Grilyje keptos dorados su petražolių padažu: kulinaras dalijasi patarimais ir receptu

Geras oras daugelį vilioja į gamtą, kur galima pasimėgauti saule, vasariška šiluma bei ramybe. Be to, šiltuoju sezonu buvimą gamtoje neretai lydi ir grilyje kepamų patiekalų skoniai bei kvapai.

 Grilyje keptos dorados su petražolių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grilyje keptos dorados su petražolių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 5:52 PM

Vienas iš gardžių patiekalų, kurį galima pasigaminti pietums ar vakarienei – ant grilio kepta dorada.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti organizmui ypač naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą.

Tuo metu prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi naudingais patarimais, kaip tinkamai paruošti žuvį ant žarijų.

Žuvies terminis ruošimas – trumpas

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė, žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Nuo pakankamo šių medžiagų kiekio organizme priklauso tinkamas širdies, kraujagyslių ir imuninės sistemos funkcionavimas, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Tad žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus jos suvartoti apie 300 gramų – taip organizmas gaus maksimalią naudą.

„Dorada yra jūrinė žuvis, kurios skonis pasižymi švelnumu ir aromatingumu. Jos sudėtyje yra vitaminų A, E ir D, kalcio, jodo, fosforo, cinko, seleno, magnio ir kitų mineralų. Tačiau valgyti svarbu tiek jūrines, tiek gėlavandenes žuvis.

Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose, nes jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi – jūrinės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Tuomet būsite tikri, kad gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui“, – pataria gydytoja dietologė.

Tiesa, dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog labai svarbus žuvies gaminimo būdas. Termiškai apdorojant naudingų maistinių medžiagų žuvyje mažėja: „Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas – trumpas, o prieš kepimą ji nevoliojama į miltus bei gausiai neskrudinama aliejuje. Tuo tarpu renkantis šaldytą žuvį svarbu atminti, jog vieną sykį atšildžius – pakartotinai jos užšaldyti, dėl didelės rizikos apsinuodyti, negalima.“

Kuo paprastesnis marinatas

Mėsos technologas V. Nadzeika pastebi, jog dėl savo maistinių savybių ir paprasto paruošimo dorada pirkėjams tampa vis dažnesniu žuvies pasirinkimu: „Tai – švelnaus skonio žuvis, todėl ją marinuoti reikėtų kuo paprasčiau, naudojant įprastus prieskonius ir priedus: aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis bei rozmariną. Stiprus ar aštrus marinatas gali užgožti dorados skonį.“

Pasak specialisto, dorada yra pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis, priskiriama karšių šeimai ir laikoma viena iš rafinuotų žuvų, tad jos paruošimas turėtų būti kuo paprastesnis.

„Žuvį galima kepti druskoje, ant grotelių bei troškinti garuose. Dorados garnyrui puikiai tinka šviežios salotos arba grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiu agurku“, – rekomenduoja šefas.

Pataria kepti visą žuvį

Prieš grilinant žuvį V. Nazdeika taip pat rekomenduoja ją iš šaldytuvo ištraukti likus bent pusvalandžiui iki kepimo pradžios. Priešingu atveju vos tik uždėjus doradą ant įkaitusio grilio, pradės kauptis kondensatas, atsiras skysčio perteklius, o žuvis greitai išsausės: „Prieš dedant žuvį ant grilio, gerai ją nuvalykite ir nusausinkite virtuviniu popieriumi. Tuomet ant žuvies liks mažiau skysčio ir ji neprilips prie grotelių.“

Kepant doradą ant grotelių kulinarijos ekspertas pataria kepti visą žuvį su galva ir uodega – tai bene geriausias būdas mėgautis traškia, sūria oda ir sultinga, švelnia mėsa su kiekvienu kąsniu. Be to, toks kepimo būdas apsaugos mėsą, o kaulai padės išlaikyti jos drėgmę.

V. Nadzeika kviečia pasimėgauti geru oru ir dalijasi grilyje keptos dorados receptu.

Grilyje keptos dorados su petražolių padažu ir daržovėmis

Reikės:

  • 2 vnt. auksaspalvių doradų;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 3 vnt. čiobrelių.

Garnyrui reikės:

  • 300 g mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, ridikėlių, Briuselio kopūstų.

Petražolių padažui reikės:

  • 125 ml alyvuogių aliejaus;
  • 30 g petražolių;
  • 0.5 vnt. raudonojo svogūno;
  • 30 g kaparėlių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • druskos ir šviežiai grūstų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Įkaitinkite grilį.

Nuskuskite ir išdarinėkite žuvis.

Apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis. Į vidų sudėkite kapotus česnakus ir čiobrelių šakeles.

Ridikėlius ir Briuselio kopūstus perpjaukite per pusę ir apšlakstykite aliejumi (jei naudojate daugiau daržovių, jas taip pat paruoškite kepti ant grotelių).

Kepkite žuvis gerai įkaitusiame grilyje po 7–10 min. iš kiekvienos pusės (priklausomai nuo žuvies dydžio).

Šalia išdėliokite daržoves ir kepkite, kol jos pakankamai suminkštės.

Visus padažo ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

Iškepusias žuvis ir garnyrą pagardinkite šviežiai grūstais pipirais ir, jei norite, druska. Patiekite su petražolių padažu.

1 patarimas. Žuvį patogiau kepti ir vartyti ant specialių grotelių.

2 patarimas. Garnyrui galite patiekti kuskuso arba raudonųjų bolivinių balandų.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.