Dzūkiški patarimai: kaip derėtų džiovinti grybus

Kaip vasarą paruošti grybus, kad žiemą jų paragavus atrodytų, kad jie yra lyg vakar parnešti iš miško? Grybų džiovinimo didmeistriai dzūkai dalina savo patarimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-30 17:13, atnaujinta 2018-02-09 17:46

Gerai išdžiovinus grybus, jų skonis puikia išsilaiko.

Džiovinami labai švarūs ir be kirmėlių grybai. Pirmiausia grybus reikia kruopščiai nuvalyti – pašalinti žemes ir įvairius spyglius. Tai padarius, grybai veriami ant iešmelių. Kaip pasakojo tikras dzūkas Vytas Balkūnas, ant iešmelio reikia verti panašaus dydžio grybus.

Suvėrus grybus, galima kurti krosnį. Grybai ant krosnies viršaus dedami tuomet, kai lieka tik rusenančios žarijos. Džiovinamus grybus galima uždengti popieriumi. Taip jie paliekami visai nakčiai.

Ryte grybai turėtų būti išdžiūvę, bet jeigu dar yra drėgnų grybų, juos reikėtų palikti dar vienai dienai.

Dzūkų grybai – Sankt Peterburgo turčiams

Prieškariniais ir netgi pokariniais laikais džiovinti grybai buvo paklausi prekė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Daugiausia Rusijoje. Vasaros metu prisidžiovinę baravykų kaimo gyventojai juos veždavo parduoti ne tik į Vilniaus, bet ir į Maskvos ar Sankt Peterburgo turgus.

Kadangi grybai čia kainavo brangiai, juos įpirkti galėjo tik pasiturintys Rusijos gyventojai. Nuvežus dešimtį ar daugiau kilogramų ir juos realizavus, kaimo gyventojui atsipirkdavo traukinio bilietas ir dar nemažai likdavo.

Džiovinti grybai taip pat buvo laikomas kaip vienas geriausių kyšių daktarams ar dideliems viršininkams. Kartais jų dovanodavo ir ypatingiems svečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.