Kaip suruošti šaunią gimtadienio šventę gamtoje?

Paprasčiau nebūna – ko reikia įsimintinai gimtadienio šventei gamtoje

Gimtadienio šventei puikiai tiks ir ant grotelių kepta žuvis. Nuotraukoje – marinuota dorada.
Gimtadienio šventei puikiai tiks ir ant grotelių kepta žuvis. Nuotraukoje – marinuota dorada.
Vasaros šventei puikiai tiks desertai su braškėmis.
Vasaros šventei puikiai tiks desertai su braškėmis.
Mėsainis su jautienos maltiniu.
Mėsainis su jautienos maltiniu.
Marinuota karpių filė, lašišų iešmeliai ir krevetės.
Marinuota karpių filė, lašišų iešmeliai ir krevetės.
Kokia šventė lauke be šašlykų?
Kokia šventė lauke be šašlykų?
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 20, 2016, 10:00 AM, atnaujinta May 24, 2017, 11:36 PM

Joks vakarėlis neprilygs tam, kurį surengsite gamtoje. Ant grotelių kepamo maisto skleidžiamas kvapas, skonis, pats kepimo procesas, gera kompanija – dėl visų šių dalykų gamtoje rengiami vakarėliai yra taip laukiami ir mėgstami. Geresnio meto nei dabar – atšilus orams – tokiam draugų ir artimųjų susibūrimui nerasite.

Tad nesvarbu kur – prie laužo, terasoje ar balkone, miesto parke ar pievoje prie miško – išnaudokite atšilusius orus ir tegul jūsų gimtadienio šventė būna tikrai ypatinga! Juk ne šiaip sau sakoma, kad gamtoje maistas tampa stebuklingas. Taip jau yra, kad prie kepsninės užsimezgę pokalbiai nuoširdesni, o nuotaika jau savaime būna ypatinga.

Tam, kad gimtadienio vaišės lauke būtų tokios gardžios, kad visi svečiai aplaižytų pirštelius, prisiminkite:

Kepdami ant grotelių rinkitės kokybiškus ir šviežius mėsos gaminius. Tokios mėsos nereikės ilgai marinuoti. Prisiminkite, kad marinatai neturėtų užgožti mėsos skonio.

Jei neturite laiko ilgai sukiotis virtuvėje marinuojant mėsą, galite rinktis kulinarijos profesionalų kepti jau paruoštus gaminius. Pačių įvairiausių galima rasti prekybos tinklo „Iki“ lentynose. Pavyzdžiui, marinuotų vištienos šašlykų, jautienos šašlykų gurmanams, mėsainiams tinkamų jau paruoštų kepti maltinukų, marinuotų doradų ar upėtakių žolelių marinate, antienos krūtinėlės kario ir obuolių marinate ir daugelį kitų. Paprasta, patogu ir labai skanu.

Neperkepkite mėsos, o ją iškepę, neskubėkite valgyti. Leiskite mėsai „pabūti“. Pastovėjusi bent dešimt minučių mėsa bus sultingesnė ir skanesnė.

Prie keptos mėsos ar žuvies ant grotelių išsikepkite ir daržovių. Itin skanu ant grotelių kepti smidrai. Taip pat cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai. Kepti ant grotelių tinka net ir burokėlius.

Kas sakė, kad gimtadienio desertui tinka tik tortas? Kuo puikiausiai tiks ir kepsninėje kepti vaisiai – ananasai, persikai, nektarinai. Ant sviestu pateptos aliuminio folijos galite kepti kriaušių, obuolių skilteles, pusiau perpjautas slyvas. Keptus vaisius galite patiekti su ledais ar plakta grietinėle.

Prisiminkite – geriau daugiau nei mažiau, kai skaičiuosite, kiek maisto iškepti. Kitą dieną ant grotelių keptas maistas ne ką mažiau skanus. Norėdami jį pašildyti, apšlakstykite vandeniu ar barbekiu padažu, suvyniokite į foliją ir pašildykite orkaitėje 5 minutes. Šalti mėsos, pavyzdžiui, vištienos, gabaliukai puikiai tiks salotoms.

