Tiršta žirnių sriuba su grybais ir imbieru pagal V. Kurpienės receptą

Šįkart „Stiliaus“ skaitytojams siūlau išbandyti šiltą, skanią ir vertingą žirnių sriubą. Esu tikra, kad ne tik nuomonę apie žirnius pakeisite, bet ir pinigų maistui sutaupysite.

V.Kurpienė skaitytojams siūlo išbandyti šiltą, skanią ir vertingą žirnių sriubą. Ne tik nuomonę apie žirnius pakeisite, bet ir pinigų maistui sutaupysite.<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Kurpienė skaitytojams siūlo išbandyti šiltą, skanią ir vertingą žirnių sriubą. Ne tik nuomonę apie žirnius pakeisite, bet ir pinigų maistui sutaupysite.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ingredientai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ingredientai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaida Kurpienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaida Kurpienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tiršta žirnių sriuba su grybais ir imbieru.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tiršta žirnių sriuba su grybais ir imbieru.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vaida Kurpienė Dietistė, tinklalapio sulieknek.lt autorė

Mar 3, 2024, 2:01 PM

Avinžirnius gaminti mokame, o mūsiškius žirnius visai pamiršome? Kodėl? Palyginkime ir remkimės skaičiais.

Žirnių ir avinžirnių kaloringumas beveik nesiskiria – 100 g avinžirnių porcija turi 364, o žirnių – 341 kaloriją.

Baltymai: 19 g avinžirniai ir 25 g žirniai – labai daug. Baltymai suteikia sotumo ir yra mūsų kūno ląstelių statybinė medžiaga.

Skaidulos: 17,4 g avinžirniai ir 25,5 g žirniai – didžiulis kiekis! Skaidulos suteikia didelį sotumo jausmą, padeda kovoti su vidurių užkietėjimu, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi.

Vitaminai: žirniuose daug tiamino (B1) – 0,7 mg ir folio rūgšties – 274 mcg, avinžirniuose tiamino (B1) – 0,5 mg, tik folio rūgšties dukart daugiau – net 557 mcg.

Mineralai: žirniuose ir avinžirniuose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, mangano, vario ir cinko.

Taigi maistinė vertė skiriasi mažai, o žirniai šias „varžybas“ laimi – baltymų ir skaidulų juose daugiau nei avinžirniuose. Tik folio rūgšties mažiau. Valgyti tikrai verta ir vienus, ir kitus, bet žirniai – taupiau.

Spėju, kad beveik visas šio patiekalo sudėtines dalis rasite savo namuose.

Jei gaminsite 4 asmenų šeimai, siūlau visko dėti kiek mažiau. Kita vertus, galima gaminti ir dviem dienoms – pats tas. Be to, jei pasigaminate per daug, puikiai galima sušaldyti porcijomis ir tai bus išsigelbėjimas užimtomis dienomis.

Ši sriuba puikiai tinka tiek šaltiems vakarams, tiek vertingiems pietums. Jai gaminti naudojami tik vertingi augaliniai produktai.

Tiršta žirnių sriuba su grybais ir imbieru

Jums reikės:

  • 800 ml daržovių sultinio (galite naudoti savo virtą koncentruotą, tada reikės mažiau);
  • 500 ml vandens (kiekį reguliuokite pagal norą, vanduo kalorijų neturi. Pilsite daugiau – bus skysta sriuba, pilsite mažiau – tirštesnė);
  • 400 g džiovintų skaldytų ar neskaldytų žirnių (juos nuplauname ir pamerkiame brinkti. Skaldytų nebūtina mirkyti, tik pamirkius jie labai greitai išverda. O neskaldytus mirkyti rekomenduojama apie parą ar bent 12 val.);
  • 200–300 g (2–3 vidutinių) morkų (jas sutarkuojame šiaudeliais, bet galima pjaustyti kubeliais);
  • 200 g griežinėliais pjaustytų pievagrybių;
  • pusės didelio raudonojo svogūno;
  • 4 skiltelių česnako (jį sutriname česnakų spaustuve, bet galima ir smulkiai pjaustyti);
  • 3 cm šviežio imbiero gabalėlio (jį sutarkuojame);
  • 3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. ciberžolių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • kalendrų lapai, tinka ir petražolės ar smulkiai sukapoti švieži laiškiniai česnakai (patiekiant labai skanu, bet nebūtina);
  • saulėgrąžų sėklos, lengvai pakepintos sausoje keptuvėje (pakanka, kad vos pagelsta, neturi paruduoti!).

Kaip gaminti:

Patarimas – prieš gamindami jau būkite susipjaustę ir pasiruošę visus ingredientus, nes veiksmas prie viryklės vyksta greitai.

Į puodą įpilkite aliejaus ir įjunkite vidutinę viryklės kaitrą. Suberkite smulkintą svogūną ir morkas. Kepkite maišydami apie 4 min., kol svogūnas taps skaidrus. Jei matysite, kad per mažai riebalų, arba jų pagal poreikį dar įpilkite, arba mažais kiekiais – daržovių sultinio.

Suberkite smulkintą česnaką, imbierą, ciberžoles ir grybus. Pakaitinkite 3 min.

Supilkite daržovių sultinį, vandenį, žirnius, druską.

Padidinkite kaitrą ir užvirkite. Tada sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite 20 min. arba tol, kol žirniai pasieks norimą minkštumo lygį.

Kol sriuba verda, sukapokite kalendras ir sausoje keptuvėje lengvai pakepinkite saulėgrąžas.

Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite pipirais.

Pilkite sriubą į dubenėlius, papuoškite kalendromis, laiškiniais česnakais ir saulėgrąžų sėklomis.

Aš ant stalo padėjau ir grietinės, bet niekam neprireikė, nes ir be jos buvo fantastiškai skanu.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.