Makaronų salotos su daržovėmis: tiks ir pavasariškam piknikui lauke

Atšilus orams nesinori daug laiko praleisti virtuvėje, tad spalvingos makaronų salotos su traškiomis daržovėmis ir gardžiu naminiu padažu tiks tiek šeimos vakarienei, tiek savaitgalio iškylai gamtoje. Be to, tai dar ir gera proga išbandyti kitokio skonio patiekalą – juk makaronus dažniau valgome su sunkesniais mėsos ar grietinėlės padažais.

 Makaronų salotos su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Makaronų salotos su daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 1:29 PM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors pavasarį konservuotos daržovės dar nepraranda savo reikšmės, naujai užaugintas derlius – šviežesnis ir sveikatai palankesnis pasirinkimas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina Lietuvoje užaugintas šviežias daržoves.

Tegul salotų lėkštės būna kuo spalvingesnės

Artėja vasara, kai dažniau valgysime pačias įvairiausias salotas, tad joms verta rinktis kuo spalvingesnes daržoves, užberti šviežių žalumynų, improvizuoti su vis kitokiais padažais. O sočios salotos su makaronais gali atstoti ir pietus, ir vakarienę – tik nepagailėkite daržovių.

Gydytoja dietologė pataria dažniau į racioną įtraukti ir šviežio derliaus žalialapes salotas. „Net nemėgstantis salotų žmogus gali rasti jam patinkančią rūšį, nes jų pasirinkimas labai gausus: nuo aštrokų gražgarsčių iki pikantiško riešutų skonio romaninių, nuo traškių gūžinių „Iceberg“ iki subtiliųjų sultenių ar neutraliųjų kininių, mums įprastų lietuviškų salotų. Jas verta panaudoti tiek kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, tiek kaip užkandį, maišant įvairias rūšis, o su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu salotos atstos sočią vakarienę“, – pataria E. Gavelienė.

Paprikos visada pagyvina salotų lėkštę, jos – itin universali daržovė, mėgstama tiek žiemą, tiek vasarą: šias ryškių spalvų daržoves galima panaudoti daugybei patiekalų. Paprikas galime valgyti įdarytas, keptas, marinuotas, kepti grilyje – patiekalų su jomis tikra gausybė. „Daugiausia naudos gausime vartodami termiškai neapdorotas paprikas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant. Be to, paprikų skonio savybės išlieka ir kitaip atsiskleidžia termiškai apdorojant“, – teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Mėgstamas salotų komponentas – pomidorai, kurių yra pačių įvairiausių formų, dydžių ir skonių. Pasak gydytojos dietologės, vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos.

„Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai. Tačiau pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – teigiamas daržovės naudas vardina dr. E. Gavelienė.

Lietuviški pomidorai – jau prekybos centruose

Nuo balandžio mėnesio galima įsigyti įvairių rūšių lietuviškų pomidorų: avietinių, su šakelėmis ir fasuotų, juodųjų, slyvinių geltonųjų, o jų asortimentas, orams šylant, tik plėsis. „Pavasarį pirkėjai nori maitintis sveikatai palankiau, tad šviežio derliaus ieško parduotuvių lentynose. Nors lietuviai daržoves perka ištisus metus, tačiau būtent pavasarį stebime pardavimų piką, o kai kurių produktų paklausa išauga net iki 3 kartų, lyginant su žiemos mėnesiais. Tiesa, mūsų pirkėjams svarbūs ne tik sveikesni, bet ir tvaresni pasirinkimai, todėl jie labiausiai vertina Lietuvoje užaugintas daržoves“, – pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Šiuo metu pirkėjai dažniausiai renkasi paprastus pomidorus, nes jų kaina žemiausia. „Taip pat populiarūs tamsūs „Kumato“ bei „Chocmato“ veislių pomidorai. Visais metų laikais mėgstami ir fasuoti mažieji pomidoriukai: vyšniniai, vynuoginiai, kokteiliniai, o nuo balandžio iki gruodžio mėnesio – ir „Romantica“ veislės pomidorai. Itin populiarėja ir fasuotos daržovės, kai pirkėjams patiems nereikia jų rinktis ar pakuoti, belieka tik įsidėti į pirkinių krepšelį. Tokių pomidorų parduodame net 70 proc.“, – pasakoja O. Suchočeva.

Norintiems valgyti skanius, prinokusius pomidorus ir pajusti visą jų skonį, O. Suchočeva pataria juos laikyti kambario temperatūroje ir būtinai tamsioje vietoje. Be to, tik kambario temperatūros pomidoras atskleidžia savo išskirtinį kvapą bei skonį. Anot specialistės, taip pat svarbu, kad pomidoras būtų nepažeistas, nes kiekvienas odelės pažeidimas reiškia, jog daržovė greičiau supelys arba supus.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria namie turėti produktų, iš kurių galima greitai pasigaminti sveikatai palankių užkandžių: „Jei spintelėje bus kelių rūšių mėgstamų makaronų, o šaldytuve – įvairių daržovių, be vargo pasigaminsite salotas, kai draugai spontaniškai pakvies į gamtą ar į svečius sodyboje. Recepte galite keisti daržoves turimomis, pridėti žalumynų – tokie patiekalai greitai paruošiami, neapsunkinantys ir suteikiantys pavasarį taip reikalingos energijos.“

Makaronų salotos su daržovėmis

Patiekalui reikės:

  • 350 g makaronų;
  • saujelės vyšninių pomidorų;
  • 1 vnt. cukinijos;
  • 1 mažo brokolio žiedyno;
  • stiklainio keptų marinuotų paprikų;
  • ½ vnt. raudonojo svogūno;
  • 1/2 puodelio smulkintų turimų žalumynų.

Padažui reikės:

  • 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 1/3 puodelio raudonojo vyno acto;
  • 1 šaukšto Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • 1 skiltelės susmulkinto česnako;
  • 3/4 šaukštelio druskos;
  • 1/4 šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

Pirmiausia paruoškite užpilą. Sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, garstyčias, raudonėlį, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Atidėkite padažą į šalį.

Makaronus išvirkite pagal pakuotės nurodymus. Nukoškite juos per sietelį. Trumpai perplaukite, kad makaronai atvėstų, tada leiskite jiems gerai nuvarvėti.

Kol makaronai verda, paruoškite daržoves. Supjaustykite pomidorus, cukiniją, brokolius ir žalumynus, nusausintas keptas raudonąsias paprikas ir svogūną.

Į didesnį dubenį sudėkite makaronus ir supjaustytas daržoves. Užpilkite padažo, išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos arba pipirų. Patiekite iš karto arba laikykite šaldytuve, kol bus paruoštos valgyti.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.