Kaip išsaugoti krapus žiemai: trys metodai ir vienas receptas

Krapai želia visu smarkumu. Ši nuostabiai kvepianti žolelė labai pagardina įvairius patiekalus. Tad kaip juos išsaugoti žiemai, kad galėtume prisiminti vasaros kvapą?

Vis daugiau šeimininkų krapus šaldo ledo kubelių formelėse.<br>123rf nuotr.
Vis daugiau šeimininkų krapus šaldo ledo kubelių formelėse.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Krapų padažas.<br>123rf nuotr.
Krapų padažas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 12:13 PM, atnaujinta Jun 11, 2018, 6:06 PM

Yra įvairių būdų, kaip paruošti krapų atsargas, ir vieni populiariausių – džiovinimas, konservavimas su druska ir šaldymas.

Pateiksime ne tik rekomendacijas, kaip geriau paruošti krapus žiemai, bet ir vieną naują receptą, kurio veikiausiai dar nesate bandę.

Kaip tinkamai džiovinti krapus

Džiovinti krapus galima keliais būdais.

1. Šviežias žoleles gerai nuplaukite ir nudžiovinkite. Smulkiai supjaustykite, dėkite ant popieriaus ir palikite sausoje vėdinamoje vietoje. Po poros-trijų dienų krapus galėsite sudėti į sausą indelį.

2. Suriškite žoleles nedidelėmis puokštelėmis ir pakabinkite gerai vėdinamoje vietoje. Po kelių dienų suvyniokite puokšteles į audinio gabalėlius ir padėkite į tamsią sausą vietą.

3. Paspartinkite džiovinimo procesą – smulkiai supjaustykite žoleles, sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi ir dėkite į orkaitę. Kontroliuokite procesą, kad neperdžiovintumėte.

Džiovintus krapus galite laikyti daugiau nei metus. Džiovintų žolelių aromatas nebus toks stiprus, kaip šviežių. Labiausiai jos tinka mėsos patiekalams, sriubai skaninti. Salotoms tokie krapai netiks.

Krapų konservavimas su druska

Druska turbūt geriausiai išsaugo krapų spalvą ir kvapą. Stiklainyje laikomi tokie krapai tiks įvairiems patiekalams, bulvėms gardinti. Tik reikia atminti, kad taip paruoštuose krapuose bus druskos, tad atitinkamai jos reikia mažiau dėti į patiekalą.

Kaip paruošti krapus?

1. Nuskabykite plonas šakeles nuo stiebų, nuplaukite ir apdžiovinkite.

2. Smulkiai supjaustykite.

3. Dėkite į stiklainį sluoksniais su druska, gerai suspauskite kiekvieną sluoksnį.

4. Uždenkite stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Taip paruoštus krapus reikia sunaudoti per metus.

Kaip šaldyti krapus?

Užšaldyti krapai 6-8 mėnesius išsaugo skonį ir aromatą. Yra keletas būdų, kaip juos užšaldyti.

Užšaldyti puoštelėmis

Krapus nuplaukite, puokštelėmis dėkite ant maistinės plėvelės ar folijos ir kiekvieną susukite. Laikykite šaldiklyje.

Folijoje užšaldyti smulkiai pjaustyti krapai

Žalumynus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Smulkiai supjaustykite. Iš folijos pasiruoškite nedidelius vokelius. Į kiekvieną dėkite 2-3 arbatinius šaukštelius krapų, užlankstykite foliją ir užšaldykite.

Užšaldyti ledo kubeliuose

Krapus nuplaukite, išdžiovinkite, smulkiai supjaustykite. Dėkite į ledo formeles, kad krapai užimtų maždaug 2/3 indelio, užpilkite vandens. Dėkite į šaldiklį. Kai sušals, kubelius sudėkite į plastikinį maišelį ar indelį ir laikykite šaldiklyje. 

Aromatingas krapų padažas 

Švelnus ir ypatingai aromatingas padažas, kurį pagaminsite per keletą minučių, o šaldytuve jis galės stovėti keletą mėnesių. Šis padažas labai tiks žuviai, paukštienai, varškės patiekalams ar bulvėms paskaninti.

Šiuo receptu pasidalino sovkusom.ru 

Reikės: 

poros saujų krapų; 

vienos citrinos išspaustų sulčių;

pusės arbatinio šaukštelio citrinos žievelės; 

100 ml aliejaus; 

trintos česnako skiltelės; 

druskos. 

Visus ingredientus dėkite į trintuvą ir, pamažu pildami aliejų, gerai sutrinkite. Aliejaus kiekiu reguliuokite padažo tirštumą. 

Pagamintą tyrę dėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.