Tobulo omleto paslaptys: penkios taisyklės ir du puikūs receptai

Jei ryte neturite laiko, bet norite sveikai ir sočiai pavalgyti, omletas – turbūt pats geriausias pasirinkimas. Bet net ir patyrusioms šeimininkėms neretai omletas sukrenta, nebūna purus bei minkštas.

Vegetariškas omletas su grybais.<br>123rf nuotr.
Vegetariškas omletas su grybais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 7:03 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:30 PM

Kaip teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, norint paruošti purų, švelniai auksinės spalvos omletą, pakanka žinoti keletą nesudėtingų taisyklių, kurių laikantis nepavykti tiesiog negali.

Išmokus pagrindines gaminimo gudrybes, kulinarė siūlo keletą burnoje tirpstančio omleto receptų.

Pagrindinės taisyklės, kurios jums padės paruošti omletą

Nors yra šimtai būdų, kaip paruošti omletą, kai kuriuos taisyklės be išimties galioja visiems omletams – reikiama kepimo temperatūra, kruopščiai išplakti kiaušiniai, lengvas maišymas kepant, kepimo laikas bei tinkamas apvertimas.

Patarimais dalinasi IKI maisto ekspertė.

Penkios auksinės taisyklės

Pirmoji taisyklė – tinkamas plakimas. „Įmuškite į dubenį kelis kiaušinius ir plakite juos tol, kol kiaušinių plakinys taps vientisas, nebesimatys atskirų baltymo ruoželių ir susidarys nedidelis kiekis burbuliukų. Jei jau keletą kartų išbandėte ir jums pavyko pasigaminti omletą, galite į kiaušinių masę įpilti šiek tiek vandens, tuomet omletas bus puresnis, tiesa, ir sunkiau iškepamas“.

Antroji taisyklė – tinkama temperatūra. „Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies ir ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto. Jei temperatūra yra tinkama, sviestas turėtų palengva tirpti užuot čirškėjęs ar putojęs. Kai sviestas visiškai ištirps – supilkite kiaušinių plakinį“.

Trečioji taisyklė – lengvas maišymas. „Kai tik supilsite kiaušinius, juos palengva maišykite ir neleiskite jiems prisvilti. Svarbiausia yra kiaušinių masės neplakti ir nevartyti. Stipriai plakant, išeis atskiri kiaušinių gabaliukai, neliks vientisumo, o net jei ir pavyks sulipdyti jau atskirtus gabaliukus, omletas vis tiek galų gale sutrūkinės“.

Ketvirtoji taisyklė – tinkamas apkepimo laikas. „Kai kiaušinių masė jau ims trauktis ir beveik neliks skysčio, nebemaišykite ir leiskite kiaušiniams sukepti – tai trunka iki pusės minutės. Svarbiausia šioje vietoje atsiminti, kad omletas kepamas ant nedidelės ugnies. Jei jaučiate, kad omleto dugnas jau svyla, o viršus dar neiškepęs, pamažinkite ugnį ir įdėkite papildomai nedidelį gabaliuką sviesto“.

Penktoji taisyklė – omleto sulankstymas. „Lėtai užlenkite vieną omleto kraštą, užkiškite iš tos pusės mentelę ir paimkite omletą. Dėdami omletą į lėkštę, verskite jį ant nesulankstytos pusės į lėkštę, kad užlenkimai liktų apačioje“.

Dvi idėjos: vegetariška ir mėsiška

Gaminant omletą reikia laikytis vos kelių taisyklių, o toliau tiesiog leisti pasireikšti vaizduotei, nes omleto įdarui galima naudoti viską, kas jums labiausiai patinka.

Jei idėjų pritrūkote, IKI kulinarė jums paruošė 2 omletų variantus – vegetarišką omletą su grybais bei sūriu ir omletą su šonine, špinatais bei paprikomis.

Vegetariškas omletas su grybais ir sūriu

„Norimą kiaušinių kiekį gerai išplakite, įberkite paprikos miltelių, žiupsnelį druskos bei pipirų. Jei jau esate įgudęs omletų kepėjas, į kiaušinių masę įpilkite šiek tiek vandens.

Prieš kepant omletą pasiruoškite jam įdarą. Grybai ir sūris – turbūt vienas iš populiariausių derinių omleto įdarui. Nulupkite ir susmulkite pievagrybius. Gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus pievagrybius ir kepkite, kol jie parusvės.

Sutarkuokite nedidelį kiekį kietojo bei fermentinio sūrio. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite plaktus kiaušinius, maišykite tol, kol beveik neliks skysčio, tuomet maždaug per omleto vidurį suberkite pasiruoštus grybus, gausiai juos apibarstykite sūriu.

Tuomet omletą sulankstykite ir iškart patiekite“, – sako maisto ekspertė.

Omletas su šonine, špinatais ir paprika

„Kiaušinius gerai išplakite, įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Prieš kepdami omletą, pasiruoškite įdarą.

Susmulkinkite nedideliais gabaliukais šoninę bei papriką. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir suberkite pjaustytus ingredientus. Kepkite juos ant nedidelės ugnies – paprika turi nesudegti, o šiek tiek suminkštėti. Jei špinatų lapai gana dideli, suplėšykite juos į mažesnius gabaliukus.

Kai paprika bei šoninė šiek tiek apkeps, įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite kiaušinių masę ir maišykite pagal ankstesnius nurodymus. Suberkite į omleto vidurį įdarą, sulankstykite ir iškart patiekite“, – patarė kulinarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.