Dieviškai skanūs ir sveiki blynai neprivers graužtis dėl talijos

Kokie jūsų svajonių pusryčiai? Mano – labai gardūs, purūs, kvepiantys ir tirpstantys burnoje. Taip, savaitgalis – idealus metas palepinti save ir savo artimuosius dieviško skonio blyneliais su braškėmis ar mėtiniu jogurto padažu.

Speltų miltų blynai – ir skanūs, ir lengvai įsisavinami.<br>123rf nuotr.
Speltų miltų blynai – ir skanūs, ir lengvai įsisavinami.<br>123rf nuotr.
Speltų miltų blynai – ir skanūs, ir lengvai įsisavinami.<br>123rf nuotr.
Speltų miltų blynai – ir skanūs, ir lengvai įsisavinami.<br>123rf nuotr.
Speltų miltai tiks ir lietiniams – įdarykite juos mėgstamu įdaru.<br>123rf nuotr.
Speltų miltai tiks ir lietiniams – įdarykite juos mėgstamu įdaru.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 9:26 AM, atnaujinta May 31, 2017, 9:11 PM

Sakote, gerai, jei nereikia skaičiuoti kalorijų ir graužtis dėl po tokių gardžių pusryčių dėl priaugtų kilogramų? Kalorijas skaičiuoju. Kilogramus – taip pat. Bet jau kurį laiką naudoju keletą gudrybių, kurios man leidžia mėgautis dieviškai skaniais miltiniais patiekalais nesukant galvos dėl papilnėjusios talijos.

Jokios didelės paslapties nėra, tad ir jūs galite mėgautis gardžiais, sveikais ir kūno linijoms nekenkiančiais blyneliais. Ko reikia? Visai nedaug. Pirmiausia – pasirinkti tinkamus miltus. Tad kai kitą kartą parduotuvėje savo kepiniams dairysitės aukščiausios kokybės miltų, nepabijokite pasirinkti sumaltų iš speltų grūdų.

Iš genetiškai sveikų, aplinkos taršai atsparių speltų grūdų sumalti miltai pasižymi ypatingomis sveikatinančiomios savybėmis. Net ir smulkiai sumaltuose speltų miltuose išlieka maistinės medžiagos ir vitaminai, kurių mums reikia, jei norime būti sveiki, energingi ir gražūs.

Speltų miltai gerai tirpsta, todėl organizmas juos lengvai įsisavina. Sakoma, kad būtent dėl šios priežasties kepiniai iš šių miltų ne tukina, o netgi gali padėti sureguliuoti svorį.

Jei esate alergiški glitimui, suteikite galimybę speltų miltams. Speltų grūdų glitimo struktūra kitokia nei kitų kviečių. Netgi moksliniais tyrimais įrodyta, kad daliai žmonių, alergiškų kviečių baltymui, speltų grūdų baltymai alerginės reakcijos nesukelia. Tačiau nepamirškite, kad speltų kviečių miltai – tai alergenas.

Dar vienas šių miltų ypatumas – originalus pikantiškas, šiek tiek salstelėjęs riešutų skonis ir kvapas. Iš šių miltų iškepta duona, pyragai, picos, bandelės sužavi visus.

Bet grįškime prie gardžiųjų kvapniųjų blynų. Pastaruoju metu mano virtuvėje dažniausiai kvepia sveikuoliški speltos miltų blyneliai su pasukomis. Šiems blynams tinka ir viso grūdo speltos miltai, ir šviesūs.

2 žmonėms reikės:

1 šaukšto sviesto;

2 šaukštų klevų sirupo ar medaus;

1 puodelio speltų miltų; 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių;

1/4 šaukštelio sodos;

1/4 šaukštelio druskos;

1 didelio kiaušinio;

1 puodelio pasukų (galite naudoti ir kefyrą).

Sumaišykite sviestą, klevų sirupą mažame puode ir pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Leiskite šiek tiek atvėsti. Tuomet dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Kitame inde suplakite kiaušinį, pasukas ir atvėsusį sviestą. Šį mišinį pilkite į sausų ingredientų indą ir viską gerai išmaišykite.

Leiskite bent kelias minutes tešlai subręsti. O tuomet kepkite įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros ugnies. Leiskite blynams pakepti porą minučių, o tuomet apverskite ir vėl pakepkite kelias minutes.

Patiekite su šviežiomis braškėmis ar mėtomis pagardintu natūraliu jogurtu.

