Viena taisyklė – ir cukinijų patiekalai visada bus itin gardūs

Vis daugiau šalies gyventojų atranda cukinijas ne tik dėl jų skonio, bet ir naudos organizmui. O panaudoti šias daržoves maistui galima labai įvairiai – cukinijas galima valgyti žalias ir apdorotas, o ir tinka šios daržovės bene visiems patiekalams.

Cukinijų lazanija.<br>123rf nuotr.
Cukinijų lazanija.<br>123rf nuotr.
Cukinijų traškučiai.<br>123rf nuotr.
Cukinijų traškučiai.<br>123rf nuotr.
Šokoladinė duona su cukinija.<br>123rf nuotr.
Šokoladinė duona su cukinija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 6:31 PM, atnaujinta May 17, 2017, 4:12 AM

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo pabandyti tris netradicinius cukinijų paruošimo būdus, tarp kurių – net ir saldi duona.

Sveikas užkandis – cukinijų traškučiai su druska ir žolelėmis

Šiuo metu vis labiau populiarėja daržovių traškučiai. Cukinijų traškučiai pasižymi lengvu ir švelniu skoniu, o ir pagardinti juos galima įvairiausiais, jūsų mėgstamais prieskoniais.

„Geltonas ir žalias cukinijas supjaustykite arba sutarkuokite plonais griežinėliais ir iš abiejų pusių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Taip nusausintos cukinijos lengviau ir greičiau iškeps.

Skardoje išklokite du kepimo popieriaus lakštus ir nepalikdami tarpelių sudėkite cukinijos griežinėlius.

Nedideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, druską ir mėgstamas žoleles – šluotele aptepkite cukinijas ir porai valandų pašaukite į 100 laipsnių C temperatūros orkaitę. Prieš patiekdami gerai atvėsinkite“, – patarė A.Rasmussen.

Netradicinė lazanija iš cukinijų

Lazanija iš cukinijų – skrandžiui lengvesnis įprastos lazanijos variantas.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė siūlo pakeisti makaronų lakštus į cukinijos riekeles, taip vis dar išlaikant apkepo formą.

„Cukiniją supjaustykite išilgai, vieno centimetro storio riekelėmis. Iš abiejų pusių cukinijas šluotele aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska, juodaisiais pipirais ir česnakų pudra.

Paruoštas cukinijas apkepkite iš abiejų pusių, kol parusvės. Iškeptas daržoves būtinai nusausinkite“, – pasakojo maisto ekspertė.

Anot kulinarės, kepant cukinijas, verta nepamiršti vienos pagrindinių taisyklių – iškeptas cukinijas būtina nusausinti. Prisigėrusi riebalų, cukinija visiškai pakeis savo skonį ir nebus tinkama jokiam patiekalui.

„Jautienos faršą sumaišykite su smulkiai pjaustytu česnaku, druska ir juodaisiais pipirais – nuolat maišydami kepkite 5-7 minutes.

Rikotos ir mocarelos sūrius sutarkuokite ir sumaišykite su dviem nedideliais kiaušiniais, šviežiu baziliku bei druska ir pipirais. Skardą ištepkite sviestu ir susluoksniuokite – keptos cukinijos, sūrio padažas, mėsos padažas.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių C temperatūros ir kepkite neuždengtą patiekalą apie 30 minučių“, – pasakoja kulinarė.

Trijų žingsnių receptas: šokoladinė duona su cukinijom

Cukinijas galima panaudoti ir saldžių patiekalų gamyboje. Cukinijos gali pakeisti tiek obuolius, tiek morkas, o kaip pasakoja kulinarė – jos puikiai dera su šokoladu.

„Dubenyje sumaišykite 110 gr rudojo cukraus, du šaukštus kokosų aliejaus, du didelius kiaušinius, 220 gr obuolių uogienės, pusę arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto – viską gerai išplakite.

Į plakinį įmaišykite 300 gr tarkuotos cukinijos, 150 gr tarkuoto šokolado, 260 gr miltų, 2 arbatinius šaukštelius nesaldintos kakavos, pusantro šaukštelio kepimo miltelių ir cinamono bei žiupsnelį druskos.

Gautą mišinį supilkite į kokosų aliejumi išteptą skardą ir kepite 180 C temperatūroje apie valandą. Prieš patiekiant, iškeptą duoną visiškai atvėsinkite“, – sako kulinarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?