Netikėtas ir tobulas derinys: gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais

Apie gazuotame vandenyje raugintus kopūstus esu rašiusi, o štai suporuoti kopūstus su burokėliais idėja kilo visai neseniai. Rudenį, kai jau gamta nebedovanojo spalvų, o prošal važiuojanti draugė atvežė maišą burokėlių. Konservuoti tingėjosi, o ir ne itin valgome marinuotus burokėlius, iki šaltibarščių sezono dar toli. Tad sumaniau pabandyti raugintą burokėlių variantą drauge su kopūstu.

Gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Dec 19, 2023, 1:20 PM

Pavyko taip puikiai, kad dabar visada turiu spalvingų, kvapnių daržovių, bent vienas trilitris visada rūgsta, o kitas laukia valgymo šaldytuve. Dažniausiai valgome kaip garnyrą karštiems patiekalams.

Šis duetas puikiai tinka troškinimui ir tiekimui su dešrelėmis ar kepta mėsa, raugintomis daržovėmis iškloju skardos dugną ir ant jų tupdau kepamą paukštį, ypatingai skani buvo taip kepta antis. Na, o sveikiausias atradimas yra sunka, geriame ryškiai raudoną skystį ryte po kelis šaukštus, nepadauginant, norėtųsi daugiau, tačiau tuomet gali sutrikti virškinimas.

Gamyba tikrai labai paprasta, daržovės įrūgsta per 5–7 dienas, o šaldytuve išlieka traškios ir gardžios net iki 3 mėnesių. Galima gaminti ir mažesnės talpos stiklainiuose, maisto induose ar tiesiog puode, tik puode daržoves reikia paslėgti, kad skystis visada būtų pilnai apsėmęs.

Gazuotame vandenyje rauginti kopūstai su burokėliais

1 trilitriniam stiklainiui pasiruošiu:

  • 1 nedidelę kopūsto gūžę;
  • 3 vidutinio dydžio burokėlius;
  • 1–2 litrus gazuoto stalo vandens (paprastas, ne mineralizuotas, angliarūgšte prisotintas vanduo);
  • druskos;
  • kmynų arba krapų sėklų.

Kaip gaminti

Burokėlius nulupu ir supjaustau pusžiedžiais ar kubeliais. Kopūstą supjaustau šiaudeliais kaip ir gaminant klasikinius raugintus kopūstus, kartais naudoju virtuvinio kombaino peilius.

Daržove sluoksniuojant dedu į stiklainį, negrūdant, paliekant oro tarpus angliarūgštei veikti. Pilu gazuotą vandenį būtinai skaičiuodama litražą, nes svarbus momentas yra tas, kad litrui vandens reikia vieno šaukšto (30 g) druskos. Įpilu litrą, tuomet jau matosi kiek vandens dar tilps, beriu reikalingą kiekį druskos, dosnų žiupsnį kmynų ar krapų sėklų, baigiu užpildyti stiklainį gazuotu vandeniu ir dengiu dangtelį. Gerai papurtau, kad viskas pasiskirstytų ir stiklainį dedu į šiltą vietą.

Po kelių dienų burokėliai jau pradeda dažyti skystį ir kopūstus, o sužinoti ar jau įrūgo galima atidarius stiklainį ir pauosčius. Kvapas turėtų priminti klasikinius raugintus kopūstus.

Kad daržovės kuo ilgiau išliktų traškios, jas sandėliuoju šaldytuve, šaltyje sustoja fermentacijos procesas.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.