Jei skubate, palengvinkite savo gyvenimą su jau paruoštais speltų miltų mišiniais. Jų parduotuvėse galima įsigyti net ne vienos rūšies. Mano mėgstamiausias – miltų mišinys blynams su kviečių gemalais. Jie – tikra natūralių vitaminų ir organizmui naudingų baltymų bomba.

Po žiemos nuvargusią odą kviečių gemalai veikia kaip geriausias brangiausias kremas. Be to, dėl juose esančių medžiagų kviečių gemalus rekomenduojama valgyti norint turėti sveiką širdį, sumažinti cholesterolio kiekį ir sustiprinti imunitetą.

Jei labiau nei mielinius blynus mėgstate lietinius, siūlau išbandyti „SPELTA“ miltų mišinį su viso grūdo speltų kvietiniais miltais. Tešlą paruošti labai paprasta. O įdarus galite rinktis pagal sezoną ir nuotaiką.

Vaikai visada džiaugsis gardžiais blyneliais su saldžių vaisių ar uogų įdarais.

Antrąją pusę palepinkite blyneliais su sezoninių daržovių, grybų, liesos varškės, mėsos ar sūrio įdarais. Kad blyneliai būtų dar sveikesni ir naudingesni, tešlą galite pagardinti grūdų sėlenomis, kviečių gemalais, kapotomis žolelėmis ar kitais prieskoniais.

Man labai patinka, kad šiuose miltų mišiniuose nėra pridėtinio cukraus, druskos ar kitų dirbtinių priedų. Tikrai labai greita, sveika ir skanu.

Išsikepti blynus iš šių jau paruošto miltų mišinių taip lengva, kaip suskaičiuoti du kart du. Jums tereikės pakelio turinį suberti į indą, maišant įpilti vandens ir druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui tešlą parauginimui. O tuomet jau liks tik kepti gardžius, kvepiančius mielinius blynus.

Nebijokite eksperimentuoti. Pavyzdžiui, į subrendusią mielinę tešlą įberkite šviežių uogų, šviežių ar džiovintų vaisių, daržovių gabaliukų, ar smulkintų daržo žalumynų – jūsų namiškiai kas kartą džiaugsis vis kitokio skonio blynais!

Patarimas – blynus kepkite naudodami kuo kokybiškesnį aliejų. Tam geriausiai tiks kepimui skirtas alyvuogių aliejus, nerafinuotas kokosų ar palmių aliejus. Geras pasirinkimas ir rapsų, saulėgrąžų aliejai. Niekada aliejaus nekaitinkite pakartotinai! Be to, naudokite aliejaus teptukus – tokiu būdu kepimui sunaudosite mažiau aliejaus, o blynai bus mažiau kaloringi.

Blynų pagardams rinkitės natūralius padažus – šviežias trintas uogas, vaisius, medų, agavų ar klevų sirupus, natūralų jogurtą. Natūralūs ir nerafinuoti padažai kur kas sveikesni ir tikrai ne tokie pavojingi jūsų dailiomis kūno linijoms.

Štai keletas gardžių ir sveikų lietinių blynelių įdarų receptų Avietinis

Lietinio paviršių aptepkite šviežiai trintomis avietėmis. Lietinį nuo vieno krašto susukite ir patiekite su šviežiomis avietėmis bei mėlynėmis.

Varškės ir vaisių

Pusę lietinio paviršiaus apibarstykite liesos varškės bei smulkintų šviežių vaisių ar uogų gabaliukais. Lietinio pusę be įdaro užlenkite perpus, tuomet perlenkite dar kartą perpus. Paruoštus blynelius patiekite su natūralaus jogurto ir trintų uogų, jei norite saldžiau, agavų ar klevų sirupo padažu.

Šviežių daržovių

Lietinio paviršių patepkite sūriu, naminiu majonezu ar pesto padažu. Pusę blynelio paviršiaus apdėliokite gražgarstės lapeliais, smulkintais vyšniniai pomidorais ir alyvuogėmis ir dukart perlenkite pusiau. Tokius blynelius galite gardinti įvairiausiomis daržovėmis.

Keptų daržovių

Pakepinkite gabaliukais susmulkintą moliūgą su trupučiu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais. Įdarykite lietinius skrudintais moliūgais ar kitomis daržovėmis. Patiekite vienus arba su naminiu majonezu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje