Maistingi ir greiti pusryčiai – suderinama net skubant

Rugsėjis – pasikeitusios rutinos, sugrįžimo į mokyklas bei darželius mėnuo. Įtempto laikotarpio nepalengvina ir kasdienė užduotis – maistingų, bet greitų pusryčių ruošimas. Pasak tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorės Eglės Juzumas, pagaminti sveikų patiekalų vaikui galima net ir skubant, svarbiausia pasiruošti iš anksto. Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė pabrėžia, kad norint užtikrinti pilnavertę vaikų mityba, būtinas pieno produktų vartojimas.

Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.<br>Lrytas.lt koliažas.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.<br>Lrytas.lt koliažas.
Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas.
Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 9:30 AM

Pusryčiams rekomenduoja ruoštis jau iš vakaro

Maistingi pusryčiai dažnam asocijuojasi su ilgu jų paruošimo laiku. Visgi, derėtų prisiminti, kad net ir skubant šio valgio nereikėtų praleisti, kadangi jie suteikia energijos ir naudingųjų medžiagų pirmai dienos pusei. Pasak Eglės Juzumas, išvengti streso ryte padės tinkamas pasiruošimas pusryčiams iš vakaro. Taip sutaupysite brangaus laiko pirmoje dienos pusėje.

„Norint paruošti maistingus pusryčius visai šeimai siūlyčiau pradėti nuo planavimo. Telefone, ant popieriaus ar užrašų knygutėje pasižymėkite 20 receptų, kuriais galėtumėte pasikliauti visą mėnesį. Savaitės pabaigoje suplanuokite, kuriuos receptus gaminsite ateinančią savaitę ir pasirūpinkite pirkinių krepšeliu. Tai padės parinkti kasdien vis kitą gaminamą patiekalą ir užtikrins tinkamą maisto įvairovę.

Prie patiekalo rekomenduoju prisirašyti ir gaminimo trukmę, taip galėsite atsirinkti receptus, kuriuos pagaminsite greičiausiai. Laiko ryte taip pat padės sutaupyti ir kitas paprastas maisto planavimo principas: pusryčius pradėkite ruošti jau iš vakaro: reikalingus negendančius produktus pasidėkite ant spintelės ir palikite juos per naktį, iš anksto užmerkite norimas kruopas ar pasiruoškite kitiems ilgiau trunkantiems procesams. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir išvengsite sumaišties ryte, kai visi aplink skuba. Laiko ryte taip pat padės sutaupyti ir paprastas maisto planavimo principas“, – pažymi tinklaraštininkė.

Pieno produktai – vieni svarbiausių augančiam organizmui

Pieno produktai – be galo svarbus mineralų ir vitaminų šaltinis augančiam organizmui. Pasak gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės jie suteikia vaikui kalcio, baltymų ir kitų naudingųjų medžiagų.

„Jautriausi periodai kaulinės sistemos sveikatai yra vaikystė ir paauglystė. Nepakankamas kiekis pieno ir pieno produktų vaikystėje siejamas su žemesniu ūgiu ir dažnesniais kaulų lūžiais. Literatūroje osteoporozė kartais apibūdinama kaip vaikų liga su pasekmėmis senatvėje, nes nepakankamas pieno ir pieno produktų vartojimas vaikystėje ir paauglystėje, tyrimų duomenimis, yra siejamas su didesne šios rizika vyresniame amžiuje“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Kokybiški produktai racione

Dviejų vaikų mama E.Juzumas teigia, kad norėdama praturtinti savo vaikų mitybos racioną renkasi kokybiškus produktus, kurie išsiskiria savo skoniu ir yra draugiškesni aplinkai.

„Mūsų šaldytuve galima rasti tvaresnių, ekologiškų „AUGA“ pieno produktų, kurių žaliavos, užaugintos tik ekologiniuose „AUGA“ ūkiuose, todėl išsiskiria savo skoniu ir kokybe. Prielankumą jiems jaučiu ir dėl to, kad tai bene vienintelis prekės ženklas, darantis konkrečius žingsnius link tvarumo, emisijų mažinimo“, – sako „Mano vaikas valgo viską“ tinklaraščio įkūrėja.

Receptas:

Varškiniai avižų blynai

  • 3 dideli „AUGA“ kiaušiniai
  • 180 g „AUGA“ varškės
  • 65 g „AUGA“ greito paruošimo avižinių dribsnių
  • 50 ml „AUGA“ pieno
  • 2 šaukštai maltų linų sėmenų
  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • ¼ šaukštelio druskos
  • „AUGA“ sviesto kepimui

Į virtuvės kombainą arba kokteilinę sudėkite kiaušinius, varškę, avižas, pieną, maltus linų sėmenis, rudąjį cukrų, kepimo miltelius, cinamoną, vanilę ir druską. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su trupučiu sviesto. Šaukštu formuokite blynus, kepkite, kol blynų paviršiuje pasirodys burbuliukai, apverskite ir toliau kepkite, kol kita blyno pusė taps gražios auksinės spalvos. Iš šio kiekio iškepsite 8–10 blynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.