Trupininis pyragas su mėlynėmis ir avietėmis: ne tik gardu, bet ir labai naudinga

Dabar – pats sultingų ir skanių uogų sezonas: noksta braškės, vyšnios, avietės, gervuogės, mėlynės. Skirtinga ne tik uogų spalva, skonis ir tekstūra, bet ir jų savybės.

Trupininis pyragas su mėlynėmis ir avietėmis.
Trupininis pyragas su mėlynėmis ir avietėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 2:36 PM

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, uogose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, tad vasarą jas rekomenduojama įtraukti į mitybos racioną.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės E. Gavelienės, uogas galima vadinti supermaistu. Jos yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, tad žmogaus organizmą aprūpina daugybe biologiškai aktyvių medžiagų, tarp kurių labai svarbūs polifenoliai bei skaidulinės medžiagos.

„Kalorijų kiekis uogose sąlyginai nedidelis, o nauda sveikatai siejama ir su jų sudėtyje aptinkamomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Vienos iš pagrindinių – fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai. Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja primena, jog uogos sveikatai palankaus maitinimosi piramidėje yra vienoje lentynėlėje su vaisiais. Dienos vaisių norma yra maždaug 2–3 porcijos. Nors dauguma uogų nekaloringos, viena jų porcija galėtų būti maždaug 6 braškės ar 16 aviečių.

Nors visos uogos yra naudingos, pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos: braškės, avietės, gervuogės ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės.

„Renkantis uogas, pirmenybę reikėtų teikti mūsų kraštuose augančioms uogoms, pavyzdžiui, mėlynės naudingos dėl jų antioksidacinio, priešuždegiminio, antivirusinio poveikio. Tuo metu avietėse yra geležies, kalio, vario ir iš karotinoidų B grupės vitaminų, vitamino C ir folatų. Taip pat jose yra daugiau skaidulų nei kai kuriose kitose uogose. Avietės priskiriamos prie tų uogų, kurios daro įtaką medžiagų apykaitos pagreitėjimui“, – primena gydytoja dietologė.

Pataria laikyti šaldytuve

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad aviečių, braškių bei šilauogių galime nusipirkti ištisus metus – jos į prekybos centrus atkeliauja iš Peru, Maroko bei Ispanijos, o vasaros sezonu prekiaujama uogomis, skintomis Lietuvoje ir Lenkijoje.

Specialistė pataria visas šviežias uogas suvalgyti per tris dienas, jas plauti tik prieš vartojant ir laikyti šaldytuve atviruose induose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers drėgmės perteklių.

O. Suchočeva taip pat primena, jog sutaupyti apsiperkant padės, jei nesuvalgytas uogas užšaldysime ir tiksliai planuosime savo pirkinių krepšelį.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia išsikepti gaivų ir vasarišką trupininį pyragą su mėlynėmis ir avietėmis ir dalijasi receptu.

Trupininis pyragas su mėlynėmis ir avietėmis

Pyragui reikės:

  • 1 l šviežių arba šaldytų mėlynių ir aviečių;
  • 100 g cukraus;
  • 2 šaukštų bulvių krakmolo.

Trupininei tešlai reikės:

  • 150 g sviesto;
  • 75 g cukraus;
  • 300 g kvietinių miltų.

Patiekti reikės:

  • vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

Nuplaukite uogas, jei jos šviežios. Sumaišykite su cukrumi ir bulvių krakmolu.

Ištirpinkite sviestą tešlai. Įmaišykite cukrų ir miltus. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Palikite trumpam atvėsti.

Uogas sudėkite į 28 cm skersmens kepimo formos arba maždaug 22×28 cm stačiakampės formos dugną (6 porcijoms).

Tešlą sutrupinkite ant uogų. Kepkite pyragą orkaitės viduryje apie 25 minutes.

Patiekite su vaniliniais ledais arba lengvai plakta grietinėle.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.