Edvardas iš Baisogalos pasidalijo traškių kūčiukų receptu: paragavus bus sunku sustoti

Edvardas Šimkevičius iš Baisogalos (Radviliškio rajonas) kasdien kepa ir puošia ne tik įmantrius vestuvių tortus. Artėjant bene didžiausioms metų šventėms „Desertų šefo krautuvėlę“ įkūrusio vyro kepykloje pagrindinis gaminys – kūčiukai.

 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
 E. Šimkevičius dalijasi traškių kūčiukų receptu.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 24, 2023, 2:03 PM

„Kūčiukus kasmet pradedame kepti jau nuo lapkričio pradžios, iš karto pasibaigus Vėlinėms. Kepame klasikinius su aguonomis, tačiau mūsų kūčiukai labai maži ir traškūs – pradėjus valgyti sunku ir sustoti“, – sako konditeris E. Šimkevičius.

Pats Edvardas virtuvėje sukosi nuo vaikystės, padėdavo ir šeimos įkurtoje kavinėje „Pas Zitą“. Pyragus pradėjęs kepti dar mokykloje, vėliau įstojo į Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą. Čia sustoti neketino, tad pažinti kulinarijos vingrybių pasuko į Daniją.

Nors E. Šimkevičius dirbo aukštos klasės restoranuose, nusprendė grįžti į Lietuvą. Čia padirbęs porą metų sugrįžo į šeimos verslą Baisogaloje ir atidarė atskirą konditerijos cechą. Jis šeimoje yra jau ketvirtos kartos virėjas.

Edvardui nuo vaikystės patiko desertai, o kūčiukus visuomet jis mėgo smulkius, kietesnius, kokius kepdavo jo močiutė Zita. Tad ir dabar baisogališkiams tokius kepa pats. Per dieną jų iškepa apie 50–60 kilogramų.

Pagal jo receptą Edvardas siūlo išsikepti kūčiukų namuose ir patiems.

Traškūs kūčiukai

Reikės:

  • 650 g kvietinių miltų
  • 200 g šilto vandens
  • 80 g sviesto
  • 30 g šlapių mielių
  • 70 g cukraus
  • 60 g aguonų
  • 1 žiupsnelio druskos

Kaip gaminti

Į vandenį dėkite mieles, sudėkite kambario temperatūros sviestą, įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet suberkite išsijotus miltus, aguonas ir išminkykite iki vientisos masės.

Paruoštą tešką pridenkite rankšluostėliu ir palikite ją 1–1,5 val., kad pakiltų.

Tešlai iškilus imkite po gabaliuką tešlos ir iškočiokite iki 5 mm storio. Jei reikia, pabarstykite miltais. Supjaustykite tešlą mažais kubeliais. Tam puikiai tinka picos peilis.

Sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

Kad kūčiukai būtų skanesni, galima juos šiek tiek apipurkšti vandeniu ir apibarstyti cukraus granulėmis.

Kūčiukus kepkite iki 170 laipsnių Celsijaus įkaitintos orkaitės viduryje apie 12 minučių, kol gražiai pagels.

„Skanaus!“ – palinkėjo Edvardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.