Menkė su sviesto ir kiaušinių padažu: Norvegijoje šeimininkaujanti Jurga pasidalijo receptu

Iš pradžių kulinarinių paslapčių ji sėmėsi stebėdama gyvenimo draugą norvegą Inge Henrikseną (54 m.), o laikui bėgant vis drąsiau pati pradėjo suktis prie puodų. „Dabar namuose daugiau gaminu aš. Inge dažnai juokauja, kad okupavau virtuvę ir jis nebegali pasireikšti“, – sakė keturiolika metų Norvegijoje gyvenanti Jurga Medžionienė (48 m.).

 Menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu.
 Menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 2:37 PM

Kaune gimusi ir augusi Jurga seniai mėgsta gaminti. Tačiau moters kulinarinis talentas ypač atsiskleidė, kai po sunkios ligos jai buvo pripažintas neįgalumas. Dirbti negalinčios J.Medžionienės kasdienybė ėmė suktis namuose ir ji pradėjo galvoti, kaip praskaidrinti laiko tėkmę.

Tuomet dar atsirado įkvėpėjas ir bendramintis gyvenimo partneris I.Henriksenas. Vyras – profesionalus kulinaras, daug metų dirbęs įvairiuose Oslo restoranuose, bet dėl neįgalumo savo mėgstamo darbo buvo priverstas atsisakyti.

„Dabar mes su Inge daug laiko praleidžiame namuose. Jo kulinarinė patirtis, apie maistą įgytos žinios niekur nedingo, aš daug iš jo išmokau. Maisto gamyba man tapo didžiausiu pomėgiu.

Niekada nebūsiu profesionali kulinarė, bet moku daugiau nei įprasta namų šeimininkė“, – sakė tinklaraščio „Skanios istorijos“ įkūrėja J.Medžionienė. 

Daugiau apie ją skaitykite čia.

Su „Savaitgalio“ skaitytojais ji pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu.

Menkė su tradiciniu norvegišku sviesto ir kiaušinių padažu

Reikės (dviem porcijoms):

  • 400 g žuvies filė
  • 200 g sviesto
  • 3 virtų kiaušinių
  • 1 svogūno
  • druskos, pipirų
  • petražolių
  • geros saujos didelių krevečių
  • trupučio tarkuoto imbiero, česnako, saldaus aitriųjų paprikų padažo, pipirų, druskos, aliejaus, špinatų lapelių, svogūnų laiškų

Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, jis gali būti ir sūdytas. Jame apkepkite pjaustytą svogūną, sudėkite kietai virtus kapotus kiaušinius. Pagardinkite žolelėmis (pavyzdžiui, petražolėmis).

Menkės filė gali būti šaldyta arba šviežia. Šaldytą ir atitirpintą žuvį reikės virti keliomis minutėmis ilgiau.

Puode į šaltą vandenį įdėkite sūdytą menkę (jei nesūdyta, reikia pasūdyti vandenį). Kai vanduo užvirs, žuvį dar pavirkite 4–5 min. Ruošdami šviežią žuvį kaitrą išjunkite, vos tik vanduo užvirs, jame žuvį palaikykite dar 2–3 min.

Žuvies patiekalą pagardinkite didžiosiomis krevetėmis. Išėmę iš krevečių pilvų žarneles valandėlę pamarinuokite. Pavyzdžiui, sumaišykite truputėlį tarkuoto imbiero, dėkite šiek tiek česnako, saldaus aitriųjų paprikų padažo, pipirų, aliejaus.

Keptuvėje apkepkite česnaką, aitriąją papriką, sudėkite krevetes, špinatų lapelius, svogūnų laiškus, įberkite druskos, pipirų, kitų norimų prieskonių. Krevetes sudėkite į lėkštę šalia žuvies, patiekalą užpilkite padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.