Dorada yra viena iš skaniausių, lengviausiai ir greičiausiai paruošiamų žuvų. Joje nėra daug kaulų. Šios dažnai neįvertintos žuvies universalumas yra tai, kad yra begalė variantų, kaip ją patiekti.
Dorados dažniausiai patiekiamos su lengvesniais, subtilesniais skoniais ir bet kokiais Viduržemio jūros regiono skoniais. Vis dėlto, Vidurio Rytų skoniai puikiai tinka paruošti šią žuvį, nes tiek Viduržemio jūros, tiek Vidurio Rytų skoniai turi daug panašumų. Tačiau rekomenduojama šiai žuviai nenaudoti labai aštrių ir sudėtingų prieskonių kombinacijų ar marinatų.
Šiame recepte naudojamas šafranas pabrėš ir taip švelniai saldoka žuvies skonį, o Alepo pipirai suteiks rytietiško prieskonio patiekalui. Noriu pabrėžti, kad Alepo pipirai nėra aštrūs, taigi puikiai tinka ir tiems, kurie aštriai nevalgo. Tai puikus pasirinkimas pietums ar lengvai vakarienei.
Šis žuvies receptas tai pat idealiai tinka pasninkui arba Didžiajam penktadieniui.
Orkaitėje kepta žuvis dorada su Aleppo pipirais ir šafranu
Reikės:
3 šviežių doradų
Prieskonių (šafrano, Alepo pipirų, džiovintų krapų, maltos saldžios paprikos, pankolio ir česnakų miltelių, druskos).
Šviežio rozmarino šakelių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Citrinos griežinėlių
Bulvių garnyrui (bulvės prieskoniuojame kuminu arba kmynais).
Gaminimo eiga:
Išvalome žuvų vidurius, nuplauname ir nusausiname. Sausinimas pagelbės, jei norime kad žuvis traškiai ir tolygiai apskrustų. Pabarstome prieskoniais iš abiejų pusių ir įdedame šiek tiek į atvirą pilvą. Ant viršaus uždedame citrinos griežinėlių, rozmarino šakelių, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pašauname į įkaitintą 250 laipsnių orkaitę. Doradą geriau kepti trumpiau ir karštoje temperatūroje. Svarbu neperkepti. Kitoje skardoje kepame bulves su kuminu (tinka ir kmynai). Kadangi bulvės kepa ilgiau, jas vertėtų pašauti į orkaitę 15 min anksčiau. Žuvį kepame aukštoje temperatūroje apie 20 min. Tada temperatūrą pamažiname ir dar pakepame apie 1 0min uždengę folija. Kartu kaip garnyrą patiekiame gaivių salotų. Skanaus!