Naminis majonezas per kelias minutes: tiks ir kasdienai, ir švenčių stalui

Marginti kiaušiniai ir majonezas – tai tikriausiai du dalykai, be kurių neįsivaizduojamas Velykų stalas. Ir nors majonezo parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių rūšių – verta išbandyti naminį.

Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-29 14:23

Jam pasigaminti prireiks vos trijų pagrindinių ingredientų: kiaušinio trynių, aliejaus ir prieskonių, o jį ruošiant užtruksite vos kelias minutes ir netgi sutaupysite. Parduotuvėse vidutinė majonezo kaina už litrą yra maždaug 9–10 eurų, tuo metu namuose tokį kiekį galima pasigaminti ir už mažiau nei 6 eurus.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad majonezo pasiūla parduotuvėse yra išties plati, o savo pardavimų piką majonezas pasiekia Velykiniu laikotarpiu.

„Parduotuvėse majonezo asortimentas gausus – nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Rinkdamiesi majonezo rūšį pirkėjai dėmesį atkreipia ir į kainą, ir gamintoją. Daugiausiai šio padažo parduodame per didžiąsias metų šventes, o ypač – Velykas, kurių stalas be majonezo neįsivaizduojamas“, – pasakoja V. Budrienė.

Suvartoti reikėtų greitai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad majonezą lengvai pasigaminti gali kiekvienas, o jam paruošti užtenka kelių paprastų ingredientų.

„Kad šis padažas būtų nepaprasto skonio, jį ruošiant svarbiausia pasirinkti kuo šviežesnius kiaušinių trynius ir kuo kokybiškesnį aliejų. Naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau jis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Ieškant ryškesnių skonių, naminį majonezą galima gardinti įvairiausiomis žolelėmis, česnaku, citrinų sultimis ar actu, garstyčiomis. V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtrunka vos 10 minučių. Visgi, didelio šio padažo kiekio pasiruošti iš anksto nerekomenduojama, mat šviežią majonezą suvartoti reikėtų vos per 3 dienas.

Naminis majonezas – pigesnė alternatyva

Naminis tradicinis majonezas. Naminį majonezą pasigaminti dar ir labai nebrangu, o gaminant nedidelį kiekį majonezo jam pagaminti išleisite mažiau nei eurą.

Naminiam majonezui reikės:

  • kiaušinio trynio,
  • arbatinio šaukštelio garstyčių,
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų,
  • arbatinio šaukštelio acto.

Kaip gaminti

Pirmiausia į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pildami aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais.

Baigdami ruošti majonezą, į masę įmaišykite acto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.