Nuo avokadų iki kokosų: virtuvę užkariauja naujos aliejaus rūšys

Sveikos gyvensenos šalininkai ir gurmanai nebesidairo vien į alyvuogių aliejų. Jų virtuves vis dažniau užkariauja anksčiau negirdėtos aliejaus rūšys.

Atsiranda vis daugiau aliejaus rūšių, tad verta žinoti, kaip juos laikyti ir kam jie tinka.<br>123rf nuotr.
Atsiranda vis daugiau aliejaus rūšių, tad verta žinoti, kaip juos laikyti ir kam jie tinka.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2015, 12:00 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:43 PM

Prekybos centrų ar specializuotų parduotuvėlių lentynos lūžta nuo įvairiausių aliejaus rūšių: nuo moliūgų sėklų iki avokadų. Visi jie skirtingai naudingi, yra skirtingo skonio. Tik kaip iš tokios gausybės naujų aliejų išsirinkti tinkamiausią?

Truputis faktų

Interneto portalas „The Telegraph“ rašo, kad tirštas, dažnai kambario temperatūroje sukietėjantis aliejus yra pats patvariausias ir gali būti naudojamas gaminant maistą aukštoje temperatūroje.

Aliejus su polinesočiosiomis rūgštimis dažnai yra ne toks stabilus ir gali apkarsti, todėl jo geriausia nekaitinti arba kaitinti tik žemoje temperatūroje ir laikyti šaldytuve.

Aliejus, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, laikomas sveiku širdžiai. Kambario temperatūroje išlieka skystas ir stabilesnis nei aliejus, kuriame daug polinesočiųjų rūgščių.

Kai kurie sveikatos specialistai mano, kad aliejų svarbu rinktis pagal dūmingumo lygį, arba kaitinimo temperatūrą, kurioje kaitinamas jis pradės skleisti dūmus ir išsiskaidys į galimai pavojingas medžiagas. Tačiau dauguma mitybos ekspertų sutinka, kad aliejus pavojingiausiu sveikatai tampa tik kaitinamas itin aukštoje temperatūroje ar naudojamas pakartotinai.

Svarbu nepamiršti ir to, kad rafinuotas aliejus praranda dalį savo skonio ir naudingųjų medžiagų, ypač jei toks jis išgaunamas naudojant aukštą temperatūrą ir/arba tirpiklius, skirtingai nuo šaltai spausto aliejaus, pvz., ypatingai tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus. Tad geriausia rinktis aliejų, ant kurio etiketės parašyta „šalto spaudimo“ arba „nerafinuotas“.

Moliūgų sėklų aliejus

Šis aliejus dabar madingas tarp sveikata besirūpinančių įžymybių, tokių kaip Gwyneth Paltrow, ir lengva suprasti, kodėl. Jame gausu nesočiųjų rūgščių, vitaminų ir mineralų.

Teigiama, kad šis aliejus padeda pagerinti ūpą, odos būklę ir palengvina menopauzės simptomus.

Jo dūmingumo lygis yra pakankamai žemas, todėl geriausia jo nekaitinti, nes pakaitintas šis aliejus susigadina. Labiausiai jis tinkamas padažams, galima juo apšlakstyti salotas arba mirkyti jame duoną.

Šis aliejus turi maloniai išskirtinį skonį ir savitą žalią spalvą. Kokybiškiausias gaminamas Austrijos žemėje Štirijoje.

Avokadų aliejus

Avokadų aliejuje, kuris spaudžiamas iš avokadų, gausu mononesočiųjų rūgščių, todėl jis sveikas širdžiai. Be to, jame gausu vitamino E.

Jis turi aukštesnį dūmingumo lygį nei alyvuogių aliejus, todėl labiau tinka maistui aukštoje temperatūroje gaminti.

Avokadų aliejaus skonis yra sviestinis ir neutralus, todėl jis neužgožia kitų patiekalo sudedamųjų dalių. Jis taip pat puikiai tinka padažams.

Šis aliejus oksiduojasi šviesoje, todėl jį geriausia laikyti tamsiame butelyje šaldytuve.

Ryžių sėlenų aliejus

Šis naujas aliejus yra gaminamas iš nevalytų rudųjų ryžių grūdų išorinių lukštų.

Jame yra palyginti mažai riebiųjų rūgščių (bet daugiau nei alyvuogių aliejuje) ir gausu antioksidanto y-orizanolio – medžiagos, kuri, kaip manoma, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Taip pat ryžių sėlenų aliejuje gausu vitamino E.

Jo dūmingumo lygis mažesnis, nei alyvuogių aliejaus, todėl jis tinkamas kepti.

Ryžių sėlenų aliejus yra švelnaus riešutų skonio.

Linų sėmenų aliejus

Linų sėmenų aliejuje gausu polinesočiųjų omega-3 riebiųjų rūgščių. Tyrimai parodė, kad jis yra labai naudingas sveikatai, pavyzdžiui, padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą, palengvina menopauzės simptomus.

Tačiau šis aliejus yra vienas iš nestabiliausių valgomų aliejų. Jis lengvai apkarsta, ir jį būtina laikyti šaldytuve. Šio aliejaus beveik negalima kaitinti.

Jis turi išskirtinį skonį ir puikiai tinka užpilams, pagardams, pašlakstyti daržovėms ar net daržovių kokteiliams.

Kanapių aliejus

Šiame aliejuje, kuris išgaunamas iš kanapių (nereiktų maišyti su marihuanos augalu), gausu baltymų, polinesočiųjų omega-3 riebiųjų rūgščių ir ląstelienos.

Jį geriau laikyti šaldytuve ir vartoti nekaitintą.

Lengvo riešutų prieskonio kanapių aliejus tinka ruošti užpilams, padažams ar gaminti daržovių kokteilius.

Kokosų aliejus

Kokosų aliejus dabar labai išpopuliarėjo, nepaisant skirtingos sveikatos specialistų nuomonės apie jį.

Šiame aliejuje gausu riebiųjų rūgščių, ypač lauro rūgšties, kuri kai kurių sveikatos ekspertų teigimu, yra sveikesnis riebalų šaltinis. Taip pat specialistai pabrėžia, kad ne visas kokosų aliejus yra vienodas ir rekomenduoja vengti rafinuoto kokosų aliejaus ar hidrinto (apdirbto vandeniliu) kokosų aliejaus.

Kambario temperatūroje šis aliejus yra kietos būsenos, todėl veganai juo mėgsta pakeisti sviestą kepimui ar užtepams.

Jis pasižymi išskirtiniu, saldžiu kokoso skoniu.

Pirmojo spaudimo kokosų aliejus yra vidutiniškai dūmingas, todėl jis netinka valgiui ruošti aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, skrudinimui.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.