Raugintų kopūstų sriuba: aromatinga, rūgšti ir soti

Ši sriuba tikrai pažįstama visiems, tačiau kaip teisingai ją išvirti, žino ne kiekvienas. Yra kelios klaidos, kurios sugadina skonį ir tekstūrą, tad aprašysiu receptūrą ir gaminimo eigą, kad kiekvienas jūsų galėtų mėgautis šia aromatinga, maloniai rūgščia, sočia ir (beveik) gydančia sriuba.

Raugintų kopūstų sriuba.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Raugintų kopūstų sriuba.<br>„Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 3, 2024, 1:13 PM

Pirmiausiai apie kopūstus, suprantu, kad prekybos centre jų neparagausite, bet turgavietėse dar vis galima, tad rekomenduočiau pirkti būtent ten. Paragaukite skirtingų bačkų skonius ir pirkite labiausiai traškius ir rūgščius. Tai bus geros sriubos garantas.

Suprantu, kad turgavietės ne visiems pasiekiamos, tad pirktus prekybos centre prieš verdant sriubą būtinai paragaukite. Jeigu bus minkšti, į sriubą juo dėkite visiškai paskutinius ir išjunkite kaitrą.

Bulvės. Rūšis visiškai nesvarbi, svarbu jų nevirti rūgščiame vandenyje, vadinasi pirmiausiai reikia išvirti bulves ir tik tuomet dėti rūgščius kopūstus.

Svogūnai. Jie verdami nelupti, lukštai nudažo sultinį, suteikia skaidrumo ir įdomaus poskonio.

Druska. Kopūstuose ir rūkytoje šoninėje jos daug, tad sūdyti sriubos nereikia. Tik išvirus gali pasirodyti, kad druskos trūksta, bet kiek pastovėjusi sriuba taps pakankamai sūri.

Mėsa. Esu išbandžiusi visas mėsos rūšis ir pasilieku prie karkos. Ji sriubai suteikia pakankamai riebumo, puikiai išverda ir plėšosi, aš dedu ir odą, ji būna labai gardi.

Raugintų kopūstų sriuba

Reikės:

  • 1 vidutinio dydžio karkos;
  • 600–700 g raugintų kopūstų;
  • 1 svogūno;
  • 2 vidutinių bulvių;
  • 1 morkos;
  • 150 g šaltai rūkytos šoninės;
  • 1 šaukštelio prieskonių mišinio (provanso žolelių, viduržemio jūros ar panašiai).

Kaip gaminti:

Karką ir neluptą svogūną nuplaunu ir dedu į gilų puodą. Vandeniui užvirus, sumažinu kaitrą iki minimalios, dengiu dangtį ir verdu apie 2 valandas. Nelygu karkos dydžiui gali reikėti ir trumpesnio virimo. Išvirimo garantas – mėsa besinerianti nuo kaulo. Ištraukiu kartu su svogūnu į lėkštę ir palieku atvėsti.

Tuo metu bulves ir morką nuskutu ir supjaustau nedideliais gabaliukais, beriu juos į verdantį sultinį ir verdu iki tol, kol suminkštėja.

Šoninę supjaustau labai mažais gabaliukais, juos apkepu karštoje keptuvėje iki traškumo ir pilu į puodą.

Karkos mėsą dviemis šakutėmis suplėšau į gabaliukus ir grąžinu į puodą. Sudedu prieskonius ir kopūstus ir verdu apie 10 minučių.

Tiekiu karštą su duona, grietine bei kapotais žalumynais.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.