Ką būtina žinoti, jeigu šventėms ruošiate prancūziškus desertus

Naujuosius svarbu pasitikti sočiai ir įsimintinai. Nebūtina šią šventę paminėti trankiai, didžiuliame draugų būryje, kartais daug jaukesne gali pasirodyti vakarienė su artimiausiu žmogumi, šeima. Kokį vakaro scenarijų pasirinktumėme, stalas tiesiog privalo džiuginti.

Kanelės.<br>123rf nuotr.
Kanelės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-30 15:06, atnaujinta 2018-02-09 20:08

Viena iš idėjų jūsų Naujųjų metų stalui – suteikti romantiškos dvasios ir pasimėgauti prancūziškais patiekalais, o ypač desertais. Pateikiame kelis populiariausius šios šalies šventinius desertus ir aprašymus – tikrai susigundysite išbandyti bent vieną iš jų.

Tuo tarpu buities prekių parduotuvės „Gerduva“ atstovai dalijasi slaptais patarimais, ką svarbu žinoti, norint, kad šie desertai puikiai pavyktų iš pirmo karto.

1. Kanelės

Paprastos išvaizdos, tačiau ypatingo skonio Prancūziški desertai. Vienas iš tokių – viso pasaulio gurmanų pamėgtos kanelės. Manoma, kad šis fantastiško skonio desertas pradėtas gaminti Prancūzijos vienuolių dar XVIII amžiuje.

Iš ko gaminamos kanelės?

Kanelių receptas nėra labai sunkus, joms reikalingi vos keli ingredientai: pienas, sviestas, miltai, kiaušiniai, cukrus, druska, vanilė. Slaptas ginklas, suteikiantis kanelėms neprilygstamą skonį – šlakelis romo. Daug sudėtingesnis yra gaminimo procesas, jis trunka gana ilgai ir reikalauja didžiulio atidumo bei kantrybės.

Ką svarbu žinoti?

Jeigu nuspręsite Naujųjų metų naktį pasivaišinti šiais minkštais rojaus pyragėliais, patariama tešlą paruošti likus 24–48 val. iki kepimo.

2. Krembriulė (crème brûlée)

Ko gero, šio skanėsto pristatinėti neverta – vos išgirdus jo pavadinimą, prieš akis iškyla gelsvos spalvos pudingas su tobulai apskrudusia plutele, o ore tvyro vanilės ir karamelės kvapas.

Iš ko gaminamas krembriulė?

Kiaušinių tryniai, rudasis cukrus, vanilė ir grietinėlė – pagrindiniai ingredientai, reikalingi šiam desertui. Prancūziškojo crème brûlée receptas labai paprastas, todėl jį pabandyti verta kiekvienai namų šeimininkei. Vienintelis aspektas – jis reikalauja laiko, nes pagaminta pudingo masė turi stingti šaldytuve apie 3–4 val.

Ką svarbu žinoti?

Krembriulė desertas ypatingas ne tik savo skoniu, bet ir karamelizuota plutele, kurios traškumas – šefo profesionalumo įrodymas. Šią plutelę galite išgauti specialiu degikliu apdeginę ploną rudojo cukraus sluoksnį. Jeigu degiklio neturite, jums padės šis slaptas triukas: pabarstykite sustingusį desertą cukrumi, įjunkite orkaitėje „grill“ funkciją ir pakaitinkite kelias minutes, kol cukrus išsilydys ir ims karamelizuotis.

3. Plikyti pyragaičiai su grietinėle ir šokoladu (Chocolate Profiteroles)

Tai vienas lengviausių prancūziškų desertų, skoniu nenusileidžiantis sudėtingiems kepiniams. Šiuos pyragaičius ypač vertina plikytos tešlos mėgėjai. Minkšti pyragaičiai, purus grietinėlės įdaras ir kokybiško šokolado užpilas – šis desertas gali paversti jūsų Naujųjų metų šventę tikru stebuklu.

Iš ko gaminami plikyti pyragaičiai?

Tiek tešlos, tiek įdaro paruošimas labai paprastas, o ir reikalingus ingredientus daugelis turime namuose. Šiems pyragaičiams reikia tik sviesto, vandens, miltų, kiaušinių, grietinėlės ir šokolado.

Tešlos ir įdaro paruošimas trunka vos 15 min., o kepti pyragėlius reikia ne ilgiau nei 25 minutes. Todėl tai puikus pasirinkimas, jei neturite daug laiko, tačiau labai norite pradžiuginti save ir artimuosius prancūzišku desertu.

Ką svarbu žinoti?

Labai svarbu pasirinkti kokybišką juodą šokoladą užpilui – jis sustiprins skonį. Taip pat „Gerduva“ specialistai dalijasi slaptu patarimu – prieš kepant apšlakstykite kepimo formą vandeniu. Taip orkaitėje susidarys garai ir pyragėliai labiau iškils.

4. Šokoladinis suflė

Saldus ir purus šokoladinis desertas – puikus pasirinkimas norintiems šilto, ką tik iš orkaitės ištraukto deserto. O jei dar Kalėdų proga gavote pasiflorų ar kitos rūgščios uogienės, tai bus puiki proga ja pagardinti šį pyragėlį.

Iš ko gaminamas šokoladinis suflė?

Desertui gaminti reikės sviesto, kokybiško juodojo šokolado, pieno, kakavos miltelių, kiaušinių, miltų, cukraus. Paprasti ingredientai susijungia į vieną fantastišką skonį. Šis desertas pagaminamas labai greitai, vos per 20 min. – tad jo gaminimas gali būti ir labai spontaniškas, tam nereikia jokio pasiruošimo.

Ką svarbu žinoti?

Šiems desertams „Gerduva“ siūlo naudoti specialius suflė kepimo indus. Taip pat puikiai tinka moliniai kepimo indai ar net platūs moliniai puodeliai. Nepamirškite, kad visas pyragėlio grožis slypi pirmame kąsnyje – vos prapjovus turi išbėgti juodas skystas šokoladas, todėl jokiu būdu nekepkite šio deserto per ilgai.

5. Morengai

Traškūs, lipnūs ir saldūs – morengai yra neįtikėtinai paprastas, bet labai geras desertas ne tik Naujųjų metų proga. Tai taip pat puikus būdas panaudoti nuo krembriulė, kanelių ar šokoladinio suflė likusius kiaušinio baltymus.

Iš ko gaminami morengai?

Juokingai paprastas, tačiau labai skanus desertas gaminamas vos iš trijų ingredientų – kiaušinių baltymų, cukraus ir citrinos sulčių.

Ką svarbu žinoti?

Įdomią ir gražią formą išgausite, jei morengus formuosite ne šaukštu, o konditeriniu švirkštu. Slaptas triukas – ant iškepusių orinukų pabarstykite šiek tiek cinamono – suteiksite ne tik estetišką vaizdą, bet ir nuostabų kvapą bei skonį.

Tai tik keletas paprastų idėjų jūsų šventiniam stalui. Jeigu gaminate rečiau, daugiau slaptų triukų ir patarimų pradedantiesiems atrasite „Gerduvos“ patarimų skiltyje, kur aiškinama, kaip lengvai ir greitai iškepti tobulus keksiukus.

Prancūzija garsėja ne tik kultūra, kalba, bet ir ypatingu maistu. Galbūt pradėję metus prancūziškais desertais, susiruošite aplankyti ir pačią šalį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.