Kulinarinių knygų autorė receptus traukia iš močiutės skrynelės

Ekonomistė Renata Ničajienė (39 m.), atsisakiusi vadybininkės darbo, stačia galva nėrė į kulinariją. Ji tikino niekada nesijautusi taip gerai, kaip rašydama kulinarines knygas. Vilnietė džiaugiasi suradusi pašaukimą – ruošti maistą jai nėra kančia. Juolab kad jos giminės moterys garsėja kaip puikios šeimininkės.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas"

Dec 19, 2014, 9:27 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:34 PM

Sutapo dvi šventės

Kalėdos – viena smagiausių metų švenčių R.Ničajienės šeimoje. Du vaikus – Matą ir Miją su vyru Martynu auginanti Renata Kalėdoms pasiruošė jau gruodžio pradžioje. Juk švenčių laukimas neretai smagesnis už pačias šventes.

Nuo gruodžio pradžios Ničajai pradeda puošti namus, dabina eglutę, vakarais degina žvakes, kepa aromatingus sausainius, su vaikais pasidaro advento kalendorių. Net ir dovanų artimiesiems jie neperka – daro patys.

„Kadangi esu gimusi vos kelios dienos iki Kūčių, tuo laikotarpiu gaunu ir dvigubai daugiau sveikinimų bei dovanų“, – pasakojo R.Ničajienė.

Kiekvienais metais pas Renatos tėvus prie Kūčių stalo susėda visos trys artimųjų kartos. Tradicines Kūčių vaišes dažniausiai ruošia jos motina, o per Kalėdas daugiau virtuvėje sukasi Renata.

„Aš esu atsakinga už šventinius saldumynus, o mama kepa savo firminį pyragą su aguonomis“, – pasakojo R.Ničajienė.

Kūčios Renatos šeimoje neįsivaizduojamos be kūčiukų su aguonų pienu ir džiovintais grybais įdarytų ausyčių. Ant Kalėdų stalo būtinai turi būti šventiškai keptas paukštis: žąsis, kalakutas ar antis.

„Per Kalėdas ant šventinio stalo dažniausiai karaliauja tradiciniai saldumynai su aguonomis. Vienas tokių, be kurio nepraeina nė vienos žiemos šventės, – riestė su aguonomis, kurios receptą rasite ir naujoje mano knygoje“, – pasidžiaugė R.Ničajienė.

Knygoje - laiko patikrinti receptai

Knygą „Sezoninė virtuvė“ Renata parašė praėjusiais metais, o šių metų darbas – „Nostalgiški skanumynai“, pasirodę rudens pabaigoje.

„Kadangi po pirmosios knygos sulaukiau skaitytojų komentarų, jog joje per mažai saldumynų receptų, buvo lengva apsispręsti, kokia bus antroji knyga.

Nostalgiškų skanumynų temą pasirinkau todėl, kad pati jau seniai norėjau turėti panašią knygą, kur vienoje vietoje būtų sudėti ne tik močiutės kepti „Napoleono“ ir medaus, bet ir senomis cukrainėmis kvepiantys „Jaunystės“ ir „Magdės“ tortai, taip pat mokyklos bufetą menantys roksai ir bulvytės“, – pasakojo saldumynams neatsispirianti R.Ničajienė.

Į naują knygą moteris sudėjo motinos, močiučių, senų pažįstamų laiko patikrintus receptus. Kita dalis jų atkeliavo iš sendaikčių prekyvietėse rastų senų lietuviškų kulinarijos knygų.

Knygų autorė receptus kruopščiai išbandė ir pritaikė šiuolaikiniam gyvenimo būdui: sutrumpino gaminimo eigą, sumažino kaloringumą, patiekalams suteikė šiuolaikinių skonių derinių ar netradicinę išvaizdą.

Girdint, su kokiu užsidegimu Renata pasakoja apie kulinariją ir konditeriją, susidaro įspūdis, kad ji jau bene du dešimtmečius dirba virtuvės vadove prestižiniame restorane. Bet tiesa kita – ji tik prieš ketverius metus pasinėrė į savo pomėgį.

„Kai mano gyvenime atsirado daugiau laisvo laiko, į valgių ruošimą nėriau stačia galva. Mane domino maisto sezoniškumo tema, todėl sukūriau tinklaraštį sezoninevirtuve.lt.

Po trejų tinklaraščio rašymo metų norėjosi eiti toliau – pribrendau veiklą plėsti už tinklaraščio ribų ir savo požiūrį į valgį išdėstyti knygoje „Sezoninė virtuvė“.

Knygos „Nostalgiški skanumynai“ atsiradimą paskatino tai, jog šiais laikais beveik visi moka pagaminti itališkus, prancūziškus, ispaniškus desertus, o štai kaip iškepti prisiminimais kvepiantį „Jaunystės“ tortą, ir nebežino.

Naujojoje knygoje skaitytojams norėjau priminti senus gerus, bet kiek primirštus retro saldumynų receptus“, – tikino R.Ničajienė.

Suktis virtuvėje - malonumas, o ne kančia

Vilniaus universitete ekonomikos studijas baigusi Renata ilgą laiką dirbo vadybos srityje. Užklupus ekonominei krizei, sumažėjus darbų, vadybininkė nutarė daugiau laiko skirti trims savo pomėgiams: maisto ruošimui, fotografavimui ir rašymui.

„Kiek save pamenu, gaminti mėgau visada, o aktyvus darbo stažas namų virtuvėje prasidėjo prieš septyniolika metų, kai su vyru sukūrėme šeimą.

Mano potraukis į kulinariją greičiausiai yra paveldėtas, nes abi močiutės garsėjo kaip geros šeimininkės, viena jų net ruošdavo vaišes vestuvėms“, – prisimena Renata.

Ji net nemanė, kad ši veikla kada nors taps ir pragyvenimo šaltiniu.

Sūnų ir dukterį su vyru auginanti Renata virtuvėje visai nesikankina.

„Virtuvė – mano kūrybinės dirbtuvės, kuriose praleidžiu daug laiko, ir tai man teikia didelį malonumą.

Dažniausiai maisto produktus savo šeimai perku ūkininkų turguje, kuris neleidžia man atsilikti nuo sezono“, – tvirtino R.Ničajienė.

Vasarą kai kurių daržovių Renata užsiaugina šeimos vasarnamyje. Šiltuoju metų laiku ten šeima praleidžia daug laiko. Sezoninių daržovių parūpina ir vyro tėvai, ekologiškai užauginantys jų savo sodyboje.

Žiemą jos virtuvėje karaliauja šakninės daržovės: pastarnokai, šakniniai salierai, kaliaropės, burokėliai, topinambai.

Mėgstamiausios žiemos uogos – spanguolės, kurių vienintelių visą žiemą turguje galima nusipirkti šviežių. Renata jas trina su cukrumi arba medumi ir patiekia šeimai prie blynų.

Trintų spanguolių ji įmaišo į įvairiausius pyragus, Kūčioms verda spanguolių kisielių, o Kalėdoms ruošia spanguolių putėsius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.