cm), kepimo popieriaus.

Norint, kad šis citrininis keksas ilgiau išliktų šviežias, jį reiktų laikyti uždengtą.

Jis buvo vidutiniškai saldus, jautėsi ir citrinų rūgštumas. Reiktų nepagailėti vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto. Aš naudojau burbono vanilės skonio cukrų.

Geriau naudoti skystesnį jogurtą be priedų.

Citrininis keksas

Paruošimo laikas – 20 min., gaminimo laikas – 55 min. 

Ingredientai:

  • 150 g kambario temp. sviesto
  • 3 kiaušinių, L dydžio
  • 180 g (3/4 st.) cukraus
  • 130 g (2/3 st.) jogurto
  • 230 g (1 3/4 st.) kvietinių miltų
  • 2 arbat. š. kepimo miltelių
  • 4 valg. š. citrinos sulčių 
  • 1 valg. š. nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1/8 arbat. š. ciberžolės (nebūtinai)
  • vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Glajui reikės: 

  • 120 g (1 st.) miltelinio cukraus 
  • 2–3 valg. š. citrinos sulčių
  • žiupsnelio vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
  • citrinos skiltelių papuošimui

Kaip gaminti 

Dideliame inde elektriniu plakikliu išplakti sviestą, cukrų, vaniliną iki purios, šviesios masės. Plakti apie 4–5 min.

Po vieną įmušti kiaušinius. Juos plakti iki vientisos, purios masės. Supilti jogurtą, citrinos sultis, žievelę, įberti žiupsnelį ciberžolės. Išplakti iki vientisos masės.

Kitame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską.

Miltų mišinį per 2–3 kartus suberti į skystų ingredientų indą. Po kiekvieno karto išmaišyti (geriau mentele) iki vientisos tešlos. Nepermaišyti. Tešla turėtų būti gana tiršta.

Į pailgą keksų kepimo formą (naudojau 26×10 cm) įdėti kepimo popierių. Kepti 170 laipsnių temp. apie 50–58 min. Pyragas iškepęs, kai įdūrus mediniu pagaliuku, jis lieka sausas. Jeigu viršus darosi stipriai apskrudęs, galima uždengti viršų su kepimo popieriumi.

Glajus: indelyje išmaišyti cukraus pudrą, vaniliną ir citrinos sultis. Masė turi būti tiršta. Šaukštu aplieti atvėsusio kekso viršų. Kai glajus sutvirtės, papuošti citrinos skiltelėmis.

„Skanauk su Aušra“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pasaulis mini Holokausto aukų atminimo dieną