8 patarimai, kaip kepti vištieną, kad sulauktumėte tik pagyrų

Nenuostabu, kad vištienos patiekalai – vieni populiariausių ir mėgstamiausių visame pasaulyje. Vištiena yra skani, sveika, mažiau kaloringa mėsa, tinkanti tiek jaunam, tiek vyresniam. Yra daugybė būdų, kaip gardžiai iškepti vištieną ir dar daugiau patarimų, kaip tą padaryti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Skaniausia – sultinga ir aromatinga, o ne perkepusi sausa ir beskonė mėsa.<br>123rf nuotr.
Skaniausia – sultinga ir aromatinga, o ne perkepusi sausa ir beskonė mėsa.<br>123rf nuotr.
Nesvarbu, kokiu būdu kepate vištieną – orkaitėje, ant grotelių, lauko kepsninėje ar keptuvėje – neskubėkite jos iš karto pjaustyti ir valgyti.<br>123rf nuotr.
Nesvarbu, kokiu būdu kepate vištieną – orkaitėje, ant grotelių, lauko kepsninėje ar keptuvėje – neskubėkite jos iš karto pjaustyti ir valgyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-16 08:02, atnaujinta 2017-06-01 15:02

Bet kad vištiena visuomet būtų skani ir sultinga, o valgytojai aplaižytų net pirštelius, pateikiame kelis svarbiausius patarimus, kurių nevalia ignoruoti net ir patyrusiems virtuvėms meistrams.

Pirkite kokybišką vištieną.

Taip, šis patarimas bene svarbiausias norint gardžiuotis maistinga, skania, gardžiai iškepusia mėsa. Pirkdami vištienos produktus, pasidomėkite, kuriame paukštyne vištos buvo auginamos. Lietuvos paukštynai griežtai laikosi Europos Sąjungos reikalavimų ir augindami vištas nenaudoja auginimo hormonų. Todėl Lietuvoje užauginta ir parduodama vištiena yra kokybiška ir sveika.

Rinkdamiesi šviežius vištienos produktus, kliaukitės ant pakuotės nurodyta galiojimo data. Šviežios paukštienos paviršius niekada nebus glitus, pažaliavęs, o mėsa bus standi, elastinga, paspaudus pirštu atsiradusi duobutė nedelsiant išsilygins. Be to, šviežia paukštiena niekada neturi jokio specifinio kvapo.

Nepamirškite, kad net ir kokybiškiausia mėsa, laikoma netinkamai, gali greitai prarasti savo vertę. Mėsą laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, atokiau ir žemiau nuo jau pagamintų patiekalų. Fasuotus paukštienos gaminius laikykite pakuotėje. Nefasuotą suvyniokite į maistinę plėvelę arba laikykite uždaromame inde.

Vištiena šaldytuve gali būti laikoma iki trijų dienų. Šaldiklyje mėsa kokybiška išliks iki pusės metų.

Pasirinkite tinkamą vištienos kepimo metodą.

Jų yra pačių įvairiausių – kepimo orkaitėje, keptuvėje, grilyje, kepsninėje ar šašlykinėje. Metodą rinkitės priklausomai nuo mėsos minkštumo, turimų priemonių ir laiko. Bet kuriuo atveju – ilgai gamindami vištieną neužtruksite. Tai viena greičiausiai paruošiamų mėsų.

Atsispirti orkaitėje keptos vištos kvapui ir skoniui sunku. Tačiau jei manote, kad visa orkaitėje kepta višta tik savaitgalio pietų gardėsis – klystate. Nedidelę vištą orkaitėje galima iškepti per mažiau nei valandą. Tad sveiku skaniu patiekalu galite vaišinti šeimyną ir nelaukdami savaitgalio.

Liesą ir mažiausiai kalorijų turinčią vištos krūtinėlę iškepti orkaitėje taip, kad ji būtų sultinga ir be galo skani, gali būti iššūkis net ir patyrusiems virtuvės meistrams. Kai kitą kartą susiruošite orkaitėje kepti vištos krūtinėlę, nepamirškite jos uždengti kepimo popieriumi. Jis bus tarsi vištos oda, apsauganti mėsą nuo išdžiūvimo.

Pabandykite, ir rezultatu tikrai liksite sužavėti.

