Tokį kepsnį iškepiau vakarienei, prieš šeimos nariams sugrįžtant namo. Vėliau gailėjausi, kad neįrašiau užplūdusių emocijų, kurios liejosi jiems pamačius, kas ant stalo.
Po to dar 3 dienas tęsėsi kalbos, kokie skanūs buvo zuikiai. Išbandykite ir jūs – šeimos pietums, vakarienei, tiks ir švenčių stalui.
Linksmiausia dalis, kad paruošimas lengvas ir greitas, o patiekalas ne tik vertingas, bet ir labai gardus. Juokiausi, kad tai tik maltiniai kita forma, o pagyrimų sulaukiau lyg šedevrą pagaminusi.
Be to, vietoj batono naudojau morkas, tad maltiniai be glitimo ir su paslėptomis daržovėmis. Mažiau kalorijų ir sveikiau!
Reikės (3 porcijoms):
500 g maltos kalakutienos (galite keisti bet kuria kita liesa mėsa)
250 g morkų (jas sutarkuokite per smulkią, bulvinę, tarką; galima naudoti ir kitas kietas daržoves, pavyzdžiui, kopūstą, bet labiausiai rekomenduoju morkas, nes jos turi saldumo poskonį, be to, labai svarbu sutrinti, kitaip jausis gabaliukai ir nebus smagu valgyti)
60–80 g svogūno (1 nedidelis)
Prieskoniai:
2 sk. česnako (galima dėti pagal skonį – jei mėgsta vaikai ir jūs)
1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
0,5–1 a. š. druskos
0,5 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 a. š. raudonėlių (naudojau džiovintus)
Jeigu šeima mėgsta, galima pagardinti džiovintais krapais, maltomis pankolių sėklomis ar čiobreliais.
Papuošti reikės:
po 2 laurų lapelius kiekvienam zuikiui
po 2 kvapiųjų pipirų žirnelius kiekvienam zuikiui (iš pradžių bandžiau juodųjų pipirų, bet jie buvo per maži, tad lėkiau pirkti kvapiųjų)
žalumynų lėkštei papuošti (aš dėjau brokolių daigus, bet galima pagaminti salotas ir jas aplink apdėlioti)
200 g šviežių mažų morkyčių (tinka zuikiams, be to, mažesni vaikai, kurie nevalgo salotų, mielai tas morkytes sugrauš)
Gaminimas:
Į maltą kalakutieną išvakarėse arba 2 val. iki kepimo sudedame visus prieskonius, išskyrus druską, ir leidžiame pastovėti. Jei matote, kad nespėjate, dėkite prieskonius prieš pat kepimą.
Prieš kepimą įtarkuojame svogūną, morkas, česnaką ir suberiame druską. Viską gerai išmaišome. Galima įmušti 1 kiaušinį, bet jis nebūtinas, nes mėsą puikiai suriša trintos daržovės ir suteikia jai sultingumo.
Įvertiname, ar paruošta masė limpa. Jei atrodo, kad labai sausa, įpilame šlakelį vandens. Svarbu nepadauginti vandens, kitaip zuikių nepavyks sulipdyti. Ilgai paminkome – kepinys bus puresnis.
Rankomis suformuojame pailgą zuikį. Jei esate gaminę cepelinus, padarykite tokią pat formą, patogiausia – delnais. Iš šio kiekio išeina 6 maži kepsniai, nes greičiau iškepa, bet galite daryti ir vieną didelį ar porą suaugusių zuikių, tik kepimo laiką pakoreguokite.
Prieš kepimą įdedame zuikiams akytes iš kvapiųjų pipirų, o ausytes – iš laurų lapelių.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir pašauname. Sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepame 15 min. mažo drėgmės kiekio (25 proc.) režimu, jei kepama garinėje orkaitėje. Jei ne, tuomet nustatykite režimą „viršus + apačia“ ir rekomenduoju uždengti, kad mėsa išliktų sultinga. Vėliau, po 15 min., tęsiame kepimą nustatę režimą „viršus + apačia“.
Dar 5 min. kepame 200 laipsnių temperatūroje su vėjeliu, kad kepsniukai gražiai pakeistų spalvą. Bendras kepimo laikas – 25 min., jis priklauso nuo vienu metu kepamų zuikių skaičiaus ir dydžio. Aš kepiau 2 zuikius (didelių cepelinų dydžio) vienu metu, trečias netilpo. Bet galima į didesnę skardą pridėti jų kiek norisi. Iškepusius zuikius išimame ant lėkštės.
Tokie mėsiški zuikiai labai skanūs su karštu ar šaltu daržovių garnyru. Gardu valgyti ir šaltus. Išbandyta. Skanaus ir jums!