Latvių krepšininkų pergalių paslaptis – pigus ir paprastas, bet itin naudingas patiekalas?

Tarsi viesulas 2023 m. Pasaulio krepšinio čempionate sukasi Latvijos vyrų krepšinio rinktinė: mažai kam žinoma komanda nugalėjo tokius krepšinio grandus kaip Prancūzija ir Ispanija.

 Vištienos šaltiena.
 Vištienos šaltiena.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 1:33 PM

Koja kojon kartu su Lietuvos rinktine žengiančių latvių pasirodymas neretam gali kelti klausimą, iš kur kaimyninės valstybės krepšininkai semiasi stiprybės. Siekiantys būti tokie pat stiprūs ir tvirti, gali išmėginti daugeliui gerai pažįstamą tradicinį latvišką valgį – šaltieną.

Nors šaltiena – tradicinis Latvijos patiekalas, tikrai dažnas jo yra ragavęs ir Lietuvoje. Mėgstamas dėl savo paprastumo ir universalumo, dažniausiai iš kiaulienos gaminamas valgis greitai prigijo daugelio virtuvėse. Kažkada šis patiekalas buvo itin populiarus kaimiškose vietovėse, kur po skerstuvių šaltienai gaminti būdavo panaudojamos visos kiaulės dalys: ausys, kojos ir kt. Šaltiena taip pat gaminama iš vištienos ar kalakutienos, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Natūralaus kolageno šaltinis

Šaltiena gali nustebinti ir tuo, kad joje – itin daug organizmui naudingo kolageno. Yra žinoma, kad jis stiprina kaulus, o kartu su kalciu apsaugo juos nuo išretėjimo, mažina osteoporozės riziką. Be to, šis baltymas sudaro apie dešimtadalį viso raumenų audinio. Todėl kolagenas yra reikalingas tiek profesionaliems sportininkams, tiek ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms.

Nors kolageną žmogaus organizmas gamina natūraliai, maždaug nuo 25 metų amžiaus jo sintetinama vis mažiau, senka ir turimos atsargos. Todėl žmogui būtina šio baltymo gauti iš įvairių šaltinių, vienas kurių galėtų būti tradicinė latviška šaltiena.

Pigu ir paprasta: „braliukų“ pergalių įkvėpta vištienos šaltiena

„Lidl“ ekspertai kviečia namuose pasigaminti šį pigų ir paprastą gardumyną, savyje slepiantį didžiulį kiekį energijos ir sveikatai naudingo kolageno. Tik prireiks kantrybės – paruoštu patiekalu bus galima mėgautis tik po gero pusdienio.

Nugalėtojų šaltienai prireiks:

  • 1 viščiuko broilerio (maždaug 1–1,5 kg svorio)
  • 2 svogūnų
  • 2 morkų
  • 4–6 skiltelių česnako
  • 3–4 l šalto vandens
  • 2–3 lauro lapelių
  • 4 a. š. druskos
  • 1 a. š. juodųjų pipirų

Pirmiausia, supjaustykite viščiuką: atskirkite sparnelius, šlauneles, perpjaukite išilgai viščiuko karkasą.

Morkas supjaustykite griežinėliais, o svogūnus ir česnaką – kubeliais. Į didelį puodą sudėkite smulkintą vištieną ir daržoves, užpilkite vandeniu, kad viskas būtų apsemta. Užvirinkite, o kai pradės virti, sumažinkite kaitrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.