Kotletai – vienas iš tų patiekalų, kurių receptą turi kiekviena šeimininkė ir gamina savaip.
Tačiau yra kelios bendros taisyklės, kurių laikantis kotletai bus visuomet purūs, sultingi ir itin skanūs.
Paskaitykite – galbūt kai ką jau žinojote, tačiau neabejojame – rasite kai ką naujo.
Dalinamės gerų kotletų paslaptimis.
1. Skaniausi kotletai – iš maišytos mėsos faršo. Jautieną maišykite su kiauliena arba vištiena, kalakutiena, ėriena.
2. Kokį faršą rinktis? Geriausia, jeigu jį ruošite patys ir mėsą sumalsite mėsmale. Trintuvas pernelyg susmulkina mėsą, ji tampa panaši į košę.
3. Kad kotletai būtų minkštesni, daugelis deda piene mirkytos baltos duonos ar džiūvėsėlių, kurie, kotletams kepant, sugeria iš mėsos ištekančias sultis, todėl jie nebūna sausi ir kieti. Pabandykite džiūvėsėlius ar dalį jų pakeisti tarkuotomis daržovėmis: gabalėliu kopūsto, bulve, morka, cukinija, svogūnu. Kotletai bus minkštutėliai.
4. Švelnūs ir sultingi kotletai bus, jeigu į faršą įpilsite šiek tiek skysčių – vandens, pieno ar sultinio.
5. Formuodami kotletus į vidurį įdėkite gabalėlį sviesto – kotletai bus puresni. Taip pat į faršą galima įmaišyti smulkiai supjaustytų ar sumaltų lašinukų.
6. Kotletus dėkite į karštą keptuvę ir apkepkite virš kaitrios ugnies, po to ją sumažinkite. Aukšta temperatūra padės suformuoti plutelę, dėl to kotletai nepraras sultingumo.
7. Kad plutelė būtų dar traškesnė, o kotletai – sultingesni – prieš kepant juos galima apvolioti plaktuose baltymuose.
O kotletų receptų rasite žemiau.