Kanzaso universitete atlikti virtuvės paviršių tyrimai atskleidė, kad labiausiai mikroorganizmais užterštas daiktas virtuvėje – rankšluostis. Medžiaginiais rankšluosčiais virtuvėje dažnai naudojamasi netinkamai, ir tai didina riziką užsikrėsti įvairiomis infekcijomis, kurios plinta su maistu.
Tyrimo metu buvo filmuojamas savanorių elgesys ir įpročiai virtuvėje. Vaizdo medžiaga parodė, kad dauguma tyrimo dalyvių dažnai paliečia rankšluostį dar prieš nusiplaudami rankas. O kai nusiplovę rankas jas šluosto užterštu rankšluosčiu, mikroorganizmai gali vėl patekti ant rankų.
Anksčiau atliktas tyrimas atskleidė, kad salmonelės bakterijos, kurios aptinkamos žalioje paukštienoje, lengvai dauginasi patekusios ant medžiaginio paviršiaus.
Dar viena klaida – rankšluosčiai dažnai naudojami netinkamai – tuo pačiu rankšluosčiu valomos ir rankos, ir indai.
Jeigu negalite atsisakyti medžiaginių rankšluosčių, visuomet naudokite atskirus, dažnai juos keiskite ir skalbkite aukštoje temperatūroje.
Be to, rekomenduojama dažniau naudotis popieriniais rankšluosčiais.