Jei norite, kad vištos krūtinėlė būtų minkštesnė, nepamirškite prieš kepant ją pamušti. Mėsa iškeps greičiau ir bus gardesnė.

Keptuvėje čirškinti geriausia smulkiau pjaustytus vištos gabalėlius be odos ir kaulų. Receptų galybė, tad net ir pasirinkę šį vištienos gaminimo metodą, kas kartą galite mėgautis vis kitais skaniais patiekalais. Jei norite skanauti traškius vištienos gabalėlius, nepamirškite prieš kepant juos gerai nusausinti.

Grilyje lauke kepta vištiena yra ypač skanus patiekalas. Tačiau nepamirškite, kad kepti grilyje galima ne tik lauke, bet ir namuose savo virtuvėje. Jums tik reikės mažesnės uždengiamos kepsninės.

Kepimui grilyje naudojamos anglys ar medis. Pastarasis keptai mėsai suteikia ypatingo unikalaus skonio. Vištienos gabalėlių ir daržovių vėriniai, vištos šlaunelės, sparneliai ar petukai – grilyje galima kepti beveik viską.

Jei mėsą kepate lauke, pasirinkite tinkamą būdą.

Šylant orui kuo daugiau laiko norisi praleisti lauke. Gardiems skaniems pietums išsikepkite vištienos lauke ant grotelių, kepsninėje ar ant iešmo.

Kepant mėsą ant grotelių, nuo jų į mėsą skverbiasi karštis. Be to, po grotelėmis tolygiau pasiskirsto oras. Nors tuo metu kepama tik viena mėsos pusė, aplink ją cirkuliuoja šiltas oras. Todėl kepti didesnį mėsos gabalą ant grotelių ir geriau, ir patogiau. Tačiau tegul jis nebūna storas.

Kuo plonesnis ant atviros ugnies kepamos mėsos gabalėlis, tuo lengviau tinkamai iškepti ir nesudeginti mėsos. Mėsą kepti galima ir ant specialios karštos plokštumos ar ant vientiso, banguoto grilio paviršiaus. Taip kepanti vištiena išlaikys daugiau drėgmės ir bus sultinga. Tačiau kepdami mėsą šiuo būdu būkite atidūs. Stebėkite kepimo procesą ir neleiskite vištienai susvilti ar net sudegti.

Kepdami vištienos gabalėlius, suvertus ant iešmų, rizikuojate juos valgyti sausus, nes sultys laisvai nuvarva nuo mėsos. Be to, mėsai nesiliečiant su įkaitusiu paviršiumi, mėsos viršus apkepa nuo žarijų.

Kepdami vištieną, kaip ir bet kurią kitą mėsą grilyje ar kepsninėje, būtinai prisiminkite keletą taisyklių.

Mėsos negalima kepti šaltos, ką tik išimtos iš šaldytuvo. Leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros. Kuo šiltesnė mėsa, tuo lengviau ugnis kaitins tik ne tik mėsos paviršių, bet ir vidų.

Jei norite, kad kepta mėsa būtų traški ir skani, įkaitinkite grilį, kepsninę ar šašlykinę iki maksimumo.

Vartydami mėsą jos nespauskite. Taip išspausite visas gardžias mėsos sultis – iškepta ji bus sausa ir neskani.

Prieš pradėdami kepti mėsą marinatą būtinai nuvalykite, nes šlapia mėsa neapskrus. Tam galite naudoti ir popierinį rankšluostį.

Nustatykite teisingą temperatūrą.

Kažkas yra pajuokavęs, kad yra tik du būdai paruošti mėsą – karštai ir greitai arba žemoje temperatūroje ir lėtai. Pasirinkus bet kurį kitą būdą gali tekti kramsnoti kietą mėsą. Šis principas galioja nesvarbu, kaip ją ruošiate – ar troškintumėte, ar keptumėte orkaitėje, ar kepsninėje ir grilyje, ar ant paprasčiausios keptuvės.

Bet kuri mėsa – vištiena, jautiena, kiauliena – yra sudaryta iš sultingų raumenų juos jungiančių skaidulų. Pastarosios yra sudarytos iš baltymo kolageno. Tai kieta medžiaga, kuri pradeda lėtai skaidytis maždaug 50 C temperatūroje.

