Kai pati tapau mama, dar labiau ėmiau propaguoti sveikus ir natūralius margučių dažus. Kad marginimas vien svogūnų lukštais nebūtų nuobodus, šiemet išmėginkite dažų pasigaminti patys.
Tik apsidairykite savo virtuvėje, ir tikrai nustebsite kiek aplink produktų, galinčių nudažyti jūsų margučius pačiais netikėčiausiais atspalviais! Kava, raudonieji kopūstai, burokėliai, ciberžolės milteliai – šie ingredientai nuspalvins kiaušinius tikrai ne prasčiau nei parduotuviniai chemikalai.
Dažant margučius natūraliais dažais, reikia žinoti esminę taisyklę: kuo ilgiau tirpale laikysite kiaušinius, tuo intensyvesnė bus jų spalva. Tuo tarpu pačių dažų gaminimo procesas labai paprastas: į puodą sudėję pasirinkite dažiklį*, užpilkite jį 1 litru vandens ir 2 šaukštais acto. Užvirę sumažinkite ugnį, pavirinkite pusvalandį, ir nukošę turėsite paruoštą pasirinktos spalvos dažymo skystį.
Natūralūs dažai mažiau prognozuojami nei sintetiniai: nenustebkite, kad įmerkę kiaušinį į raudonus dažus, ištrauksite melsvos spalvos margutį. Užvis geriausia – pasikliaukite savo intuicija arba šiuo trumpu gidu, ir mėgaukitės rezultatais...
Ryški auksinė spalva: virkite kiaušinius ciberžolės tirpale 30 min.
Raudonos plytos spalva: virkite kiaušinius svogūnų lukštų tirpale 30 min.
Tamsiai ruda spalva: virkite kiaušinius kavos tirpale 30 min.
Pastelinė geltona spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius ciberžolės tirpale 30 min.
Oranžinė spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius svogūnų lukštų tirpale 30 min.
Pastelinė ruda spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius kavos tirpale 30 min.
Pastelinė rožinė spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius burokų tirpale 30 min.
Pastelinė melsva spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius raudonojo kopūsto tirpale 30 min.
Mėlyna spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius raudonojo kopūsto tirpale per naktį.
Levandų spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius burokų tirpale 30 min., tada dar 30 sekundžių pamerkite į raudonojo kopūsto tirpalą.
Pastelinė žalsva spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius ciberžolės tirpale 30 min., tada dar 5 sekundėms pamerkite į raudonojo kopūsto tirpalą.
Lašišos spalva: mirkykite iš anksto išvirtus kiaušinius ciberžolės tirpale 30 min., po to dar 30 minučių mirkykite svogūno lukštų tirpale.
*Dažikliai:
Raudonojo kopūsto: 4 stiklinės susmulkintų kopūstų
Ciberžolės: 3 šaukštai ciberžolės miltelių
Burokų: 4 stiklinės supjaustytų burokų
Svogūno lukštų: 4 stiklinės rudųjų svogūnų lukštų (iš maždaug 12 svogūnų)
Kavos: 1 litras labai stiprios juodos kavos (vandens papildomai pilti nereikia)
Šaltinis – nidosreceptai.lt