Ne ką mažiau svarbi ir vakarėlio vieta. Balkonas, terasa, namo kiemas, stovyklavietė prie ežero ar kaimo sodyba – pasirinkite tai, kas jums atrodo tinkamiausia. Papuoškite savo gimtadienio erdvę balionais, plakatais. Jei planuojate, kad šventė užsitęs iki sutemų, pasirūpinkite apšvietimu. Tam puikiai tiks įvairūs žibintai, žvakės, fakelai.

Vakarėliyje lauke niekas nesitiki iš jūsų krištolinių indų. Galite rasti tikrai žaismingų ir šventinių popierinių. Kas nori galvoti apie krūvas plaunamų indų, kai lauke šviečia saulė ir yra puiki proga švęsti? Popieriniai indai ir plastikiniai įrankiai linkę greičiau pasimesti, tad turėkite jų daugiau, nei planuojate sulaukti svečių.

Net ir paprasčiausi gėrimų – vandens, limonado ar sulčių – buteliai atrodys šventiškai, jei juos papuošite spalvingomis servetėlėmis ar kaspinais.

Tam, kad salotų ir kitų užkandžių nepultų vabzdžiai, sudėkite juos į nedidelius uždengiamus stiklainiukus. Atrodys tikrai gražiau ir elegantiškiau nei plastikinėse dėžutėse. Kiekvienam svečiui galite paruošti po atskirą tokį nedidelį stiklainiuką. Labai patogu.

Jei šventė vyksta dienos metu kepinant saulutei, pasirūpinkite, apsauginiu kremu nuo saulės. Paraginkite savo svečius juo pasinaudoti. Taip pat vertėtų pasirūpinti ir purškikliais nuo uodų bei kitų mašalų.

Keli gardūs ir paprasti receptai šventiniam vakarėliui lauke:

Mėtomis ir sezamu kvepiantys traškūs vištienos vėrinukai

Jums reikės (6 porcijoms):

600 g viščiukų broilerių filė

120 ml natūralaus jogurto

10 arbatinių šaukštelių sezamų sėklų

2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus

2 citrinų

2 mėtos šakelių

Paruošimas:

Paruoškite marinatą: mėtos lapelius susmulkinkite peiliu ir suberkite į jogurtą. Įspauskite šviežių citrinų sulčių ir viską gerai išmaišykite.

Vištienos filė supjaustykite vienodo dydžio juostelėmis. Vieną pusę patepkite marinatu ir palikite 5–7 min.

Kitą vištienos juostelės pusę pabarstykite sezamų sėklomis ir susukite suktinukus taip, kad jogurto marinatas būtų viduje.

Susuktus vištienos kąsnelius suverkite ant vandenyje pamirkytų medinių iešmelių. Kepkite lauko kepsninėje, kol dailiai apskrus.

Gardaus dūmo kvapo lydekos filė

Jums reikės (6 porcijoms):

1,2 kg jūros lydekų filė

6 svogūnų

3 česnako skiltelių

30 g bazilikų lapelių

3 baklažanų

12 vyšninių pomidorų

3 citrinų

druskos

pipirų

Paruošimas:

Susmulkinkite česnako skilteles, žiedais supjaustykite svogūnus.

Lydekų filė gabalėlius sudėkite ant folijos lakšto, ant viršaus suberkite svogūnus, česnaką ir bazilikų lapelius. Paskaninkite žiupsneliu druskos ir pipirų.

Gerai užsukite foliją ir dėkite ant grotelių. Kepkite maždaug 20 minučių.

Ant grotelių išdėliokite stambiai supjaustytą baklažaną ir vyšninių pomidorų kekes.

Iškepusią žuvį išvyniokite iš folijos ir dar kelias minutes palikite ant grotelių, kad apskrustų.

Patiekite su keptomis daržovėmis ir šlakeliu šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Daugiau gardžių receptų gimtadienio šventei gamtoje rasite: https://www.iki.lt/maisto-kultura/receptai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?