Vos karščiau – pradeda skaidytis ir raumeninės ląstelės, išbėga sultys ir mėsa tampa kieta. Jei norite to išvengti, turite mėsą iš orkaitės traukti prieš pat suyrant raumeninėms ląstelėms arba palikti mėsą orkaitėje ilgam – kol ji vėl taps minkštutėlė. Išsiskaidžius kolagenui mėsa tampa sultinga, tąsi, minkštos tekstūros – tokia ji dažniausiai būna ilgai virtuose troškiniuose.

Vištos krūtinėlė, kaip ir geras jautienos kepsnys, turi daugiau kietųjų jungiančiųjų skaidulų. Todėl ją galime iškepti labai greitai. Sultingos raumeninės ląstelės liks nesuardytos ir išlaikys savo drėgmę. Rezultatas – sultingi mėsos kąsneliai.

Neperkepkite.

Visi sutiks, kad skaniausia – sultinga ir aromatinga, o ne perkepusi sausa ir beskonė mėsa. Pastaroji didelio malonumo liežuviui ir skrandžiui nesuteikia. Todėl laiku iš orkaitės ar grilio traukite savo kepamą mėsą.

Patyręs šefas vien paspaudęs mėsą žinos, ar ji iškepusi. Kuo mėsa kietesnė, tuo ji labiau iškepusi. Pabandykite ir jūs. Rodomąjį pirštą prispauskite prie nykščio. Štai tokį pojūtį sukels paliesta neiškepta, pusžalė mėsa. Palieskite nykštį ir mažąjį pirštelį – štai kaip turi jaustis gerai iškepusi mėsa.

Be abejo, norint iki galo pagal šį metodą pasakyti ar mėsa paruošta, ar ne, užtruks daug laiko ir praktikos. Kur kas paprasčiau ir greičiau bus jei naudosite specialų mėsos termometrą. Taip kiekvieną kartą žinosite, kad mėsa iškepusi tinkamai. Patarimas – beskite termometrą į storiausią mėsos dalį.

Gerai iškepusios sultingos vištienos vidinė temperatūra turėtų būti – 74 laipsniai. Iš iškepusios vištienos nebėga, o mėsa nebebūna rausvos spalvos.

Įvairovei rinkitės skirtingus marinatus.

Kiekvieną kartą kepdami mėsą rinkitės skirtingus marinatus – taip galėsite gardžiuotis vis kitokio skonio gardžiais valgiais. Marinatai padeda suminkštinti mėsą, todėl kurį laiką pasimarinavusi mėsa bus visada sultingesnė ir kvapnesnė. Be to, marinuota mėsa iškepa greičiau.

Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde. Labai svarbu, kad marinatas apsemtų mėsą. Nenaudokite to paties marinato antrą kartą – skonis bus daug prastesnis. Vištiena labai įsisavina marinato ar prieskoninių žolelių skonius, todėl jums nereikės laukti per naktį, kol mėsa persigers gardžiais aromatais.

Tačiau jei laiko marinavimui neturite, rinkitės jau paruoštus marinuotus vištienos pusgaminius. Jei labai skubate ar stinga idėjų – pirkite jau paruoštus, marinuotus mėsos pusgaminius. Kokybiškų ir skanių mūsų parduotuvių lentynose dabar yra daug. Bus ir greita, ir skanu, o valgytojų pagyros taip pat garantuotos.

Leiskite mėsai „pailsėti“.

Nesvarbu, kokiu būdu kepate vištieną – orkaitėje, ant grotelių, lauko kepsninėje ar keptuvėje – neskubėkite jos iš karto pjaustyti ir valgyti. Leiskite mėsai pastovėti bent dešimt minučių. Per tą laiką mėsos sultys, kepimo metu susikoncentravusios ties mėsos viduriu, vėl pasiskirstys po visą plotą. Patikėkite, kantrybė atsipirks su kaupu. Palaukę keletą minučių galėsite mėgautis kur kas sultingesne ir skanesne mėsa.

Neišmeskite likučių.

Ar žinojote, kad ir iškeptą vištieną galite užšaldyti? Tačiau prieš tai darydami, suplėšykite vištieną smulkesniais gabalėliais. Tokią mėsą bus lengviau atšaldyti ir ji puikiai tiks pagardinti jūsų salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.