Ant palangės – saulėgrąžų daigai? Verta užsiauginti

Lietuviai lyg veršeliai mielai kramsnoja kviečių želmenis ir spaudžia jų sultis. Jie išmoko prisiauginti gražgarsčių ir traškina jas kartu su dietiniais patiekalais. Mat tiki, jog šis aitrokas augalas sukrutina medžiagų apykaitą ir padeda sulieknėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Jun 22, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:49 PM

Tačiau reikėjo nukakti į Ameriką, kad lietuviai gautų progą pakramsnoti saulėgrąžų daigų, – riebių, traškių, sultingų, kurių skonis pranoksta visokių rūšių salotas. Kaip juos užsiauginti?

Tokios patirties per dešimtį metų yra sukaupusi Indrė Žabaliūnaitė. Pernai spalį ji net gavo jaunosios ūkininkės pažymėjimą, ir tai, ką užaugina savo sodyboje, parduoda po Kauną išsibarsčiusiems užsakovams.

Mokėsi Amerikoje

„Užaugau mokslininkų šeimoje. Ir tėtis, ir mama Žabaliūnai dirbo A.Stulginskio universitete. Tėtis Jurgis – ekonomijos mokslų daktaras, mama Danutė – agronomijos mokslų daktarė. Tad ji pati yra parašiusi mokslinių straipsnių apie saulėgrąžų daigus, kviečių želmesnis ir jų maistines savybes“, – sakė Indrė.

Jos rankose – ir viešojo administravimo bakalauro, ir rinkodaros magistrės diplomai. Studijuodama universitete, Indrė kas vasarą išvykdavo į Jungtines Amerikos Valstijas, kur triūsdavo pas žaliavalgę, Amerikos lietuvę Loretą Vainius.

„Ji pati augina saulėgrąžų daigus, kviečių želmenis. Tad pas ją „juodai“ atidirbau visas studijų vasaras. Užtat sukaupiau geros patirties“, – sakė Indrė.

Po pirmosios praktikos grįžusi namo, ji palanges nukrovė padėklais su žemėmis ir pribėrė į jas saulėgrąžų. Nuskintus daigus keisdavo kiti, – draugai ir svečiai Žabaliūnų namuose buvo vaišinami salotomis, pagardintomis saulėgrąžų daigais.

„Svečiai aikčiodavo, o aš, baigusi rinkodaros studijas, įsikibau minties, kad privalau pati imtos veiklos.

Norėjau sukurti produktą, kuris turėtų vertę vartotojui, – daigus ne tik užauginti, supakuoti, ir parduoti, bet suteikti žmonėms ir naudingos informacijos“, – sakė Indrė.

Tad, pasigaminusi pakuočių, kartu su nuskabytaus saulėgrąžų daigais į jas moteris įdeda ir salotų gamybos receptų, ir naudingų patarimų .

Ir ūkininkė, ir mama

„Viskas prasidėjo nuo gausėjančios šeimos“, – nusijuokė Indrė, užklausta, kurią gyvenimo akimirką jos pomėgis tapo verslu.

Maždaug prieš pusantrų metų, laukdamasi kūdikio ir rengdamasi motinystės atostogoms savo bendradarbiams Indrė prigamino įvairių užkandžių ir papuošė saulėgrąžų daigais. Paaikčioję: „Kaip skanu!“ – jie pradėjo smalsauti, kaip patiems tų daigų užsiauginus.

„Parengiau kolegoms informaciją, kaip tai padaryti. O tiems, kurie tingi tai daryti, pasiūliau tiesiog kreiptis į mane“, – šypsojosi moteris.

Tad, laukdamasi kūdikio, Indrė darbavosi išsijuosusi. Palanges ji nukraudavo padėklais, pribertais specialaus žemės mišinio. Sėdavo, laistydavo, skabydavo ir parduodavo.

„Noriu asmeniškai pabendrauti su kiekvienu klientu, todėl užsakovams pati vežu, ką esu užauginusi. Dauguma jų – pavieniai kauniečiai, bet užsakymai ateina ir iš įvairių Kaune įsikūrusių įmonių“, – sakė Indrė.

Indrė su jais dalinasi ir salotų receptais, kurių paprasčiausios – supjaustytas avokadas, bananas, saulėgrąžų daigai ir visa tai apšlakstyta migdolų pienu.

Pernai rudenį, jau augindama dukrelę, moteris išsirūpino ir jaunosios ūkininkės pažymėjimą, nors jos saulėgrąžų ūkis neišsiplėtė už sodybos ribų.

Indrės patarimai

Norint užsiauginti saulėgrąžų daigų, sėti galima paprasčiausias saulėgrąžas, tik svarbu, kad jos būtų nesūdytos ir neskrudintos.

„Jei sėklos bus perkaitintos, jos tiesiog nesudygs“, – sakė Indrė. Saulėgrąžas nakčiai reikia pamerkti į vandenį. Ryte, nukošus jas per sietelį, sėklas palikti jame, kad vanduo nuvarvėtų arba tiesiog paskleisti kokiame nors dubenyje. Vakare procedūrą reikia pakartoti: sėklas dar kartą nuplauti vandeniu ir palikti sietelyje. Taip „aptūpinėtos“ saulėgrąžos per porą dienų išleidžia mažus ūgliukus.

Kitas žingsnis – į paprasčiausią plastikinį padėklą priberti žemių, jas suspausti ir tankiai paskleidus saulėgrąžas, nesmarkiai aplieti vandeniu.

Ant viršaus galima sukrauti vieną ant kito keletą padėklų su taip pasėtomis saulėgrąžomis.

Pats viršutinis padėklas turi būti tuščias. Ant jo reikia uždėti svarmenį, – keletą knygų ar net plytą, kad saulėgrąžų šaknys gerai įsikibtų į žemę.

Paslėgtus padėklus pravartu laikyti 3 paras stebint, ar žemei pakanka drėgmės.

Po 3 dienų reikia nuimti ir svorį, o vieną nuo kito nukeltus padėklus išdėlioti ant palangės. Daigai, gavę pakankamai šviesos ir vandens, pasistiebia pakankamai greitai. Valgyti patartina, kai saulėgrąžos ūgteli kokius 5 centimetrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.