Kodėl šaldytuvo durelėse nereikėtų laikyti kefyro?

Vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta apie 170 kg maisto – maždaug toks yra ir visos Europos Sąjungos vidurkis. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, tinkamai laikant maisto produktus ir atsikračius kai kurių elgesio įpročių, išmetamo maisto kiekį namų ūkiuose galima sumažinti bent kelis kartus.

Šaldytuvo durelėse esančios lentynos puikiai tinka garstyčioms, naminiams padažams ar sviestui.<br>123rf nuotr.
Šaldytuvo durelėse esančios lentynos puikiai tinka garstyčioms, naminiams padažams ar sviestui.<br>123rf nuotr.
V.Kurpienė teigia, kad kefyrui ir kitiems rauginto pieno produktams reikalinga pastovi temperatūra, o jį laikant durelėse temperatūra svyruoja.
V.Kurpienė teigia, kad kefyrui ir kitiems rauginto pieno produktams reikalinga pastovi temperatūra, o jį laikant durelėse temperatūra svyruoja.
V.Kurpienė teigia, kad kefyrui ir kitiems rauginto pieno produktams reikalinga pastovi temperatūra, o jį laikant durelėse temperatūra svyruoja.
V.Kurpienė teigia, kad kefyrui ir kitiems rauginto pieno produktams reikalinga pastovi temperatūra, o jį laikant durelėse temperatūra svyruoja.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 23, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 8:55 AM

Pasak V. Kurpienės, svarbu atsižvelgti ir į šaldytuvo, kuriame laikomas maistas, kokybę – jis turėtų būti pritaikytas įvairioms maisto grupėms ir sudaryti palankias temperatūros, drėgmės, oro cirkuliacijos sąlygas.

„Šaldytuve tinkamai laikant produktus, galima pristabdyti bakterijų dauginimąsi ir sulėtinti gedimo procesą, o produktai ir patiekalai ilgiau išliks švieži ir skanūs, – sakė V. Kurpienė. – Svarbu ir tai, kad sumažinama apsinuodijimo bei kitų negalavimų rizika. Pavyzdžiui, salmoneliozės riziką didinančius produktus, tokius, kaip kiaušiniai, rekomenduojama laikyti žemesnėje temperatūroje. Žinant šią ir kitas produktų pirkimo bei laikymo taisykles, tikėtina, kad jūsų maisto produktai rečiau atsidurs šiukšliadėžėje.“

3 patarimai, padėsiantys sumažinti išmetamo maisto kiekį

1. Keiskite įpročius. Net ir paprasčiausias kai kurių įpročių pakeitimas gali sumažinti išmetamo maisto kiekį. Mitybos specialistė pataria į parduotuvę keliauti ne tuščiu skrandžiu – alkanas žmogus perka impulsyviai, dažnai neapskaičiuodamas, ar gebės suvalgyti tokį kiekį, kurį perka.

Pasak V. Kurpienės, kaskart nuėjus į parduotuvę nenumaldomai kyla noras nusipirkti daugiau maisto, nei planuota, ypač vilioja akcijos ir nuolaidos. Apsipirkimas internetu arba įprastame prekybos centre su griežtu pirkinių sąrašu taip pat turėtų gelbėti nuo neplanuotų maisto produktų, kurių dalis galiausiai atsiduria šiukšlių dėžėje.

2. Tinkamai šaldytuve laikykite maistą. Pasak V. Kurpienės, šaldytuvo temperatūra, priklausomai nuo jo dalies, turėtų svyruoti tarp 3 laipsnių šaldytuvo apačioje ir 7 laipsnių viršutinėse jo dalyse.

Mėsą, pieną, kiaušinius bei jų produktus patariama laikyti apačioje, o žuvies gaminius – viršuje. Maždaug 7º C temperatūroje galima laikyti kiaušinius, šviežias jūros gėrybes, 5º C temperatūroje – pieno produktus, šviežią mėsą, paukštieną ar žuvį, o daržoves geriausia laikyti 0-5º C temperatūroje.

Mitybos specialistė sako, kad žmonės dažnai mėgsta kefyrą bei kitus rūgštaus pieno produktus laikyti šaldytuvo durelėse – to daryti nereikėtų, mat šiam produktui reikalinga pastovi temperatūra, o varstant dureles, ji kinta ir gali siekti net 10-15º C. Taigi produkto galiojimo laikas sutrumpėja. Šaldytuvo durelėse esančios lentynos puikiai tinka garstyčioms, naminiams padažams ar sviestui.

Dar viena, neretai pasitaikanti klaida – produktų, kuriems rekomenduojama kambario temperatūra, laikymas šaldytuve. Į šį sąrašą patenka bananai, pomidorai, apelsinai, dar neprapjauti arbūzai, česnakai ir svogūnai, aliejus bei kai kurie kiti produktai.

Taip pat, kad maistui būtų suteikiama palankiausia temperatūra, drėgmė ir jis išsilaikytų šaldytuve kuo ilgiau, būtina visus produktus išimti iš polietileno maišelių. Maišeliuose susikaupusi drėgmė kyla į viršų, kaupiasi ant maišelio sienelių ir susikondensavę lašeliai nusėda ant produktų, skatindami greitesnį gedimą. Vietoj maišelių rekomenduojama rinktis hermetinius indelius – jie ne tik leis saugiau laikyti maistą, bet ir apsaugos jį nuo pašalinių kvapų.

3. Išsirinkite funkcionalų šaldytuvą. Maisto produktų kokybei išlaikyti labai svarbu tinkamo šaldytuvo ir jo funkcijų pasirinkimas. Pavyzdžiui, daržovėms būtina palaikyti drėgmę, kad šios nesuvystų, tačiau visiškai nereikia drėgmės pieno produktams ar kiaušiniams, tad šie produktai turi būti atskirose šaldytuvo lentynose.

Daržovėms skirtame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje galima rankiniu būdu reguliuoti drėgmę, kuri išlaikys joms būdingą mikroklimatą ir maždaug 3 savaites išsaugos šviežumą bei traškumą. Šviežiai mėsai ir žuviai skirtame stalčiuje automatiniai elektroniniai davikliai palaiko 2-3 laipsniais mažesnę temperatūrą, todėl produktai švieži išlieka 2-3 kartus ilgiau.

Greitai gendantiems produktams bei jau pagamintiems patiekalams reikalingos specialios laikymo sąlygos. Šaldytuve esanti vakuumo zona, kurioje palaikomas sumažintas deguonies lygis bei artima nuliui temperatūra – tinkamiausias sprendimas tokiems produktams. Šioje zonoje esantis maistas apsaugomas nuo bakterijų dauginimosi, lėčiau genda, todėl maisto švarumas ir šviežumas išsaugomas beveik tiek pat ilgai, kiek ir šaldiklyje.

„Buities technikos gamintojai per pastaruosius metus smarkiai pažengė į priekį, – teigia „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Šiuolaikinės technologijos geba kelis kartus ilgiau išsaugoti maisto šviežumą ir nieko antgamtiško, ko reikėtų bijoti vartotojui, čia nėra. Anksčiau tiesiog nebuvo galimybių įvairiose šaldytuvo vietose palaikyti skirtingos temperatūros ar drėgmės lygio, užtikrinančio kiekvienam produktui tinkamą terpę.“

Pasak A. Pesliako, technologijos sparčiai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada apie gendantį produktą žmonės sužinos ne iš kvapo, o įspėjimo, iš šaldytuvo daviklių atkeliaujančio tiesiai į išmanųjį telefoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.