Karamelinis pyragas su rabarbarais ir braškėmis: skonis nenuvils net išrankiausiųjų

Kol ruošiausi kepti šį pyragą, vis galvojau, kad gal bus labai sunku, neišeis. Bet kaip dažnai būna – akys ir baimė didesni nei reikėtų.

 Karamelinis pyragas su rabarbarais ir braškėmis.<br> „Skanaus maisto pasaulis“.
 Karamelinis pyragas su rabarbarais ir braškėmis.<br> „Skanaus maisto pasaulis“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Skanaus maisto pasaulis“

Jun 9, 2023, 2:26 PM

Šis pyragas tikrai lengvai pagaminamas, laiko neatims daug, bet reikės šiek tiek pasistengti.

Tai vienas iš pyragų variantų, kada galima interpretuoti pagal tai, kokių produktų turite. Jei nebus braškių, dėkite kitas uogas, jei neturite karamelės, puikiai tiks riešutų sviestas.

Bet kokiu atveju – tikiu, kad bus skanus, ir jums visiems pavyks.

Karamelės, rabarbarų ir braškių pyragas (20x30 cm forma)

Karameliniams medaus lakštams reikės:

  • 500 g miltų
  • 160 g cukraus
  • 140 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 80 g medaus
  • 6 g valgomosios sodos
  • trupučio citrinos sulčių

Karamelės kremui reikės:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 350 g karamelės (arba sutirštinto karamelizuoto pieno)
  • 70 g grietinės (25 proc.)

Grietinėlės kremui reikės:

  • 400 g kambario temperatūros kreminio sūrio („Philadelphia“)
  • 120 g kambario temperatūros grietinėlės (33 proc.)
  • 20 g miltelinio cukraus
  • 1 citrinos sulčių

Rabarbarų ir braškių sluoksniui reikės:

  • 100 g braškių
  • 100 g rabarbarų
  • 30 g cukraus
  • citrinos sulčių
  • 1 v. š. krakmolo, išmaišyto su trupučiu vandens

Kaip gaminti

Pirmiausia rekomenduoju pagaminti braškių ir rabarbarų sluoksnį bei kremus.

Pradėkime nuo uogų sluoksnio, kad jis galėtų atvėsti, kol ruošime likusias pyrago dalis.

Braškes ir rabarbarus nuplauname, supjaustome gabaliukais ir suberiame į puodą. Beriame cukrų, įspaudžiame citrinos sultis ir kaitiname, kol uogos suminkštėja. Gautą masę trintuvu sutriname iki vientisos masės. Tada supilame krakmolą, ištirpintą keliuose šaukštuose šalto vandens ir viską dar lengvai pakaitiname, kol masė kiek patirštės. Pilame į dubenį, dengiame maistine plėvele ir paliekame pravėsti.

Dabar gaminame karamelės kremą. Kambario temperatūros sviestą lengvai išsukame plaktuvu. Pilame karamelę ir grietinę, viską lengvai išsukame iki vientiso ir tolygaus kremo.

Ką gi, liko pasigaminti grietinėlės kremą. Kambario temperatūros kreminį sūrį, miltelinį cukrų, citrinos sultis dedame į indą ir lengvai išmaišome iki vientisos masės. Tada pilame grietinėlę ir lengvai išplakame, kol masės susijungia.

Matote, viskas ne taip ir baisu ar sudėtinga, užtruksite daugiausia 15–20 minučių.

Kai visi kremai pagaminti ir laukia savo eilės, pradedame gaminti karamelinius medaus lakštus. Bent jau man čia buvo sudėtingiausia pyrago dalis, nes reikėjo pagaminti karamelę. Bet viskas gavosi puikiai, o tešla buvo tokia minkšta ir elastinga, kad tikrai verta pastangų.

Pirmiausiai siūlyčiau visus tešlai skirtus produktus jau būti pasiruošus, tai yra juos pasverti ir turėti visus po ranka.

Į puodą storu dugnu (imkite aukštais kraštais) beriame cukrų. Ant silpnos ugnies kaitiname, kol cukrus ištirpsta ir įgauna karamelės spalvą. Jokiu būdu cukraus nemaišome! Aš keletą kartų puodą nuėmiau nuo ugnies ir lengvai pasukiojau puodą, kad cukrus lengviau tirptu.

Kol cukrus tirpsta, atskirai išsitirpiname sviestą ir medų.

Kai cukrus visiškai ištirpsta (masė bus labai karšta, atsargiai), pilame sviesto ir medaus mišinį (viskas suputos!) ir mentele ar šaukštu viską intensyviai maišome. Karamelinė masė po truputį nustos putoti ir taps vientisa. Perpilame į didesnį indą, kuriame minkysime tešlą, kad šiek tiek pravėstų.

Į šiltą, bet pravėsusią karamelinę masę pilame pusę miltų, dedame kiaušinius bei sodą, nugesintą citrinos sultimis. Viską maišome, kol masė tampa vientisa. Tada suberiame likusius miltus ir užminkome minkštą bei elastingą tešlą. Miltų daugiau nedėkite, puikiai turėtų išsiminkyti ir nelipti. Paliekame 15 min. kambario temperatūroje pastovėti.

Per tą laiką pasiruošiame 5 kepimo popieriaus lakštus bei įkaitiname kepimo orkaitę iki 180 laipsnių, kaitinimas iš viršaus ir apačios.

Pastovėjusią tešlą padaliname į 5 lygias dalis. Kiekvieną lakštą iškočiojame 2–3mm storio, subadome šakute ir kepame 5–8 min. arba kol įgauna auksinę spalvą. Tik iškepusį lakštą, kol dar šiltas, išpjauname pagal formos dydį.

Nupjautus tešlos likučius pasilikite – kai atvės, sumalsite iki smulkų trupinių, kurie bus pyrago viršui pabarstyti.

Sluoksniuojame. Į formos apačią klojame kepimo popieriaus, dedame pirmą šiltą tešlos lakštą. Tada – pusę karamelinio kremo ir tolygiai paskirstome. Dedame antrą lakštą ir lengvai paspaudžiame. Dabar dedame pusę grietinėlės kremo, o ant viršaus – trečią tešlos lakštą. Viską vėl lengvai paspaudžiame.

Ant trečio tešlos lakšto pilame rabarbarų ir braškių sluoksnį ir tolygiai paskirstome. Dedame ketvirtą tešlos sluoksnį. Ant jo – likusį karamelinį kremą, o ant jo atsargiai – grietinėlės kremo sluoksnį (keletą šaukštų pasilikite pyrago viršui aptepti). Dedame paskutinį tešlos lakštą ir vėl lengvai paspaudžiame.

Pyragą uždengiame maistine plėvele ir dedame 3–4 val. į šaldytuvą. Po to pyrago viršų aptepame likusiu grietinėlės kremu ir gausiai pabarstome smulkiai sumaltais tešlos trupiniais.

Dedame į šaldytuvą ir palaikome per naktį, kol visiškai sustings.

Puošiame pagal fantaziją.

Pastaba: aš kepiau kiekvieną lakštą atskirai ir į pyragą dėdavau šiek tiek atvėsusius, bet šiltus, kol jie dar minkšti. Taip geriau susigėrė kremai, pyragas gavosi minkštas. Tik nedėkite iš karto karštų, nes kremai ištirps ir nesusisluoksniuos.

Skanaus!

„Skanaus maisto pasaulis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.